Marijampolės įmonė bandė nuslėpti 50 tūkst. litų PVM | Diena.lt

MARIJAMPOLĖS ĮMONĖ BANDĖ NUSLĖPTI 50 TŪKST. LITŲ PVM

  • 0

Marijampolės apskrities valstybinė mokesčių inspekcija, vykdydama stebėsenos ir kontrolės veiksmus, nustatė įmonę, kuri, pateikdama klaidingas pardavimo sandorio aplinkybes, bandė nuslėpti beveik 50 tūkst. litų pridėtinės vertės mokesčio (PVM).

Pasak inspekcijos pranešimo, operatyvaus patikrinimo metu buvo nustatyta, kad Marijampolės apskrities įmonė iš Latvijos mokesčių mokėtojo įsigijo per 100 tūkst. litrų alaus už daugiau nei 200 tūkst. litų pardavė Prancūzijos įmonei.

Atsižvelgiant į tai, buvo pritaikytas trikampės prekybos apmokestinimo principas - trikampės prekybos apmokestinimo principas taikomas tada, kai prekybos sandoryje dalyvauja trys valstybės – vienos valstybės mokesčių mokėtojas įsigyja prekes kitoje valstybėje ir jas parduoda bei pateikia trečios valstybės mokesčių mokėtojui, o šis savo šalyje, kurioje baigiasi prekių gabenimas sumoka PVM. Tačiau Lietuvos įmonės savininkas privalėjo turėti įrodymus, kad prekės tikrai buvo išgabentos iš Latvijos į Prancūziją. Pagal pateiktus dokumentus buvo nustatyta, kad galutinė prekių iškrovimo vieta buvo Olandija, todėl trikampės prekybos apmokestinimo principas negalėjo būti taikomas, o tikrinamos įmonės vadovas įrodyti, kad PVM buvo sumokėtas Olandijoje, negalėjo.

Atsižvelgiant į tai, patikrinimo metu Marijampolės apskrities įmonės savininkui buvo pasiūlyta patikslinti PVM deklaraciją ir į biudžetą sumokėti už alų apskaičiuotą PVM – apie 50 tūkst. litų.

Pasak Marijampolės apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos viršininkės Daivos Baniulienės, kadangi Lietuvos įmonė Olandijoje nebuvo registruota PVM mokėtoju, prievolė sumokėti PVM už patiektas prekes atsiranda Lietuvoje, tikrintos įmonės vadovas geranoriškai sutiko tai padaryti ir patikslino PVM deklaracijas.

„Tačiau atkreipiame dėmesį, kad piktybiškai siekiantiems sukčiauti verslininkams VMI nenuolaidžiauja, ir, neskaitant nesumokėtų mokesčių, jiems gali tekti sumokėti delspinigius bei baudas“, - sako D.Baniulienė.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS