Mirtiną avariją sukėlęs buvęs gimnazijos direktorius išgirdo nuosprendį | Diena.lt

MIRTINĄ AVARIJĄ SUKĖLĘS BUVĘS GIMNAZIJOS DIREKTORIUS IŠGIRDO NUOSPRENDĮ

  • 0

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT) antradienį skyrė lygtinę laisvės atėmimo bausmę mirtiną avariją sukėlusiam buvusiam Rokiškio rajono Kamajų gimnazijos direktoriui Augučiui Tymukui.

LAT, išnagrinėjęs A. Tymuko skundą, panaikino apeliacinės instancijos teismo sprendimą dėl realios ketverių su puse metų laisvės atėmimo bausmės ir paliko galioti pirmos instancijos teismo sprendimą skirti lygtinę ketverių metų ir šešių mėnesių laisvės atėmimo bausmę, jos vykdymą atidedant trejiems metams.

Buvęs gimnazijos direktorius A. Tymukas tragišką avariją sukėlė 2017 metų lapkritį kelyje Rokiškis–Maineivos–Naujasodė.

Neblaivaus vyro vairuojamas automobilis kliudė priešpriešinėje eismo juostoje prie sugedusio automobilio stovėjusią moterį ir jos sūnų. Vaikinas buvo sužeistas, jo mama žuvo vietoje. Po avarijos A. Tymuko kraujyje alkoholio koncentracija siekė 1,93 promilės.

Pirmos instancijos teismas pripažino A. Tymuką kaltu dėl eismo įvykio, kurio metu žuvo žmogus, taip pat dėl to, kad nepagelbėjo žmogui, kai grėsė pavojus jo gyvybei, ir skyrė jam ketverių metų šešių mėnesių laisvės atėmimo bausmę, kurios vykdymą atidėjo trejiems metams.

Teismas taip pat uždraudė trejus metus naudotis teise vairuoti kelių transporto priemones bei konfiskavo automobilį.

Apeliacinės instancijos teismas pakeitė Panevėžio apylinkės teismo Rokiškio rūmuose paskelbtą nuosprendį, pažymėjęs, kad šiuo atveju laisvės atėmimo bausmės skyrimas A. Tymukui be realaus jos atlikimo neleis pasiekti bausmės tikslų ir skyrė jam realią ketverių su puse metų laisvės atėmimo bausmę.

„LAT teisėjų kolegija, teisės taikymo aspektu patikrinusi žemesnės instancijos teismų nuosprendžių turinį, juose nurodytus motyvus ir byloje surinktus duomenis, konstatavo, kad šioje byloje baudžiamąjį įstatymą tinkamai pritaikė ir teisingas išvadas padarė pirmosios instancijos teismas“, – rašoma teismo išplatintame pranešime.

Pirmosios instancijos teismas nustatė, kad A. Tymukas prisipažino padaręs nusikalstamas veikas ir nuoširdžiai gailėjosi, dar ikiteisminio tyrimo metu atsiprašė žuvusiosios šeimos narių ir šiems nukentėjusiesiems iki nuosprendžio priėmimo atlygino neturtinę ir turtinę žalą – 30 tūkst. eurų – bei kitiems nukentėjusiesiems atlygino dalį neturtinės žalos.

Apeliacinės instancijos teismui žuvusiosios tėvui padidinus priteistos neturtinės žalos dydį, A. Tymukas nedelsdamas atlygino visą likusią teismo priteistą tiek turtinę, tiek neturtinę žalą, taip pat ir išlaidas už advokato pagalbą. Siekdamas atlyginti nukentėjusiesiems padarytą visą žalą, A. Tymukas iš privačių asmenų pasiskolino 12 tūkst. eurų.

Atsižvelgdamas į nustatytų aplinkybių visumą, LAT konstatavo, kad nuteistasis vykdo teismo sprendimus, o tai pagrindžia pirmosios instancijos teismo išvadą, kad yra pakankamas pagrindas manyti, kad bausmės tikslai A. Tymukui bus pasiekti be realaus bausmės atlikimo, dėl to paliko galioti šio teismo paskirtą laisvės atėmimo bausmės vykdymo atidėjimą.

Ši LAT nutartis yra galutinė ir neskundžiama.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS