Panevėžio meras R. M. Račkauskas į STT akiratį pateko dar 2016 metais | Diena.lt

PANEVĖŽIO MERAS R. M. RAČKAUSKAS Į STT AKIRATĮ PATEKO DAR 2016 METAIS

Nuo 2015 metų Panevėžiui vadovaujantis Rytis Mykolas Račkauskas jau po metų pateko į Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) akiratį – 2016 metais šio politiko atžvilgiu buvo atlikti kriminalinės žvalgybos veiksmai, rodo tarnybos teismui pateikti duomenys.

Mero ir jo padėjėjos bylą nagrinėjančiam Apeliaciniam teismui STT pateikė kelias pažymas apie išslaptintus žvalgybos duomenis, kai kuriuos žvalgybos duomenis STT atsisakė išslaptinti. Būtent 2016 metais turėtą informaciją apie Panevėžio vadovą STT teigė neturinti galimybės pilnai išslaptinti.

Už piktnaudžiavimą nuteisti Panevėžio meras R. M. Račkauskas ir jo patarėja Gintarė Maskoliūnienė apskundė sausį jiems paskelbtą Šiaulių apygardos teismo nuosprendį.

Šiuos skundus nagrinėjanti Apeliacinio teismo teisėjų kolegija iš STT gavo reikalingą medžiagą, taip pat nusprendė apklausti du STT pareigūnus – dabartinį STT Klaipėdos valdybos viršininką Žydrūną Krampalcą ir STT Panevėžio valdybos skyriaus viršininką Darių Glumbaką. Ž. Krampalcas anksčiau vadovavo STT Panevėžio valdybai.

Dabar atostogaujantis Ž. Krampalcas bus apklaustas per posėdį rugsėjo 1 dieną, D. Glumbakas buvo apklaustas per posėdį pirmadienį.

Apeliacinio teismo teisėjas Linas Šiukšta liudytojo D. Glumbako teiravosi, kuo remiantis 2017 metais R. M. Račkausko atžvilgiu pradėti kriminalinės žvalgybos veiksmai. STT tik iš dalies išslaptino pažymą apie tais metais mero atžvilgiu taikytus veiksmus.

„Pažymoje buvo paminėta apie R. M. Račkausko galimai rengiamas, daromas ar padaryta veikas (...). Kodėl ikiteisminis tyrimas nebuvo pradėtas?“, – liudytojo iš STT teiravosi teisėjas.

D. Glumbakas atsakė, kad nusikalstamos veikos požymiai nebuvo nustatyti, todėl ikiteisminis tyrimas nebuvo pradėtas.

STT teismui pateikė duomenis ir iš jų paskelbimo teisme matyti, kad žvalgyba buvo gavusi informacijos, kad esą konkursus, susijusius su ES investiciniais fondais, laimi su R. M. Račkausku susiję juridiniai ar fiziniai asmenys.

Jis nurodė, kad vienas tyrimas buvo susijęs su Ispanijos įmone, tačiau ji atsisakė dalyvauti nusikalstamame sumanyme, šis ikiteisminis tyrimas buvo nutrauktas.

Per apklausą teismo posėdyje STT atstovas D. Glumbkas taip patvirtino, kad niekas nedarė spaudimo su meru susijusiems tyrimams, buvo tiriama ne vien mero, taip pat galimų jo bendrininkų veikla.

Panevėžio vadovas nuteistas už tai, kad per savo patarėją G. Maskoliūnienę davęs neteisėtų nurodymų savivaldybės tarnautojams, taip siekęs, kad savivaldybės organizuojamų viešinimo ir komunikacijos srities viešųjų pirkimų laimėtoja taptų su verslininku Mariumi Vaupšu susijusi įmonė „Lukrecijos reklama“.

M. Vaupšas yra miręs, todėl jo atžvilgiu byla pernai buvo nutraukta.

Tiek meras R. M. Račkauskas, tiek patarėja G. Maskoliūnienė šiuo metu eina savo pareigas, jie nėra nušalinti.

Sausio 24 dieną Šiaulių apygardos teismas kaltu dėl piktnaudžiavimo pripažino Panevėžio merą ir skyrė jam 30 tūkst. eurų baudą, taip pat penkerius metus atėmė teisę dirbti valstybės tarnyboje, taip pat konfiskuota daugiau nei 5 tūkst. eurų.

G. Maskoliūnienė taip pat pripažinta kalta, jai skirta 25 tūkst. eurų bauda, jai taip pat atimta teisė penkerius metus dirbti valstybės tarnyboje.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Ir kas

is to? Juk nieko jam niekas nepadarys...

:))))))

Ir vėl greitai rinkimai,tad nieko keisto lyg,mano nuomonė

SUSIJUSIOS NAUJIENOS