Prokuratūra iš dviejų tarybų narių už nepagrįstas išlaidas siekia priteisti 17 tūkst. eurų | Diena.lt

PROKURATŪRA IŠ DVIEJŲ TARYBŲ NARIŲ UŽ NEPAGRĮSTAS IŠLAIDAS SIEKIA PRITEISTI 17 TŪKST. EURŲ

  • 0

Prokuratūra iš dviejų Mažeikių ir Ignalinos rajonų savivaldybių tarybų narių už nepagrįstas išlaidas siekia priteisti beveik 17 tūkst. eurų.

Iš Mažeikių rajono savivaldybės tarybos narės Linos Rimkienės norima priteisti 11 tūkst. 199 eurus, o iš Ignalinos rajono savivaldybės tarybos nario Vytauto Gimžausko – 5 624 eurus.

Visuomenininkui Andriui Tapinui inicijavus akciją „Skaidrinam“, teisėsauga pradėjo keliasdešimt viešojo intereso gynimo tyrimų dėl tokių išmokų panaudojimo teisėtumo. Taip pat teisėsauga atlieka ir kelias dešimtis ikiteisminių tyrimų dėl piktnaudžiavimo savivaldos išmokomis.

Per karantiną – kelionė į Kiprą

Mažeikių rajono savivaldybei L. Rimkienė 2019–2023 metų kadencijos laikotarpiu pateikė apmokėti sąskaitas, kad kaip tarybos narė ji už degalus išleido 2 542 eurus, už transporto priemonių remontą – 5 700 eurus, už transporto priemonių techninę priežiūrą – 2 262 eurus, už telefoninių pokalbių ir interneto ryšio paslaugas – 2 916 eurų, už biuro patalpų nuomą – 150 eurų.

Tarybos narei L. Rimkienei buvo išmokėta kompensacija už beveik 2 tūkst. litrų įvairių rūšių degalų – dyzelino, suskystintų naftos dujų, benzino. Kadencijos laikotarpiu politikė naudojosi sutuoktiniui priklausančiu automobiliu, kurio degalų bako talpa 60 litrų, tačiau pagal dokumentus matyti, kad kuro piltasi daugiau, nei į jį telpa. Už degalus buvo atsiskaitoma grynaisiais ir trimis mokėjimo kortelėmis, jų piltasi ne tik įvairiuose Lietuvos regionuose, bet ir Latvijoje. Kartais degalinėse atsiskaityta net du kartus per dieną.

Savivaldybei L. Rimkienė pateikė 385 eurų sąskaitą už automobilio remonto darbus, kuriuos atliko jos sutuoktinio vadovaujama bendrovė. Politikei buvo grąžinti ir pinigai už automobilio salono valymą – pagal jos pateiktas sąskaitas-faktūras, transporto priemonė 2021 metais buvo valyta 12 kartų, o 2022 metais – 37 kartus, už tai sumokant 2 240 eurų.

L. Rimkienė karantino laikotarpiu savo noru išvyko į Kiprą, kur prabuvusi pusę metų, pateikė Mažeikių rajono savivaldybės administracijai apmokėti 1 600 eurų interneto ryšio paslaugos išlaidų. Nurodyta interneto ryšio paslaugos kaina neatitiko tuo metu galiojusių nei užsienio, nei Lietuvos tiekėjų kainų.

Dalį lėšų sugrąžino

Tuo metu V. Gimžauskui per 2019–2023 metų kadenciją iš viso buvo išmokėta 14 tūkst. 416 eurų su tarybos nario veikla susijusioms išlaidoms apmokėti. Iš šios sumos 9 055 eurai jam buvo išmokėti už išlaidas degalams.

Tyrimo metu nustatyta, kad tik dalis šios sumos buvo išmokėta pagrįstai.

V. Gimžausko savivaldybei pateiktuose dokumentuose nurodyta, kad kelis kartus tą pačią dieną buvo įsigyta ir benzino, ir dyzelinio kuro, kartais degalų buvo pilama daugiau, nei telpa į jo naudojamo automobilio baką. Degalai pirkti ir pandemijos laikotarpiu, nors judėjimas Lietuvoje tuo metu buvo ribojamas.

Už pandemijos laikotarpiu pirktus degalus išmokėtas lėšas – 995 eurus – V. Gimžauskas šiemet sausį sugrąžino į savivaldybės biudžetą. Įvertinus visas aplinkybes, prokuratūros ieškinyje nurodoma grąžintina į savivaldos biudžetą suma – 5 624 eurai.

Savivaldybių lėšų panaudojimo tyrimuose viešojo intereso gynimo prokurorai vertina, ar pinigų sumos tarybos nariui yra išmokėtos teisėtai, o nustatę teisės aktų pažeidimus – kreipiasi su ieškiniu į teismą dėl konkrečių sumų grąžinimo į biudžetą civilinio proceso tvarka.

Generalinės prokuratūros, Vilniaus, Klaipėdos, Panevėžio ir Šiaulių apygardų prokuratūrų Viešojo intereso gynimo skyrių prokurorai apylinkių teismams šiuo metu yra pateikę 39 civilinius ieškinius bendrai 466 tūkst. 938 eurų sumai.

Taip pat pažymėtina, kad šiuo metu šalies savivaldybėms tarybos nariai bendrai savanoriškai yra grąžinę 634 tūkst. 464 eurus į savivaldybių biudžetus.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS