Pasieniečiai kvietė greitosios medicinos pagalbą Baltarusijos pareigūnų muštiems migrantams | Diena.lt

PASIENIEČIAI KVIETĖ GREITOSIOS MEDICINOS PAGALBĄ BALTARUSIJOS PAREIGŪNŲ MUŠTIEMS MIGRANTAMS

  • 9

Ignalinos rajone sulaikę į Lietuvą besibrovusių 14-os migrantų grupę pasieniečiai 5-iems iš jų skubiai kvietė medicinos pagalbą. Užsieniečiai skundėsi brutaliu Baltarusijos pareigūnų elgesiu. Po medikų sprendimų du neteisėti migrantai antradienį tebebuvo ligoninėje, jų gyvybėms pavojaus nėra.

Pirmadienį VSAT Vilniaus pasienio rinktinės Puškų pasienio užkardos pareigūnai fiksavo, kaip Ignalinos rajone prakirpę fizinį barjerą, t. y. apsauginę tvorą ir koncertiną, iš Baltarusijos į Lietuvą neteisėtai bandė patekti keturiolika asmenų. Skubiai atvykę į įvykio vietą Puškų užkardos pareigūnai prie pat sienos įsibrovėlius sulaikė.

Paaiškėjo, kad tai buvo dvylika vyrų ir dvi moterys. Kaip įprasta, nuo migracijos krizės pradžios 2021 m. vasarą, taip ir šiuo atveju pasieniečiai atidžiai įvertino sulaikytųjų sveikatos būklę. Esant bent mažiausių abejonių visuomet yra kviečiama greitoji pagalba. Šįkart penki užsieniečiai kalbėjo turį nusiskundimų dėl sveikatos. Tiek jie, tiek kiti migrantai Lietuvos pasieniečiams skundėsi brutaliu Baltarusijos pareigūnų elgesiu ir pasakojo, kad šie juos mušė ir terorizavo.

Ypač smūgiuota per kojas, kurios keliems migrantams išties buvo apdaužytos. Vienas užsienietis pasakojo buvęs baltarusių apipiltas vandeniu, o tada šie jam į kirkšnis panaudojo elektrošoką. VSAT pareigūnai skubiai iškvietė greitąją medicinos pagalbą. Penkis migrantus pasieniečiai susodino į savo tarnybinį transportą ir nuskubėjo pasitikti medikų. Netrukus užsieniečiai buvo perkelti į greitosios automobilį ir išgabenti į Visagino ligoninę. Po medikų apžiūrų ir tyrimų abi moterys dar pirmadienį buvo paleistos. Viena jų turėjo Senegalo pilietės dokumentus, kita prisistatė Jemeno piliete, bet dokumentų neturėjo.

Antradienį ligoninėje tebebuvo Somalio piliečiu prisistatęs ir dokumentų neturėjęs asmuo, kuriam diagnozuotas kojos raiščių patempimas. Gydymo įstaigoje liko ir dokumentų neturėjęs Sirijos piliečiu prisistatęs vyras, kuriam medikai diagnozavo pėdos nušalimą. Šiuos pacientus ligoninėje saugo Puškų užkardos pasieniečiai. Antradienį apie vidudienį iš ligoninės buvo išrašomas čia naktį praleidęs Irako piliečio dokumentus pateikęs vyras, kuriam buvo sumuštos kojos. Pirmadienį likusiųjų vienuolikos neteisėtų migrantų atžvilgiu VSAT pareigūnai atliko įprastus tokiais atvejais veiksmus.

Tai buvo devyni vyrai, kurie po sulaikymo savijauta nesiskundė, bei abi moterys, kurioms ligoninėje rimtesnių sveikatos sutrikimų nenustatyta. Dalis šio vienuoliktuko turėjo dokumentus, dalis buvo be jų. Puškų pasieniečiai įvertino užsieniečių drabužius bei avalynę, ar jie atitinka metų sezoną. VSAT padaliniai turi užtektinai tokių atsargų ir be problemų gali perrengti bei perauti sulaikytus migrantus. Dviem iš jų pasieniečiai suteikė šiltus batus, nes užsieniečių avalynė neatitiko metų laiko. Kitiems nei avalynės, nei drabužių pakeisti nereikėjo. Taip pat visiems migrantams pasieniečiai įteikė humanitarinius paketus su maistu ir lauko sąlygomis laiką leisti skirtais kitais daiktais.

Įsitikinus, kad vienuolikai migrantų nekyla jokių grėsmių, teisės aktų nustatyta tvarka nuspręsta jų neįleisti į Lietuvą. Atėjūnai pirmadienį buvo apgręžti atgal į Baltarusiją. Nuo 2021 m. rugpjūčio 3 d., kuomet VSAT pareigūnams suteikta teisė neįleisti iš Baltarusijos neteisėtai bandančių sieną kirsti migrantų, jų į Lietuvą nepateko 21 430. Šiemet į Lietuvą iš Baltarusijos VSAT pareigūnai neleido patekti 2 113 tokių besibrovusiųjų.

Rašyti komentarą
Komentarai (9)

ei pasienio sargai

o jus matet kaipBY pareigunsijuos musr ???? Jie tsrpusavi pasidauze ,o musu psienliurbiai patikejoju pasakomis apie sumusima ,nu ir issizioja musu pasieniecisi ,tiki viskuo la yie vslkateles pudrina

o kam

dabar tures juos serti ,anapus sienos yra jos problemos ,o ne musu liurbiai .

ble ble

o uz pagalba juodziai susimokejo? kodel taip lengvai tratinami musu pinigai kai daktaram atlyginimu didint nera is ko????
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS