Muitinė sulaikė programinę įrangą, kaip manoma, skirtą masinio naikinimo ginklo kūrimui | Diena.lt

MUITINĖ SULAIKĖ PROGRAMINĘ ĮRANGĄ, KAIP MANOMA, SKIRTĄ MASINIO NAIKINIMO GINKLO KŪRIMUI

  • 1

Antradienį Lietuvoje sulaikyta programinė įranga, kuri gali būti skirta masinio naikinimo ginklams ir įprastai ginkluotei, pranešė Muitinės departamentas.

Pasak departamento, įranga buvo sulaikyta bandant ją eksportuoti į Jungtinius Arabų Emyratus (JAE) nepateikus reikiamų dokumentų.

Muitininkų teigimu, iš pradžių prekes siuntusi Airijos įmonė, atlikdama eksporto procedūras Lietuvoje, nepateikė muitinei atitinkamos formos eksporto licencijos.

Vėliau, departamentui pareikalavus licencijos, padarė tai pavėluotai, tačiau ir dokumente nurodyti duomenys pareigūnams sukėlė įtarimų – nors įranga buvo siunčiama į JAE, galutinis jos gavėjas buvo Uzbekistane.

„Riziką, kad prekės per JAE gali būti nukreiptos į kitą šalį patvirtino ir tai, kad jos tarpinis gavėjas Jungtiniuose Arabų Emyratuose yra laisvoji ekonominė zona (LEZ)“, – rašoma departamento pranešime.

Anot Muitinės departamento, LEZ teritorijose vyksta prekyba ir galutinis prekės gavėjas gali keistis, taip nukreipiant prekes į tas šalis ar regionus, kurie tarptautinės bendruomenės yra pripažįstami pavojingais,

kuria masinio naikinimo ginklo programas ar palaiko teroristines grupuotes.

Dėl šio įvykio Lietuvos muitinė pradėjo tarptautinį tyrimą.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

oho!

Tai jau sudėtingiau nei 2+2, todėl vargu ar mūsų pareigūnai būtų susiprotėję. Matyt, gavo informacijos iš partnerių. Mūsiškiams ir 2+2, dažniausiai, per sunku.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS