Naujos detalės dėl rūkalų vagystės iš VSAT: jos turi būti grąžintos savininkams | Diena.lt

NAUJOS DETALĖS DĖL RŪKALŲ VAGYSTĖS IŠ VSAT: JOS TURI BŪTI GRĄŽINTOS SAVININKAMS

Iš Varėnos pasienio rinktinės pavogtos beveik milijono eurų vertės 555 dėžės sulaikytų cigarečių turėtų būti grąžintos savininkams, nes vasario pabaigoje prokuratūra nutraukė ikiteisminį tyrimą dėl jų kontrabandos.

Tai ketvirtadienį per Seimo opozicinių frakcijų susitikimą pranešė Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) vadas Renatas Požėla.

„Šitą krovinį mes sulaikėme lapkričio 20 dieną prie vidinės sienos, jis keliavo iš Lenkijos, Gdansko, į vieną iš sandėlių prie Vilniaus. Mūsų pareigūnams kilo įtarimų, ten buvo dokumentų klastotės, daug ten visko buvo. Cigaretės, aišku, nukeliavo į mūsų sandėlį“, – pasakojo R. Požėla.

„Buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas. Šitas tyrimas Kauno apygardos prokuratūros prokuroro buvo nutrauktas vasario pabaigoje dėl akcizinių prekių, tačiau dėl dokumentų klastojimo jis kol kas vyksta. Tos cigaretės buvo negrąžintos, nes iš esmės dar vyko papildomas skundų nagrinėjimas šitos firmos atstovų ir nebuvo padėtas taškas toje dalyje dėl ikiteisminio tyrimo. Dėl to tos cigaretės dar buvo pas mus saugomos. Ir dabar yra saugomos“, – aiškino VSAT vadas.

Po posėdžio jis BNS patikslino, kad pasieniečiai pasirengę grąžinti tris ketvirtadalius sulaikyto krovinio, maždaug ketvirtadalis jo yra pavogta.

Rūkalus vežė Honkonge registruota bendrovė.

Saugos tik Vilniaus rajone ir Pagėgiuose

Po šios vagystės VSAT vadovybė nutarė nuo šiol nelegalius rūkalus saugoti tik dviejose vietose Lietuvoje.

„Jau esame apsisprendę, kad nuo šiol cigaretės bus sandėliuojamos tik dviejuose vietose, kurios geriau apsaugotos“, – ketvirtadienį sakė VSAT vadas.

Anot jo, tikimasi, kad ši priemonė ateityje padėtų išvengti panašių vagysčių.

Vado teigimu, sulaikytų krovinių sandėliavimo vietų dabar turi kiekviena užkarda, o didesni sandėliai įrengti visose penkiose pasienio rinktinėse.

„Planuodami savo pertvarkas planavome, kad jungiant rinktines, mažinant jų skaičių, mažės ir sandėliavimo vietų. Tačiau šitie įvykiai pagreitino mūsų planus. Manau, labai greitu laiku pereisime prie dviejų sandėlių modelio Vilniaus rajono ir Pagėgių rinktinėse“, – sakė R. Požėla.

Anot jo, ten bus galima panaudoti „dar daugiau technologinio, žmogiškojo resurso“.

Kita vertus, VSAT vadas tvirtino, jog ir sandėlys Varėnos rinktinėje yra neblogai saugomas.

„Sandėliai yra rinktinių teritorijose, rinktinės saugomos ne tik stebėjimo kameromis, apšvietimu, bet ir gyvais žmonėmis. Sandėliuose įrengtos papildomos saugumo priemonės. Aiškinamės, kodėl budėtojai nepamatė“, – sakė R. Požėla.

Jis teigė, kad Varėnos rinktinėje tam tikri saugumo reikalavimai vis dėlto nevykdyti.

Konstatavome, kad rinktinėje nebuvo vykdomos tam tikros nustatytos tvarkos, todėl esu pareikalavęs rinktinės vado atsakomybės.

„Konstatavome, kad rinktinėje nebuvo vykdomos tam tikros nustatytos tvarkos, todėl esu pareikalavęs rinktinės vado atsakomybės. Tai rinktinės lygio problema“, – tvirtino pasieniečių vadas.

Jis taip pat akcentavo, kad ši vagystė nėra sisteminė problema.

„Tai nėra sisteminis įvykis, tai daugiau susieta su žmogiškuoju faktoriumi“, – sakė vadas.

Trys įtariamieji suimti

R. Požėlos teigimu, jau nustatyti nusikaltimą galbūt įvykdę asmenys, trys iš jų suimti. Anot jo, tai su nusikalstamu pasauliu susiję asmenys.

Nepaisant to, kad įtariamieji žinomi, rasti pavogtų rūkalų nepavyko.

Vertindamas pareigūnų veiksmus, VSAT vadas teigė šiuo metu matąs tik aplaidų funkcijų vykdymą.

Opozicijos posėdyje dalyvaujantis vidaus reikalų ministras Eimutis Misiūnas savo ruožtu tvirtino pasitikįs dabartine tarnybos vadovybe.

Antradienį VSAT vadas R. Požėla viešai pranešė, kad iš Varėnos rinktinės sandėlio pavogtos 555 dėžės konfiskuotų cigarečių už beveik milijoną eurų. Manoma, kad vagystė vykdyta keliais etapais nuo kovo antros pusės iki balandžio 3-iosios nakties.

Dėl įvykio pradėtas ir ikiteisminis tyrimas, ir tarnybinis patikrinimas, nuo pareigų nušalinti šeši budėtojai, du iš jų apklausti kaip specialieji liudytojai.

Šios cigaretės konfiskuotos pernai lapkričio 20 dieną pasienyje su Lenkija. Krovinys vykstant ikiteisminiam tyrimui pristatytas į Varėnos rinktinės teritoriją, iš kur dalis jo ir pavogta.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

nevagis

Tai kaip grąžins cigaretes teisėtiems vagims,jei teismas jau priėmė sprendimą, kad cigaretės sulaikytos neteisėtai,o jos pavogtos,išeina, kad už pavogtas cigaretes turės sumokėti valstybė,reiškia mes visi piliečiai,šauniai dirba pasienio tarnygos!!!

Pagėgių

Sandėliai praeityje jau buvo ne kartą skandalingai,bet gana sėkmingai išvogti,taigi vadas teisus sakydamas"bus panaudota daugiau žmogiškojo ir technologinio resurso"

Nerijus

Galetu paaiskinti detales. Teritorijos saugomos ir pasienieciu ir vaizdo kameru. Tai kaip tos dezes iskeliavo? Gal kojas turi? Dar ir siais laikais vyksta stebuklai!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS