Nuteistas vyras, neblaivus vairavęs automobilį ir bandęs apkaltinti draugą | Diena.lt

NUTEISTAS VYRAS, NEBLAIVUS VAIRAVĘS AUTOMOBILĮ IR BANDĘS APKALTINTI DRAUGĄ

  • 0

Šiaulių apylinkės teismo Šiaulių rūmai baudžiamuoju įsakymu kaltu dėl transporto priemonių vairavimo būnant neblaiviam pripažino 29-erių Telšių rajono gyventoją. Teismas skyrė 2000 eurų baudą, ketveriems metams atėmė teisę vairuoti bei konfiskavo automobilį. Tokios bausmės prašė tyrimui vadovavęs Šiaulių apylinkės prokuratūros prokuroras Gintaras Misevičius.

Ikiteisminis tyrimas, kurį atliko Šiaulių apskrities VPK Šiaulių miesto ir rajono PK pareigūnai, tik tyrimo pradžioje atrodė kaip eilinė byla. Pirmoji šių metų rugpjūčio diena 5 žmonių kompanijai, vykusiai automobiliu iš Telšių rajono į Kuršėnus, baigėsi nepavydėtinai.

Tyrimo duomenimis, iš penketuko, važiavusio automobiliu, 4 asmenys buvo galimai neblaivūs. Jiems važiuojant Kuršėnų gatvėmis, automobilį sustabdė patruliuojantys pareigūnai. Patikrinę transporto priemonę, pareigūnai pamatė prie vairo sėdintį vyrą, priekinė keleivio sėdynė buvo tuščia, o automobilio gale – 4 keleiviai. Automobilio savininkas, nuo kurio sklido alkoholio kvapas, patikino, kad mašiną vairavo jo draugas, kuris ir sėdėjo prie vairo. Tą pripažino ir pats priekyje sėdintis draugas, į pareigūnų alkotesterį įpūtęs daugiau nei 2 promiles.

Prie vairo sėdėjęs vaikinas buvo sulaikytas pareigūnų, o visi keleiviai taip pat tikino, kad vairavo pastarasis. Po kurio laiko tyrimas pakrypo kita linkme. Prie vairo sulaikytas vaikinas pakeitė parodymus ir pranešė, kad melavo ir vairavo ne jis. Apklaustas dar kartą, automobilio šeimininkas pripažino, kad tai jis neblaivus vairavo automobilį. Vyras tikino, kad pamatęs policiją išsigando neblaivumo patikrinimo ir puolė į automobilio galą, o draugui liepė sėsti prie vairo.

Šiai versijai patvirtinti buvo atliekamas eksperimentas. Juo buvo siekiama nustatyti, ar per 11 sekundžių (laikas, kurį sugaišo policijos pareigūnai nuo automobilio sustabdymo iki priėjimo prie vairuotojo) įmanoma taip automobilyje susikeisti vietomis, kaip tą padarė draugai. Eksperimentas patvirtino, kad tai įmanoma padaryti ir per trumpesnį laiką.

Prokuroras G. Misevičius atkreipia dėmesį, kad šiuo išskirtiniu atveju buvo nuteistas asmuo, kurio neblaivumas nebuvo tiksliai nustatytas: „Baudžiamoji byla yra pavyzdys, įrodantis, kad ir tokių vairuotojų kaltę galima įrodyti, ir neturint alkotesteriu užfiksuotų duomenų. Tam pasitarnavo ir įstatymo nuostata, leidžianti bausti asmenį, kuris vengė neblaivumo patikrinimo, kai jam buvo nustatyti neblaivumo požymiai, taip pat ir policijos patrulių tvirtas teigimas, kad šis asmuo buvo apsvaigęs nuo alkoholio, ir visų automobilio keleivių parodymai, kas iš tikro vairavo ir kaip asmenys susikeitė vietomis. Tuo pačiu tai gali tapti pamoka ateičiai, skatinanti plačiau įvertinti situaciją ir patikrinti galimą neblaivumą visiems automobilio keleiviams, ypač automobilio savininkui, kai iš pradžių yra neaišku, kuris asmuo iš tikro vairavo.“

Nuteistasis pripažino savo kaltę, todėl ikiteisminiam tyrimui vadovavęs prokuroras siūlė procesą baigti teismo baudžiamuoju įsakymu.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS