Nepavydėtina girtų vairuotojų dalia | Diena.lt

NEPAVYDĖTINA GIRTŲ VAIRUOTOJŲ DALIA

  • 0

Praėjusią savaitę Šiaulių apskrities policijos pareigūnai sulaikė keturiolika neblaivių vairuotojų, iš kurių keturi jau buvo spėję sukelti eismo įvykius. Telšių apskrities policijos aptarnaujamoje teritorijoje sulaikyti šeši prie transporto priemonių vairo sėdę nuo alkoholio apsvaigę vairuotojai, kurių vienas tapo eismo įvykio kaltininku, skelbia Šiaulių apskrities policija.

Girtų vairuotojų dalia – nepavydėtina. Jų nemėgsta aplinkiniai, nes jie kelia grėsmę kitų eismo dalyvių sveikatai ir gyvybei. Jie turi gyventi baimėje, kad bus sučiupti, nes policijos pareigūnai, gindami visuomenės interesą gyventi saugiai, nuolat kontroliuoja vairuotojų judėjimą gatvėmis bei keliais. Jų laukia didžiulė finansinė našta, nes  už vairavimą išgėrus tenka mokėti tūkstantines baudas bei prarasti vairuotas transporto priemonės, kadangi įstatymas numato jų  konfiskavimą, po to dar tenka skirti nemažai lėšų procesams, susijusiems su teisės vairuoti susigrąžinimu. Juos keikia šeima, kai dėl minėtų išlaidų ar darbo praradimo visiems jos nariams tenka kęsti materialinį nepriteklių. Tik vieno praėjusių metų mėnesio girtų vairuotojų istorijų apžvalga  iliustruoja, kokių problemų žmonės prisidirba, surizikavę vairuoti po išgertuvių.  

Girtas vairuotojas apgadino savo automobilį ir susižalojo pats

Praėjusių metų spalio 9-osios rytą Šiauliuose, J. Jablonskio g., prie Šiaulių arenos esančioje automobilių stovėjimo aikštelėje, vilkiko vairuotoją šokiravo kito vilkiko vairuotojas, atvažiavęs į aikštelę nuosavu automobiliu. Automobilio priekinis stiklas buvo sudaužytas, o vairuotojo veidas bei drabužiai kruvini. „Ford Focus“ vairavęs vyras vis bandė jį priversti pajudėti į priekį ir atgal, tačiau visos pastangos buvo nesėkmingos. Kilo įtarimas, kad transporto priemonė bus pasišalinusi iš eismo įvykio, o vairuotojas neblaivus. Nieko nelaukdamas, vilkiko vairuotojas surinko skubiosios pagalbos telefono numerį. Atvykę policijos pareigūnai krauju išsitepliojusį vairuotoją rado jau kitoje transporto priemonėje – toje pat stovėjimo aikštelėje buvusiame vilkike. 42 metų Ukrainos pilietis jame, matyt, mėgino pasislėpti nuo policijos. Paaiškėjo, kad savo „Ford Focus“ jis apgadino toje pat aikštelėje, trankydamasis į atitvarus. Vyrui buvo nustatytas 2,10 prom. girtumas.

Dėl šio nusikaltimo priimtas teismo sprendimas įtariamąjį pagal laidavimą atleisti nuo baudžiamosios atsakomybės, jį perduodant teismo pasitikėjimo vertam asmeniui. Be to, jam atimta teisė vairuoti transporto priemones 1 metams ir 6 mėnesiams ir konfiskuotas jam priklausantis automobilis.

Tik atsitiktinumas išgelbėjo girtą vairuotoją ir jo sugėrovus nuo smūgio į pastato sieną ir stulpą

Spalio 8-osios vidurdienį šiaulietis su sūnumi, Rūdės gatve ėję į prekybos centrą, negalėjo patikėti savo akimis. Iš pradžių juos apstulbino didžiulis trenksmas, o po to – ir pamatytas vaizdas: pilkas „Audi A3“ po smūgių į šaligatvio bortelį užšoko ant jo ir tik per atsitiktinumą išvengė smūgio į namo sieną bei apšvietimo stulpą. Kiek pavažiavęs, jis sustojo. Iš jo išlipęs vairuotojas pasižiūrėjo į stipriai apgadintą savo transporto priemonę, kuri dėl prakirstų padangų buvo pakrypusi. Nepaisant to, vyras nusprendė važiuoti toliau. Sustojo, tik įsukęs į netoliese esantį kiemą ir čia pasislėpęs nuo pašalinių akių. Tačiau pilietiško šiauliečio telefoninis skambutis 112 telefonu jau buvo inicijavęs policijos pareigūnų ekipažo išvykimą į įvykio vietą.

Iš „Audi A3“ išlipusio automobilio vairuotojo judesiai buvo nekoordinuoti, jam nustatytas 1,83 prom. girtumas. Mašinoje sėdėjo dar du žmonės. Paaiškėjo, kad tai – vairuotojo sugėrovai. Nuolatinės gyvenamosios vietos neturinčius asmenis jis buvo pasikvietęs išgerti į prekybos centro aikštelėje stovėjusį savo automobilį. Išgertuvės tokioje judrioje vietoje vyrams pasirodė nejaukios ir buvo priimtas sprendimas pavažiuoti į atokesnę vietą. Neseniai iš bausmės atlikimo vietos į laisvę grįžęs 41-erių metų vyras vairavo neturėdamas tam teisės, nes ją už analogišką pažeidimą jau yra praradęs.

Vyrui pradėtas ikiteisminis tyrimas jau baigtas, baudžiamoji byla perduota teismui. Jis kaltinamas pagal Baudžiamojo kodekso 281-1 str. 1 dalį dėl transporto priemonės vairavimo būnant neblaiviam. Baudžiamasis kodeksas už tokį nusikaltimą numato baudą, areštą arba laisvės atėmimą iki vienerių metų. Kaltinamajam prašoma taikyti ir baudžiamojo poveikio priemones – konfiskuoti jam priklausantį automobilį ir tam tikram laikotarpiui uždrausti laikyti egzaminus vairuotojo teisėms įgyti.

Lauko arimo darbų pabaigtuvės – griovyje

Spalio 10-osios vakare Kelmės rajone, keliu Verpena–Šalteniai–Ramučiai, važiavę žmonės pastebėjo į griovį nuslydusį traktorių „Belarus-52 MTZ“. Pareigūnus iškvietęs ir juos pasitikęs vyras papasakojo, jog važiuodamas pro šalį griovyje pamatė traktorių ir iš jo išlipančius du asmenis, kurių vienas iš įvykio vietos pabėgo. Liudininko teigimu, abu traktoriumi važiavę asmenys buvo akivaizdžiai neblaivūs. Prie traktoriaus sulaikytam 72-jų metų vyrui nustatytas 1,66 prom. girtumas, tačiau jis neigė vairavęs traktorių ir nurodė, kad jį vairavo iš įvykio vietos pabėgęs jo 51-erių draugas. Pastarąjį policijos pareigūnai sulaikė žingsniuojantį namo. Alkoholio matuoklis jam parodė 2,43 prom. girtumą.

Paaiškėjo, kad abu draugai tą dieną talkino savo bendram pažįstamam, gyvenančiam Kelmės rajone, Laikšių kaime. Pabaigus lauko arimo darbus, vyrai vakarojo vartodami alkoholinius gėrimus. Po vakaronės abu vyrai įlipo į traktorių  ir pajudėjo link namų. Deja, stipriai apsvaigusiam vyrui vairuoti sekėsi sunkiai ir traktorius nuslydo į griovį.

Dėl šios nusikalstamos veikos priimtas teismo sprendimas įtariamąjį pagal laidavimą atleisti nuo baudžiamosios atsakomybės, jį  perduodant  teismo pasitikėjimo vertam asmeniui. Be to, jam atimta teisė vairuoti transporto priemones 2 metams ir 6 mėnesiams ir konfiskuotas jam priklausantis traktorius.

Išsigandęs atsakomybės spruko iš įvykio vietos

Spalio 7-osios vidurdienį Mažeikių centre, įtariama, neblaivus vairuotojas sukėlė grandininį eismo įvykį, kuriame dalyvavo net keturi automobiliai. Žemaitijos g. automobiliu „VW Passat“ kartu su žmona ir dukra važiavęs Akmenės rajono gyventojas, pasiekęs Žemaitijos ir M. Daukšos g. sankryžą, sustojo, nes jam užsidegė draudžiamas šviesoforo signalas. Laukiant žalio signalo, automobilio ekipažą ištiko šokas, nes juos išgąsdino didžiulis garsas, o po to ir smūgis į jų transporto priemonę. Išlipęs iš savo automobilio, akmeniškis pamatė susidaužusius keturis automobilius. Nuo smūgio jo „VW Passat“ buvo atsitrenkęs į priekyje stovėjusią „Opel Vectra“. Pastarosios gale buvęs kablys apsaugojo ją nuo sugadinimų, o štai Akmenės rajono gyventojo automobiliui buvo apgadintas valstybinio numerio ženklas ir priekinis bamperis. Į pastarojo vyro automobilį stovėjo įsirėžęs „Peugeot“, o į jį – atsitrenkęs juodos spalvos automobilis „BMW X6“. Šios transporto priemonės vairuotojas iš išvaizdos ir koordinacijos atrodė neblaivus. Netrukus jis iš įvykio vietos pasišalino. Atvykusiems pareigūnams apžiūrint eismo įvykio vietą ir bendraujant su žmonėmis, buvo nustatyta ir pasišalinusiojo vairuotojo tapatybė. Tai buvo 44 metų Mažeikių gyventojas. Atvykusius į jo namus pareigūnus vyras pasitiko svirduliuodamas. Jam nustatytas 2,26 prom. girtumas. Mažeikiškiui pradėtas ikiteisminis tyrimas, nes, kaip jau minėta, Kelių eismo taisyklės alkoholį vartoti draudžia tiek prieš vairavimą, tiek po eismo įvykio, kol policijos pareigūnai nustato įvykio aplinkybes.

Šioje baudžiamojoje byloje priimtas teismo sprendimas atleisti įtariamąjį nuo baudžiamosios atsakomybės ir taikyti baudžiamojo poveikio priemones – atimti teisę vairuoti transporto priemones 1 metams 6 mėnesiams ir konfiskuoti jam priklausantį automobilį.

Vežamas girto vairuotojo namų nepasieksi

Spalio 12-osios vakare prie BMW vairo sėdo dar vienas neblaivus Mažeikių rajono gyventojas. Ir ne tik neblaivus, bet dar ir neturėdamas teisės vairuoti. Jo pasivažinėjimą Mažeikių rajone, Purvėnų kaime, nutraukė Mažeikių rajono policijos komisariato pareigūnai. Vairuotojui buvo nustatytas 0,9 prom. girtumas, šalia sėdėjęs keleivis taip pat buvo neblaivus – susišnekėti su juo pareigūnams nepavyko. 36 metų vairuotojas pripažino, kad su draugu vakarojo vartodami alkoholį, o po nutarė parvežti jį, sunkiai besiorientuojantį aplinkoje, į namus. Apsvaigusio vyro nesustabdė net tai, kad „BMW 530“ buvo be privalomosios techninės apžiūros. Kaimiškosiose vietovėse – tai dažnai pasitaikantis reiškinys: iš pradžių išgertuvės, po to – girtų ir neturinčių teisės vairuoti ar ją praradusių pasivažinėjimai po kaimą automobiliais, kurie yra neregistruoti ir be privalomosios techninės apžiūros. Mažeikiškiui už šiuos eismo taisyklių pažeidimus buvo pradėta administracinė teisena. Jis metams prarado teisę vairuoti ir turėjo sumokėti 1,1 tūkst. eurų baudą.

Pats sau išsikvietė policiją

Šiuo tamsiu metų laiku eismui ir sau pavojų vis dažniau kelia patamsyje be atšvaitų judantys pėstieji ir dviratininkai. Situacija tampa dvigubai pavojingesnė, kai jie būna ne tik sunkiai įžiūrimi, bet dar ir neblaivūs – dėl alkoholio sukeltos koordinacijos trūkumo gali bet kuriuo momentu pargriūti po pravažiuojančios transporto priemonės ratais. Policijos pareigūnų keliuose sutiktų dviratininkų nemažėja. Kai girtumas siekia ne mažiau negu 1,51 promilės, už dviratės transporto priemonės vairavimą išgėrus yra numatyta administracinė atsakomybė – bauda nuo vieno šimto penkiasdešimt iki dviejų šimtų eurų.

Spalio 15-osios vakare Šiaulių apskrities policijos Operatyvaus valdymo skyrius sulaukė pasipiktinusio dviratininko pranešimo, kad Radviliškio rajone, Vainiūnų kaime, jo vos nepartrenkė pro šalį važiavęs baltos spalvos autobusiukas.

Nuvykę pas pranešėją aplinkybėms patikslinti, pareigūnai dviratininką rado stipriai nekoordinuotą. Jam buvo nustatytas sunkus (3,65 prom.) girtumas. Todėl visai nenuostabu, kad esant tokiam apsvaigimui, atsiranda problemų ir dėl pro šalį važiuojančių automobilių, ir dėl per arti augančių krūmų, ir dėl kelio dangos, kuri staiga tampa duobėta. Taigi paaiškėjo, kad nesaugiu važiavimu apkaltinęs prošal važiavusį automobilį, vyras dviratį vairavo neblaivus.

Šnekėdamas su pareigūnais, dviratininkas pretenzijų vairuotojui nebereiškė, tačiau pareigūnai negalėjo pro pirštus žvelgti į situaciją, kad vyras, būdamas neblaivus, važinėjasi kaimo keliais. Jam  surašytas administracinio nusižengimo protokolas ir skirta 200 eurų bauda. 

GALERIJA

  • Nepavydėtina girtų vairuotojų dalia
  • Nepavydėtina girtų vairuotojų dalia
  • Nepavydėtina girtų vairuotojų dalia
Policijos nuotr.
Gairės: girti vairuotojai, Šiaulių policija, eismo įvykiai, avarija LT
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS