Fiktyviai mėsą pirkę vyrai atsakys teisme: kaltinami nesumokėję per 150 tūkst. eurų mokesčių | Diena.lt

FIKTYVIAI MĖSĄ PIRKĘ VYRAI ATSAKYS TEISME: KALTINAMI NESUMOKĖJĘ PER 150 TŪKST. EURŲ MOKESČIŲ

  • 0

Šiaulių apygardos prokuratūra teismui perdavė baudžiamąją bylą, kurioje nusikalstamomis veikomis siekiant uždirbti iš neteisėtos juridinių asmenų veiklos ir kitais finansiniais nusikaltimais kaltinami du vyrai. Vienas jų – 30-metis vilnietis P. D. ir du kartus teistas 47-erių Šakių rajono gyventojas G. V.

Kaip pranešė prokuratūra, šiam ikiteisminiam tyrimui vadovavo Šiaulių apygardos prokuratūros Baudžiamojo persekiojimo skyriaus prokurorė Renata Vilčinskaitė, tyrimą atliko Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos Šiaulių valdybos pareigūnai.

Tyrimo duomenimis, kaltinamasis P. D. buvo faktinis dviejų uždarųjų akcinių bendrovių vadovas, tačiau, klastodamas dokumentus, įmonių direktoriais ir akcininkais skirdavo vis kitus asmenis. Viena įmonė realiai jokios veiklos nevykdė, o kita užsiėmė įvairiais statybos darbais. Nuo 2017 metų gegužės iki 2018 metų kovo vilnietis veikė pagal sugalvotą schemą, pagal kurią fiktyvių įmonių vardu buvo perkama mėsos produkcija iš Lenkijos.

Ikiteisminio tyrimo metu nustatyta, kad realiai mėsos produkciją pirko ir už ją pagal pateiktas sąskaitas faktūras Lenkijos įmonėms atsiskaitė kaltinamasis G. V., kuris buvo dar vienos uždarosios akcinės bendrovės, užsiimančios prekyba mėsa, vadovas. Šakių rajono gyventojas naudojo fiktyvios, veiklą imituojančios įmonės antspaudą, fiktyvių direktorių parašus ir pasirašydavo sąskaitas faktūras, kuriose buvo įrašytos faktiškai neįvykusios ūkinės operacijos.

Surinkta duomenų, kad nusikaltimams nuslėpti naudotos įmonės realiai mėsos produkcijos nepirko, tik sudarė sąlygas kitai bendrovei įsigytą mėsos produkciją parduoti Lietuvoje be apskaitos dokumentų, išvengiant pridėtinės vertės mokesčio. Taip pirkėjams buvo pasiūloma patraukli, mažesnė nei rinkoje vyraujanti mėsos pardavimo kaina.

Per nepilnus metus, pasinaudojant kaltinamųjų įmonėmis, pagal 487 sąskaitas faktūras iš Lenkijos buvo pirkta produkcijos už daugiau kaip 807 tūkst. eurų. Dėl to į valstybės biudžetą išvengta sumokėti daugiau kaip 150 tūkst. eurų pridėtinės vertės mokesčio.

Vilniečiui P. D. kaltinimai pareikšti dėl dokumentų klastojimo ir disponavimo suklastotais dokumentais (pagal Baudžiamojo kodekso (toliau – BK) 300 str. 1 d.), neteisėto juridinio asmens veiklos (pagal BK 203 str. 2 d.) ir dėl apgaulingo finansinės apskaitos tvarkymo ir organizavimo (pagal BK 222 str. 1 d.). Kaltinamajam G. V. kaltinimai pareikšti dėl neteisingų duomenų apie pajamas, pelną ar turtą pateikimo (pagal BK 220 str. 2 d.) ir pagal BK 300 str. 1 d. ir 222 str. 1 d.

Baudžiamoji byla perduota nagrinėti Vilniaus apygardos teismui.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS