Nuteistas buvęs teisingumo ministras ir buvęs Utenos kolegijos vadovas G. Bužinskas | Diena.lt

NUTEISTAS BUVĘS TEISINGUMO MINISTRAS IR BUVĘS UTENOS KOLEGIJOS VADOVAS G. BUŽINSKAS

Panevėžio apygardos teismas trečiadienį kaltu dėl piktnaudžiavimo tarnyba siekiant asmeninės naudos, turto iššvaistymo ir dokumentų klastojimo pripažino buvusį teisingumo ministrą ir buvusį Utenos kolegijos vadovą Gintautą Bužinską.

Teismas G. Bužinską pripažino kaltu dėl sistemingai vykdytų nusikalstamų veikų ir skyrė 25 tūkst. eurų dydžio baudą, pranešė prokuratūra.

Nusikalstamos veikos padarytos G. Bužinskui einant kolegijos vadovo pareigas.

Nuosprendžiu G. Bužinskui uždrausta būti išrinktam ar paskirtam į valstybės ar savivaldybės institucijų ir įstaigų ar įmonių ar nevalstybinių organizacijų renkamas ar skiriamas pareigas penkerių metų laikotarpiui. Jam taip pat priteista sumokėti Utenos kolegijai beveik 11 tūkst. eurų atlyginant padarytą turtinę žalą.

G. Bužinskas, kuriam dabar yra 62 metai, teisingumo ministro pareigas ėjo 2004–2006 metais.

Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pareigūnų akiratyje buvęs Utenos kolegijos direktorius atsidūrė, kai 2018 metų gegužę šiai įstaigai vietoj G. Bužinsko pradėjo vadovauti kitas direktorius.

Pasak prokuratūros, gilinantis į kolegijos dokumentus ir bendraujant su darbuotojais, pastarajam kilo įtarimų, kad įstaigos lėšos naudotos ne pagal paskirtį.

Per ikiteisminį tyrimą nustatyta, kad 2013–2018 metais sistemingai klastoti kolegijos tarnybinių automobilių kelionės lapai. Nustatyta, kad darbuotojai pasirašydavo važiavę tarnybiniais automobiliais darbo reikalais, nors iš tiesų jais nesinaudojo. Ikiteisminio tyrimo duomenimis, klastojant kelionės lapus, pateisintas beveik 7 tūkst. eurų vertės kuro panaudojimas. Manoma, kad kurą savo reikmėms sunaudojo G. Bužinskas.

Šeši buvę ir esami Utenos kolegijos darbuotojai kartu teisti dėl dokumentų klastojimo. Dar keturi asmenys vykstant ikiteisminiam tyrimui buvo atleisti nuo baudžiamosios atsakomybės pagal laidavimą. Teismas konstatavo, jog klastoti dokumentus pavaldinius sukurstė tuometinis kolegijos vadovas.

G. Bužinskas taip pat pripažintas kaltu, kad, piktnaudžiaudamas tarnybine padėtimi, į tarnybines komandiruotes užsienyje – Šveicarijoje, Izraelyje, Portugalijoje – vyko su artimaisiais, o kelionės išlaidos apmokėtos kolegijos lėšomis.

Buvęs Utenos kolegijos vadovas taip pat pripažintas kaltu suklastojęs dokumentą ir nurodęs pavaldiniui prisiimti kaltę dėl nepadaryto administracinio teisės pažeidimo.

Utenos kolegijos lėšomis apmokėtas asmeninės G. Bužinsko biografijos publikavimas leidinyje „Sėkmingiausios Lietuvos asmenybės“. Kaltinamojo biografijos įtraukimas į enciklopediją ir dvi leidinio kopijos, iš kurių viena išleista odiniu viršeliu su auksavimais, kainavo 598 eurus. Šie pinigai leidyklai pervesti iš Utenos kolegijos sąskaitos.

Teismo nuomone, publikacija apie G. Bužinską minėtame leidinyje ne reprezentavo Utenos kolegiją, kaip teigė kaltinamasis, bet buvo skirtas asmeninėms vadovo ambicijoms patenkinti.

Pareigūnai tai įvertino kaip piktnaudžiavimą tarnybine padėtimi ir svetimo turto iššvaistymą, nes Utenos kolegija jokios naudos iš šios publikacijos, nei tiesioginės, nei netiesioginės, negavo.

Kartu su buvusiu vadovu į teisiamųjų suolą sėdę Utenos kolegijos du darbuotojai atleisti nuo baudžiamosios atsakomybės pagal laidavimą, o likusiems keturiems kaltinamiesiems teismas skyrė po 500 eurų dydžio baudą.

Nuosprendyje konstatuojama, kad dokumentus minėti asmenys klastojo G. Bužinskui jiems darant įtaką, o ne savo iniciatyva, todėl jiems skirtos švelnesnės bausmės.

Nuosprendis nėra galutinis ir per 20 dienų nuo jo paskelbimo dienos gali būti skundžiamas Lietuvos apeliaciniam teismui.

G. Bužinskas teisingumo ministro pareigas ėjo 2004-2006 metais.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Kodel toks pavojingas nusikaltelis

Neuzdarytas,kodel nekonfiskuotas nusikaltelio privogtas turtas??

VARKSELIS

Stai kokie darbstuoliai dirba is peties saugume,kokius svolacius turime valstybeje,tipo dirba lietuvos naudai,iki ko dasiritom aaaaaaaaaaaaaaa,

fas fas

parasykit kai isteisins sita, nes tuoj apskus, prisisteis kompensacija ir toliau dirbs ten kur dirbes
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS