„MG grupės“ politinės korupcijos bylos skundus teismas nagrinės rugsėjį | Diena.lt

„MG GRUPĖS“ POLITINĖS KORUPCIJOS BYLOS SKUNDUS TEISMAS NAGRINĖS RUGSĖJĮ

Lietuvos apeliacinis teismas „MG grupės“, anksčiau besivadinusios „MG Baltic“, skundus politinės korupcijos byloje pradės nagrinėti rugsėjį.

Ketvirtadienį ši baudžiamoji byla su keturiais paduotais apeliaciniais skundais išsiųsta Lietuvos apeliaciniam teismui, BNS pranešė nuosprendį paskelbusio Vilniaus apygardos teismo atstovė Lina Nemeikaitė.

Pasak jos, pirmasis bylos posėdis apeliacinėje instancijoje numatytas rugsėjo 14 dieną.

„MG grupės“ byloje iš viso gauti keturi apeliaciniai skundai.

Visus kaltinamuosius išteisinusį nuosprendį apskundė Vilniaus apygardos prokuratūros vyriausiasis prokuroras Justas Laucius, jis prašo žemesnės instancijos nuosprendį panaikinti ir visus išteisintuosius pripažinti kaltais bei skirti bausmes.

Du skundus pateikė buvusio koncerno viceprezidento Raimondo Kurlianskio advokatai – Simonas Slapšinskas ir Giedrius Danėlius, nuosprendį apskundė ir buvusio liberalų lyderio Eligijaus Masiulio advokatas Ruslanas Boiko.

Išteisintųjų advokatai ginčija žvalgybos duomenų teisėtumą, prašo pripažinti netinkamais, o G. Danėlius Apeliacinio teismo prašo kreiptis į Konstitucinį Teismą išaiškinimo, ar Žvalgybos įstatymas, pagal kurį surinkta tam tikra dalis byloje gautų duomenų, atitinka pagrindinį šalies įstatymą – Konstituciją.

Balandžio 19 dieną Vilniaus apygardos teismas išteisino visus kaltinamuosius „MG grupės“ politinės korupcijos byloje.

R. Kurlianskis kaltintas kelių politikų papirkimu ir prekyba poveikiu, siekiant koncernui naudingų sprendimų priėmimo.

Kyšininkavimu byloje kaltinti buvęs Liberalų sąjūdžio lyderis E. Masiulis, buvęs šios partijos narys Šarūnas Gustainis ir parlamentaras, Darbo frakcijos narys Vytautas Gapšys.

Eksliberalas Gintaras Steponavičius kaltintas piktnaudžiavimu, nesant kyšininkavimo požymių.

Teismas taip pat išteisino kaip juridinius asmenis kaltintus „MG grupę“, Liberalų sąjūdį ir Darbo partiją.

Jie išteisinti kaip nepadarę veiksmų, turinčių nusikalstamos veikos požymių.

Nuosprendis „MG grupės“ politinės korupcijos byloje

P. Peleckio / BNS nuotr.

Anot Vilniaus apygardos teismo teisėjų, surinktų įrodymų nepakanka įrodyti, jog E. Masiulis paėmė pinigus už veikimą „MG grupės“ interesais.

Pirmosios instancijos teismas padarė išvadą, kad 2016 metų gegužės 10 dieną R. Kurlianskio perduoti pinigai E. Masiuliui, yra paskola, o alkoholio butelis – dovana, bet ne kyšis.

Prokuroras J. Laucius su tokia pirmosios instancijos teismo išvada nesutinka. Anot jo, pinigai – 106 tūkst. 200 eurų – buvęs kyšis, o dalis verslininko prašymų įvykdyta.

Prokuroro teigimu, E. Masiulio ranka parašytas ir po keturių mėnesių nuo įvykio teisėsaugai pateiktas raštelis dėl paskolos neturi jokios teisinės reikšmės ir yra gauto kyšio maskavimo priemonė.

J. Laucius atkreipė dėmesį, kad 2016 metų gegužės 10 dieną pinigai perduoti konspiratyviu būdu, tai yra slapta. Verslininkas ir politikas sutarė susitikti vietoje, „kurios visuomenei nereikia pranešinėti“, pinigus R. Kurlianskis perdavė E. Masiuliui savo automobilyje, pinigai buvo dėžutėje su alkoholio buteliu, įdėtoje į maišelį. Anot prokuratūros pranešimo, tai būdinga kyšio, o ne legalios paskolos perdavimui.

Prokuroro teigimu, vertindamas kitų kaltinamųjų kaltę teismas padarė teisės taikymo klaidą.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS