Korupcijos tyrime sulaikyti 8 teisėjai, 5 advokatai (papildyta informacija iš Kauno) | Diena.lt

KORUPCIJOS TYRIME SULAIKYTI 8 TEISĖJAI, 5 ADVOKATAI (PAPILDYTA INFORMACIJA IŠ KAUNO)

Teisėsauga trečiadienį pranešė, kad dėl įtarimų kyšininkavimu sulaikyti aštuoni šešių Lietuvos teismų, penki iš kurių įsikūrę Vilniuje, teisėjai ir penki advokatai. Trys iš pastarųjų – taip pat vilniečiai, likę du – klaipėdiečiai.

Sąrašas įspūdingas

„Šiandien ryte sulaikyti 26 asmenys – aštuoni įvairių grandžių teisėjai (...) ir penki žinomi advokatai“, – žurnalistams sakė generalinis prokuroras Evaldas Pašilis.

Jo teigimu, įtariamieji vykdė „prekybą teisingumu“ įvairiose bylose.

Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) vadovas Žydrūnas Bartkus sakė, kad jo vadovaujama tarnyba atlieka „didžiausią tarnybos istorijoje operaciją“, joje dalyvauja per 100 pareigūnų.

Anot jo, įtariama, kad kyšiai mokėti už sprendimus tiek administracinėse, tiek civilinėse, tiek baudžiamosiose bylose.

STT vadovo teigimu, įtariama, kad kyšiai mokėti ir vadinamojoje Vijūnėlės dvaro byloje.

Įtariama, kad sutartų kyšių suma galėjo siekti 400 tūkst. eurų. Anot prokuratūros, konkretūs kyšiai svyravo nuo vieno tūkstančio iki 100 tūkst. eurų.

Korupcija įtariami Lietuvos Aukščiausiojo Teismo Civilinių bylų skyriaus teisėjas Egidijus Laužikas, Lietuvos apeliacinio teismo Baudžiamųjų bylų skyriaus teisėjai Viktoras Kažys ir Valdimaras Bavėjanas bei šio teismo Civilinių bylų skyriaus teisėjas Konstantinas Gurinas, Vilniaus apygardos teismo Civilinių bylų skyriaus teisėjas Henrichas Jaglinskis, Vilniaus miesto apylinkės teismo teisėjas Robertas Rainys, Vilniaus apygardos administracinio teismo teisėjas Arūnas Kaminskas ir Regionų apygardos administracinio teismo Kauno rūmų teisėjas Gintaras Čekanauskas.

Kauno teisėjas Gintaras Čekanauskas

Taip pat sulaikyti penki advokatai: vilniečiai – Drąsutis Zagreckas, Romualdas Mikliušas ir Giedrė Cimbolienė bei klaipėdiečiai – Aivaras Surblys ir Marius Navickas.

Advokatas Romualdas Mikliušas

Kolegos ištikti šoko

Regionų apygardos administracinio teismo Kauno rūmų, kuriuose dirbo vienas iš sulaikytųjų – G. Čekanauskas, atstovė Marija Varanavičiūtė apie 11.30 val. portalui kauno.diena.lt teigė, kad jų teismas – šoke. Nors STT pareigūnai jame dar nepasirodė. Kaip šiandien ryte darbe nepasirodė ir G.Čekanauskas, kolegų spėjimu, greičiausiai sulaikytas namuose. 

„Apie teismų sistemą supurčiusį vakarykštį Prezidentės dekretą mes sužinojome tik šį rytą. Vieni – per kitus. Tačiau, pirminis informacijos šaltinis greičiausiai buvo žiniasklaida“, – teigė M.Varanavičiūtė.

56-erių G.Čekanauskas dirba teismų sistemoje daugiau kaip 25-erius metus. Jis daugiau kaip penkerius metus vadovavo Prienų rajono apylinkės teismui. Yra buvęs ir Kauno administracinio teismo pirmininku. Ir net šešerius metus – Teisėjų tarybos nariu.

LAT vadovas prašo papildomų duomenų

Lietuvos Aukščiausiojo Teismo (LAT) pirmininkas Rimvydas Norkus paprašė, kad prokuratūra pateiktų papildomą informaciją apie teisėjų ir advokatų korupcijos bylas, siekiant toliau nepertraukiamai nagrinėti bylas teisme.

Tarp bylos įtariamųjų yra Aukščiausiojo Teismo teisėjas E. Laužikas, jo įgaliojimai sustabdyti.

„(...) Teismo pirmininkas kreipėsi į Lietuvos Respublikos generalinį prokurorą dėl informacijos, kuri, nepakenkiant ikiteisminiam tyrimui, galėtų būti aktuali teismui užtikrinant nepertraukiamą bylų nagrinėjimą“, – teigiama LAT pranešime.

„Kol yra sustabdyti teisėjo įgaliojimai, teisėjas bylų nenagrinėja. Sprendimas dėl nebaigtų teisėjo nagrinėti bylų bus priimtas artimiausiu metu“, – rašoma jame.

Teismas nurodė, kad daugiau informacijos apie ikiteisminio tyrimo apimtį jam nėra žinoma.

Sulaikytų teisėjų bylos bus peržiūrėtos

Korupcija įtariamų aštuonių teisėjų bylos, kuriose bus rasta galimų nusikaltimo pėdsakų, bus peržiūrėtos, teigia Teisėjų tarybos pirmininkas Algimantas Valantinas.

„Neina kalba apie visas tų teisėjų išnagrinėtas bylas. Jeigu tai bus byla, susijusi su konkrečiu įvykiu, jeigu bus pasakyta, kad nagrinėdamas tą bylą teisėjas padarė nusikalstamą veiką, tai, be jokios abejonės, procesas toje byloje galės būti atnaujintas ir nauja kolegija, nauji teisėjai tą bylą nagrinės“, – trečiadienį žurnalistams sakė A. Valantinas.

Anot jo, šiuo metu sulaikytų aštuonių teisėjų nagrinėjamas bylas perims nauji teisėjai. Detalizuoti nei išnagrinėtų sulaikytų teisėjų bylų, nei šiuo metu nagrinėtų A. Valantinas nesiėmė.

Jis teigė, kad teisėsauga, kuri ėmėsi procesinių veiksmų prieš teisėjus, prieš tai tam turėjo gauti kito teisėjo sankciją.

Pasak Lietuvos Aukščiausiojo Teismo pirmininko Rimvydo Norkaus, šiuo metu sulaikytas šio teismo teisėjas Egidijus Laužikas pastaruoju metu dirbo su civilinėmis bylomis, tokių turėjo daugiau nei 20.

Taip pat R. Norkus patikino, kad prie Vijūnėlės dvaro bylos nagrinėjimo E. Laužikas neprisidėjo.

„Aš galiu paminėti tai, kad kai 2017 metų birželio 22 dieną Lietuvos Aukščiausiasis Teismas priėmė sprendimą griauti Vijūnėlės dvaro pastatus, tai kolega nedalyvavo šitos bylos nagrinėjime“, – tvirtino R. Norkus.

„Šiuo metu Aukščiausiame Teisme yra kita byla su tuo pačiu aspektu, keliamas klausimas, ar nereikėtų keisti teismo sprendimo vykdymo tvarkos. Tiek pirmos, tiek apeliacinės instancijos teismų sprendimai yra vienodi, kad tvarka neturi būti keičiama. Šiuo metu kasacinis skundas yra Aukščiausiame Teisme, kovo 13 dieną numatytas teismo posėdis, galiu paminėti, kad teisėjas E. Laužikas šitos bylos nagrinėjime nedalyvauja“, – pabrėžė Aukščiausiojo Teismo pirmininkas.

Bylų apžvalga

BNS primena ankstesnes bylas, kuriose teisėjai kaltinti kyšininkavimu ar piktnaudžiavimu.

2001 metų kovo 13 dieną už stambaus masto kyšininkavimą ketverių metų laisvės atėmimo bausme nuteista buvusi Vilniaus teismo teisėja Eglė Milinienė. Teisėja per kelis kartus paėmė 15,5 tūkst. JAV dolerių kyšį, už 10 tūkst. JAV dolerių teisėjai buvo nupirktas automobilis „Volkswagen Golf“.

2007 metų vasario 6 dieną Aukščiausiasis Teismas paliko galioti apkaltinamąjį nuosprendį trims buvusiems teismų pirmininkams, kurie kaltinti korupciniais ryšiais su kontrabandininkų grupuote. Buvusiems Lazdijų rajono apylinkės teismo pirmininkui Arvydui Gudui, Biržų rajono apylinkės teismo teisėjai Palmirai Linkevičienei ir Panevėžio miesto apylinkės teismo pirmininkui Dariui Japertui keleriems metams atimta teisė dirbti darbą teisminėse, teisėsaugos ir teisėtvarkos institucijose.

2012 metų spalio 15 dieną buvęs Kauno apygardos teismo teisėjas Arvydas Stankus pripažintas kaltu byloje dėl piktnaudžiavimo tarnyba klastojant teismo nutartis ir taip paleidžiant nuteistuosius į laisvę anksčiau laiko. Jis nubaustas laisvės atėmimu su atidėjimu.

2013 metų sausio 24 dieną buvęs Panevėžio apygardos teismo teisėjas Rimantas Savickas pripažintas kyšininkavusiu ir nubaustas dvejų metų laisvės atėmimo bausme su atidėjimu už tai, kad 2008 metais paėmė kyšį už tam tikro bankroto administratoriaus paskyrimą. Šiuo nusikaltimu kaltintas ir kitas teisėjas, Arnoldas Šukaitis, tačiau jis išteisintas.

2015 metų birželio 9 dieną Lietuvos Aukščiausiojo Teismo sprendimu už kyšininkavimą nuteistam buvusiam teisėjui Ryšardui Skirtunui palikta 28,2 tūkst. eurų bauda. Teisėjas iš advokato paėmė kyšį siekiant, kad advokato klientui pavyktų išvengti nelaisvės.

2018 metų lapkričio 11 dieną Lietuvos Aukščiausiasis Teismas paliko galioti 7,5 tūkst. eurų dydžio baudą už piktnaudžiavimą nuteistai buvusiai Šiaulių apylinkės teismo teisėjai Virginijai Kazlauskienei. Ji sužinojusi, kad teisme bus sprendžiamas suėmimo skyrimo jos sūnui klausimas, pasinaudojo pažintimi su kita teisėja ir prašė, kad jos sūnus nebūtų suimamas.

2019 metų sausį prokuratūra Lietuvos Aukščiausiajam Teismui apskundė išteisinamąjį nuosprendį Kauno apygardos teismo teisėjui Ramūnui Antanavičiui. Jis kaltintas, kad 2017 metų birželį papirko Mažeikių rajono apylinkės teismo teisėją Mindaugą Klemenį, perduodamas jam 600 eurų dydžio kyšį siekdamas, kad būtų sušvelninta vienam privačiam asmeniui policijos skirta nuobauda.

Spaudos konferencijos transliacija.

GALERIJA

  • Evaldas Pašilis
  • Gintaras Čekanauskas
  • Teisėjas Egidijus Laužikas
  • Teisėjas Henrichas Jaglinskis
  • Teisėjas Arūnas Kaminskas
  • Teisėjas Viktoras Kažys
  • Advokatas Romualdas Mikliušas
  • Advokatas Drąsutis Zagreckas
  • Advokatas Aivaras Surblys
  • Advokatas Marius Navickas
Rašyti komentarą
Komentarai (57)

Anonimas

Jau seniai buvo laikas už grotų sodinti,kaip ir sakė Venckienė vien korupcija.Atėjo eilė ir jiems,tačiau dar daug lieka nejudinami,bet tikėkim kad dar daug pajudins.Reikia anstolius,advokatus geriau irgi pašvarinti,nes jie irgi daug susiėje su kyšių ėmimu,su nusikaltėliais daug veikė kartu.O šiuo metu ir pedofilija gyvuoja,vaikvagiai ir t.t.

Jonas

Sujudo Garliavos" 'violetiniai kaspinėliai" palikite ramybėje "teisuolę" N, Venskienę, tiesiog ji gavo ko nusipelnė, sėdi rami ir saugi.

Čia bausmė ar paskata?

O ar atsiklausta negerbiamų Temidės tarnų, ar galima jų pavardes paviešinti? Nes jie tuoj suras BK paragrafą ir kompensaciją išsimokės
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS