R. Požėla apie nuo nusikaltėlių Lietuvoje nukentėjusius ukrainiečius: nedramatizuočiau situacijos | Diena.lt

R. POŽĖLA APIE NUO NUSIKALTĖLIŲ LIETUVOJE NUKENTĖJUSIUS UKRAINIEČIUS: NEDRAMATIZUOČIAU SITUACIJOS

  • 4

Pirmąjį 2022 m. ketvirtį nusikalstamumas šalyje išaugo penktadaliu. Į nusikaltėlių rankas patenka ir ukrainiečiai. Kodėl ir kokių nusikaltimų daugėja, LNK reportaže aiškinamasi su Policijos generaliniu komisaru Renatu Požėla.

– Kokie šiuo metu yra patys dažniausi nusikaltimai?

– Kilimas vyrauja dėl turtinių nusikaltimų. Matome ženklų vagysčių augimą, sukčiavimo elektroninėje erdvėje. Kitos nusikalstamos veikos – buitinis smurtas, sunkūs nusikaltimai – tikrai tiek neauga. Mūsų gyventojams reiktų atkreipti dėmesį į savo turto saugumą.

– Ar ta nusikaltimų dinamika, kurią stebite, verčia imtis kokių nors papildomų priemonių? Ką daryti gyventojams?

– Postpandeminis laikotarpis mūsų visuomenei duoda tam tikras žinutes, žmonės daugiau juda, palieka savo būstus bei šalį turizmo tikslais. Nusikaltėliai nesnaudžia. Matome, kad padaugėjo nusikalstamų veikų gyvenamosiose patalpose, būstuose, ko per pandeminį laikotarpį nebuvo, nes žmonės daugiau laiko praleisdavo namuose. Matome nusikaltimų, susijusių su augančiomis kainomis, pavyzdžiui, vagystės iš degalinių. Elektroninėje erdvėje pamatėme daugiau sukčiavimų. Žmonės neturėtų pulti pirmam pasitaikiusiam atsakyti į komercine prasme gerus pasiūlymus, turėtų pasikonsultuoti su specialistais, artimaisiais. Nepulti į glėbį tiems žmonėms, kurie kažką siūlo. Elementarūs savisaugos elementai.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Kaip yra dėl automobilių vagysčių? Ar jų daugėja?

– Transporto priemonių vagysčių augimą irgi pastebime. Mūsų analitikai bando paaiškinti, kodėl būtent šiais metais transporto priemones pradėjo vogti labiau. Galbūt žmonės tiesiog daugiau kreipiasi į policiją, galbūt vogiami didesnę vertę turintys automobiliai, gal tai susiję su draudiminiais dalykais. Artimiausiu metu mes pabandysime analitiškai panagrinėti šią situaciją ir visuomenei pateikti tam tikrus atsakymus.

Tie skaičiai nėra tokie, kad mes turėtume imtis ypatingų specialių priemonių.

– Taip pat yra nerimo dėl karo pabėgėlių iš Ukrainos. Kiek jų jau nukentėjo ir kokie tai buvo nusikaltimai?

– Šiuo metu turime apie 57 tūkst. pabėgėlių iš Ukrainos Lietuvoje. 56 ukrainiečiai nukentėjo nuo nusikalstamų veikų. Dažniausiai tai yra smurtinio arba turtinio pobūdžio nusikalstamos veikos. Turime keletą dešimčių ukrainiečių, kurie patys įtariami įvykdę tam tikras nusikalstamas veikas. Aš tikrai nedramatizuočiau situacijos. Tie skaičiai nėra tokie, kad mes turėtume imtis ypatingų specialių priemonių. Aišku, imamės specialiųjų priemonių dėl prekybos žmonėmis prevencijos.

– Kaip gyvensime vasarą ir ar užteks policijos pajėgų suvaldyti situaciją?

– Daug kas priklausys nuo ekonominės situacijos, kainų augimo, žmonių atsipalaidavimo, požiūrio į savo asmeninį bei turtinį saugumą. Kviečiu visada pagalvoti apie save ir savo turtą.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Vn dar kart nuomonė

Ar ne visi daro ką nori? Ar ne liberalai valdžioje? Kokios dar pretenzijos? Žalas atlygins Europos Sąjunga. Kokie čia dar verkšlenimai? Patys nepilnamečius parduoda, pačios skundžiasi kad kur nors seimūnų gyvenamise vietose jomis nesidomi joks pilnametis vyras kad jos ir net išgrrt nemokamai nepasirašė jod dar ir pačios įpilti siūlosi samagono, tik imkit naudokitės juk taip remia ten kažkokius didvyrius Ar kaip ten vadinat. Štai jos ir atvežė mainais kūdikių mažamečių ir nepilnamečių. Jos nežino kieno jie bet jie tikrai ne iš laboratorijos mėgintuvėlyje, ne. Jos tik girdėjo kad gerai parduot eina vaikus. Ir atvažiavo. Ir pasiūlė o dabar susigriebė, kad jokio užmokesčio negavo ir liko benamis iš tikrųjų nors planavo nemokamai visam laikui užsiimti bent po tūkstantį kv metrų europiniaus standartais įrengtų būstų. Kas dar neaišku? Jos tik pro šalį keliauja. Būtinai grįš namo tik nebežino ar Izrael priims ar verta...ten gaisrai pogromai o čia pieno upės ir sūrio krantai...

LAPE SIAURINE

ir dar , kas laukia tu seimu kurios prieme i seimas ukrainietes,bus ir taip,kad vyrus is seimu nuvilios,taip atsilygins uz geruma oi toli escio budet

Ccc

Nepamiršti reikia ir ar tarp ukrainiečių tikrai nukentėjusių neatvyko blogiečių, kurių yra visose tautose ir visais laikais. Nes jeigu pavyzdžiui ateina į barus ir reikalauja nemokamai alkoholinių kokteilių su pasakymu aš ukrainietis tai irgi gali kelti abejonių.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS