R. Ačas išteisintas dėl piktnaudžiavimo, sukurstymo iššvaistyti turtą bei apgaulingos apskaitos | Diena.lt

R. AČAS IŠTEISINTAS DĖL PIKTNAUDŽIAVIMO, SUKURSTYMO IŠŠVAISTYTI TURTĄ BEI APGAULINGOS APSKAITOS

Šiaulių apygardos teismas išteisino buvusį Raseinių rajono savivaldybės administracijos direktorių Remigijų Ačą byloje dėl piktnaudžiavimo, kurstymo iššvaistyti svetimą turtą ir apgaulingo apskaitos tvarkymo.

Tai BNS patvirtino teismo atstovas Vytautas Jončas.

„Visi kaltinamieji išteisinti, kadangi nepadaryta veika, turinti nusikaltimo ar baudžiamojo nusižengimo požymių“, – nurodė jis.

„Teismas nurodė, kad dalį kriminalinės žvalgybos surinktų duomenų atmetė, kadangi, teismo įsitikinimu, jie buvo surinkti pažeidžiant įstatymą“, – pridūrė jis.

Pasak V. Jončo, teismas konstatavo, kad byloje kaltinimas buvo pareikštas išskirtinai nuo atsakomybės atleisto V. Š. parodymais, tačiau „tų parodymų nepatvirtino kiti byloje esantys objektyvūs duomenys“.

„Pavyzdžiui, R. Ačas kaltintas sukurstęs Raseinių autobusų parko direktorių V. Š. iššvaistyti šios įmonės turtą. Tačiau teismas, išsireikalavęs naujus duomenis, nustatė, kad šis asmuo inkriminuotos nusikalstamos veikos padarymo metu net nebuvo Raseinių autobusų parko direktoriumi“, – nurodė teismo atstovas.

„Dėl pareikštų kaltinimų buhalterinės apskaitos apgaulingu tvarkymu teismas pažymėjo, kad dalis operacijų jau yra įvykusios, o kita dalis neįvykusių operacijų nesukėlė pasekmių baudžiamajai atsakomybei kilti“, – teigė V. Jončas.

Šis nuosprendis yra neįsiteisėjęs ir gali būti skundžiamas Lietuvos apeliaciniam teismui.

Šitame teisme jokių įrodymų nebuvo. Mes pateikėme visus išsamius įrodymus, (...) aš pateikiau teismui visas sąskaitas, pavedimus darytus, kur tuos vamzdelius buvau pirkęs.

R. Ačas BNS teigė esantis tikras, kad prokuratūra skųs šį sprendimą: „Kadangi esame išteisinti, esu įsitikinęs, kad prokuratūra, matyt, skųs šitą sprendimą. O kol nėra įsigaliojęs sprendimas, aš komentuoti nenoriu.“

Jis taip pat pažymėjo, kad ikiteisminį tyrimą atlikusi Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) „sugalvojo nebūtus dalykus“ nepavykus jo anksčiau patraukti atsakomybėn tyrime dėl korupcijos.

„Šitame teisme jokių įrodymų nebuvo. Mes pateikėme visus išsamius įrodymus, (...) aš pateikiau teismui visas sąskaitas, pavedimus darytus, kur tuos vamzdelius buvau pirkęs“, – sakė R. Ačas.

Dėl kurstymo padaryti nusikalstamą veiką kaltinimai šioje byloje buvo pareikšti ir Raseinių rajone esančios įmonės direktoriui, R. Ačo svainiui Orestui Jankauskui.

Jis ir dar dviejų įmonių Kaune vadovai Arvydas Stankevičius bei Andrius Vyšniauskas taip pat kaltinti jų valdomų bendrovių buhalterinės apskaitos apgaulingu tvarkymu.

R. Ačui dėl piktnaudžiavimo, sukurstymo iššvaistyti svetimą turtą ir apgaulingo apskaitos tvarkymo prokuratūra prašė skirti 28,7 tūkst. eurų baudą, taip pat atimti teisę penkerius metus dirbti valstybės tarnyboje.

O. Jankauskui siūlyta skirti daugiau nei 13,7 tūkst. eurų, A. Stanevičiui ir A. Vyšniauskui – po 15 tūkst. eurų baudas.

Raseinių rajono savivaldybės valdomos bendrovės buvęs direktorius V. Š. buvo atleistas nuo baudžiamosios atsakomybės pagal laidavimą. Tokį sprendimą teismas priėmė, kai minėtasis asmuo pripažino nusikaltęs, tai padarė pirmą kartą ir nuoširdžiai gailėjosi.

Ši byla teismui buvo perduota 2022-ųjų sausį, ikiteisminį tyrimą atlikus Specialiųjų tyrimų tarnybos Šiaulių valdybos pareigūnams.

R. Ačas kaltintas tuo, jog būdamas savivaldybės administracijos direktoriumi nurodė savivaldybės valdomo Raseinių autobusų parko direktoriui už bendrovės lėšas nupirkti metalo gaminių, kurie neva bus panaudoti savivaldybės darbuotojų kabinetų atnaujinimui.

Pasak prokuratūros, per tyrimą surinkta duomenų, jog iš savivaldybės valdomos įmonės lėšų nupirkti metalo gaminiai buvo panaudoti liepto gamybai R. Ačui priklausančiame sklype Raseinių rajone.

Pernai Lietuvos Aukščiausiasis Teismas R. Ačui paliko galioti verdiktą kitoje byloje už pasikėsinimą tenkinti lytinę aistrą su nepilnamečiu, jam buvo skirta 5 tūkst. eurų bauda.

Raseinių rajono savivaldybės taryba R. Ačą 2018 metų balandį trečiu bandymu po pareikšto nepasitikėjimo atleido iš administracijos vadovo pareigų.

Rašyti komentarą
Komentarai (10)

Še

Kad nori,tai tau ir teisėsauga,pedofilas,vagis ir aferistas ir nekaltas,tiesa,juk Ūsas balutėje paskendo,a.a Kedys "užspringo" ir t.t. ir niekas nekaltas.Čia vadinasi kuriame "gerovės valstybę". Eikit visi jūs nach...

O

dėl potraukio berniukams?

pasirodo

valanciuno uosvis ne tik iskrypelis bet ir aferistas
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS