Lietuvos kriminalinė policija išaiškino narkotikų kontrabandą vykdžiusią grupuotę | Diena.lt

LIETUVOS KRIMINALINĖ POLICIJA IŠAIŠKINO NARKOTIKŲ KONTRABANDĄ VYKDŽIUSIĄ GRUPUOTĘ

  • 6

Lietuvos kriminalinės policijos biuro pareigūnai ir Vilniaus apygardos prokurorai išaiškino organizuotos nusikalstamos grupės lyderius bei aktyviausius narius, įtariamus organizavus ir vykdžius labai didelių kiekių narkotinių ir psichotropinių medžiagų kontrabandą tarptautiniu mastu.

Kaip antradienį paskelbė Lietuvos kriminalinės policijos biuras, galimi nusikaltimai buvo atskleisti glaudžiai bendradarbiaujant su Airijos Nacionalinės policijos Narkotikų ir Organizuoto nusikalstamumo biuro GARDA (angl. Garda National Drugs & Organised Crime Bureau from the National Police) bei Jungtinės Karalystės Nacionalinės nusikaltimų tyrimo agentūros (angl. National Crime Agency) pareigūnais.

Tyrimo metu gauta duomenų, kad Lietuvos pilietis N. K. subūrė organizuotą grupę asmenų, jai vadovaudamas organizavo ir sistemingai vykdė narkotikų kontrabandą ir platinimą labai dideliais kiekiais.

Gautais duomenimis, kontrabandai vykdyti ir kvaišalams slėpti organizuota grupė naudojo įvairias transporto priemones: krovininius vilkikus ir jų priekabas, mikroautobusus, lengvuosius automobilius ir juose profesionaliai įrengtas slėptuves. Siekiant išvengti teisėsaugos dėmesio ir atsakomybės, grupuotė laikėsi griežtos konspiracijos.

Vykdydami šį stambų tyrimą, dar 2021 ir 2022 metais Lietuvos kriminalinės policijos biuro pareigūnai inicijavo ir, bendradarbiaudami su Prancūzijos teisėsaugos pareigūnais, įvykdė dvi tarptautines sulaikymo operacijas.

Per jas iš neteisėtos apyvartos buvo paimti 196 kilogramai kokaino, jie buvo paslėpti vilkikuose įrengtose slėptuvėse.

Kova su organizuotu nusikalstamumu, ypač su pavojingiausiomis jo formomis, yra viena iš prioritetinių Lietuvos kriminalinės policijos biuro veiklos sričių, kuriai yra skiriamas ypatingas dėmesys.

Didmeninė konfiskuotų narkotinių ir psichotropinių medžiagų vertė neteisėtoje rinkoje siekia 4 mln. 875 tūkst. eurų. Dėl šių nusikalstamų veikų, Prancūzijoje buvo pripažinti kaltais ir nuteisti laisvės atėmimo bausmėmis tiesioginiai kontrabandos vykdytojai – krovininių vilkikų vairuotojai: Lietuvos pilietis J. V. ir Latvijos pilietis J. V.

„Lietuvos pareigūnai toliau tęsė intensyvius tyrimo veiksmus siekdami nustatyti šios organizuotos nusikalstamos grupuotės, vykdžiusios sunkius ir labai sunkius nusikaltimus Lietuvoje ir kitose Europos valstybėse, organizatorius, ir jų  pastangos buvo vainikuotos sėkme“, – rašoma policijos pranešime.

Šiemet sausio mėnesį vienu metu Lietuvoje, Airijoje ir Jungtinėje Karalystėje buvo surengtos sulaikymo operacijos. Per jas Lietuvoje buvo sulaikyti du Lietuvos piliečiai, tarp jų –  galimas organizuotos nusikalstamos grupės lyderis ir organizatorius.

Užsienio šalyse sulaikyti dar trys Lietuvos piliečiai, galimai priklausę minėtai organizuotai grupei, organizavę ir vykdę narkotinių ir psichotropinių medžiagų kontrabandą ir platinimą: Airijoje buvo sulaikyti du Lietuvos piliečiai, Jungtinėje Karalystėje – vienas lietuvis.

Lietuvos kriminalinės policijos biuro ir Airijos Respublikos Nacionalinės policijos Narkotikų ir Organizuoto nusikalstamumo biuro GARDA pareigūnai įtariamųjų gyvenamosiose ir pagalbinėse patalpose, automobiliuose Airijoje ir Lietuvoje atliko aštuonias kratas.

Per jas buvo rasta ir paimta 64,7 tūkst. eurų grynųjų pinigų, skirtingų rūšių narkotikų ir trys automobiliai. Jų bendra vertė viršija 200 tūkst. eurų.

Baudžiamasis kodeksas už neteisėtą disponavimą labai dideliu narkotinių ar psichotropinių medžiagų kiekiu numato laivės atėmimo bausmę nuo 10 iki 15 metų, o už labai didelio kiekio narkotinių ar psichotropinių medžiagų kontrabandą numato laisvės atėmimo bausmę nuo 10 iki 18 metų.

Ikiteisminį tyrimą organizuoja ir jam vadovauja Vilniaus apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras, tyrimą atlieka Lietuvos kriminalinės policijos biuro pareigūnai.

„Kova su organizuotu nusikalstamumu, ypač su pavojingiausiomis jo formomis, yra viena iš prioritetinių Lietuvos kriminalinės policijos biuro veiklos sričių, kuriai yra skiriamas ypatingas dėmesys. Atliktas plataus masto tyrimas yra vienas iš sėkmingo ir glaudaus tarpinstitucinio bei tarptautinio bendradarbiavimo, siekiant užkardyti ir neutralizuoti Lietuvoje ir užsienio valstybėse veikiančias pavojingas organizuotas nusikalstamas grupuotes, pavyzdžių“, – pranešime teigia Lietuvos kriminalinės policijos biuras.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Anonimas

Kas tas Lietuvos pilietis N.K,subūręs kontrabandininkus didelio masto narkotikų prekybai?Kokia čia paslaptis?Viešumas irgi gera auklėjamoji priemonė.

tevas

parase po gero menesio,matyt lauke ka pasiulys,,,kaip reikalai kur valytoja koksa tipo ispyle?aaa?pareigunai...

Anonimas

baust turėtu iki gyvos galvos tada bijotu.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS