Muitininkai per devynis mėnesius sulaikė apie 14 mln. pakelių nelegalių cigarečių | Diena.lt

MUITININKAI PER DEVYNIS MĖNESIUS SULAIKĖ APIE 14 MLN. PAKELIŲ NELEGALIŲ CIGAREČIŲ

  • 5

Lietuvos muitinės pareigūnai per šių metų devynis mėnesius sulaikė 13,86 mln. pakelių cigarečių ir 46,5 tonas tabako. Bendra jų vertė su mokesčiais siekia 53,4 mln. eurų.

Taip pat sulaikyta 12 tonų nelegalaus alkoholio, 257 kilogramai kvaišalų ir 550 tūkst. eurų vertės grynųjų pinigų kontrabandos, teigiama Muitinės kriminalinės tarnybos (MKT) pranešime.

Tarnybos teigimu, šiemet dar labiau išryškėjo ankstesnių metų kontrabandos tendencijos: pagausėjo sulaikymų geležinkelio transporte, o 80 proc. cigarečių kontrabandos sulaikyta pasienyje su Baltarusija (pernai tuo pat metu čia pareigūnams įkliuvo 59 proc. nelegalių rūkalų). Dar apie 15 proc. kontrabandinių cigarečių sulaikyta šalies viduje.

Patys kontrabandiniai tabako gaminiai irgi beveik visi pagaminti Gardino fabrike „Neman“, tad baltarusiškos cigaretės sudaro 82,8 proc. visų rūkalų (beveik visos likusios cigaretės – 15,2 proc. – be banderolių).

MKT pareigūnai šių metų sausio-rugsėjo mėnesiais pradėjo 303 ikiteisminius tyrimus (pernai tuo pat metu jų pradėta 242). Anksčiau absoliuti dauguma ikiteisminių tyrimų buvo pradedama dėl narkotikų kontrabandos, tuo metu šiemet 32 proc. tyrimų pradėta dėl nelegalių tabako gaminių.

Šiemet itin išaugo cigarečių kontrabandos sulaikymų skaičius geležinkelio transporte. Vien Lietuvos muitinėje iki rugsėjo pabaigos pradėtas 21 ikiteisminis tyrimas dėl traukiniais gabentos kontrabandos (pernai tokių pradėta 8). Iš viso per devynis mėnesius traukiniuose sulaikyta 762 tūkst. pakelių cigarečių kontrabandos (vertė 2,3 mln. eurų), kai pernai per tą patį laiką – 210 tūkst. pakelių (vertė – 747 tūkst. eurų).

MTK teigimu, paprastai tokiais atvejais cigaretės slepiamos sunkiai patikrinamuose biriuose kroviniuose – kalio chlorido trąšose, skaldoje ar anglyse.

Vis dėlto didžioji dalis sulaikytos kontrabandos ir toliau buvo gabenama krovininiais vilkikais, ypač dideliais kiekiais: po 500–1200 dėžių, arba 250–600 tūkst. pakelių vienu metu. Pasitaikė ir atvejų, kai cigaretės vežtos visai jų nemaskuojant, tiesiog rūkalų prikrovus visą sausakimšą puspriekabę – pavyzdžiui, šių metų kovą tokia 1200 dėžių siunta buvo sulaikyta Elektrėnų apylinkėse.

Paprastai nelegaliems rūkalams užmaskuoti naudojamos deklaruotos oficialiai gabenamos prekės, kuriomis iš visų pusių (arba bent iš puspriekabės galo) apkraunamos dėžės su cigarečių kontrabanda. Ypač dažnai slepiama medienoje, tačiau priedangos kroviniai gali būti patys įvairiausi – greitai gendantys maisto produktai arba dėl gabaritų, didelio svorio, trapumo sunkiau patikrinamos, sudėtingiau iškraunamos, lengviau pažeidžiamos prekės.

Šiemet kaip maskuotė cigarečių kontrabandai naudoti svogūnai, silkė, vaisvandeniai, vafliniai tortai, perlinės kruopos, džemas ir pomidorai, bulvių košė. Taip pat kontrabanda buvo slepiama kavos puodelių, plieninių armatūrinių strypų, statybinių blokelių, stiklo lakštų, stiklainių, medžio pjuvenų ar durpių briketų, mineralinės vatos kroviniuose.

MTK teigimu, liek rečiau kontrabandos slėptuvės įrengiamos pačių prekių viduje, kai oficialus krovinys tampa tik butaforija, o cigaretės slepiamos pačių prekių viduje. Paprastai tai būna mediena – medžio plaušų plokštės, lentos, gofruotas kartonas, durų varčios, ar kitos prekės, pavyzdžiui, gipso plokštės, žaidimų stalai ir panašiai.

Taip pat aktyviai naudojamos pačioje vilkiko puspriekabės konstrukcijoje įrengtos, „klasikinės“ kontrabandos slėptuvės, kai nelegalus krovinys gabenamas paslėpus grindyse, lubose ar dalį puspriekabės atitvėrus imitacine sienele.

Taip pat padažnėjo atvejų, kai rūkalai vilkikais gabenami ir mažesniais kiekiais – po kelias ar keliolika dėžių cigarečių, kurios slepiamos atsarginiuose ratuose, daiktadėžėse ir panašiai. Anot MTK, tai yra vadinamoji „vairuotojų kontrabanda“, kai pastarieji susigundo kelionės metu „papildomai užsidirbti“.

GALERIJA

  • Muitininkai per devynis mėnesius sulaikė apie 14 mln. pakelių nelegalių cigarečių
  • Muitininkai per devynis mėnesius sulaikė apie 14 mln. pakelių nelegalių cigarečių
  • Muitininkai per devynis mėnesius sulaikė apie 14 mln. pakelių nelegalių cigarečių
  • Muitininkai per devynis mėnesius sulaikė apie 14 mln. pakelių nelegalių cigarečių
  • Muitininkai per devynis mėnesius sulaikė apie 14 mln. pakelių nelegalių cigarečių
  • Muitininkai per devynis mėnesius sulaikė apie 14 mln. pakelių nelegalių cigarečių
Muitinės kriminalinės tarnybos nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Anonimas

Kontrabanda Buvo,Yra,ir Bus kol bus milžiniškas kainų skirtumas ir bet kokia sistemine didelė kontrabanda negalima be Stogo.

tam ,,pusė tiesos".

Jei toks mandras, tai atskleisk visą tiesą.

dėdė Ignas

Ar ne paslaptis, kur nukeliauja konfiskuota kontrabandinė produkcija - rūkalai, alkoholis, narkotikai? Juk tinkamą naudojimui produkciją naikinti būtų griekas.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS