R. Aliukonienės byloje bus apklausiamas STT pareigūnas | Diena.lt

R. ALIUKONIENĖS BYLOJE BUS APKLAUSIAMAS STT PAREIGŪNAS

  • 0

Prekybos poveikiu kaltinamos buvusios prokurorės Ritos Aliukonienės bylą nagrinėjantis Klaipėdos apygardos teismas liudytoju į posėdį kviečia Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pareigūną.

Jis bus apklausiamas sausio 8 dieną vyksiančiame teismo posėdyje, BNS sakė teismo atstovė spaudai Laima Domarkienė.

Antradienį teismo posėdyje pradėta kaltinamosios R. Aliukonienės apklausa, ji savo kaltės nepripažįsta ir teismui pateikė savo įvykių versiją. R. Aliukonienės apklausa bus tęsiama taip pat sausio 8 dieną.

Ši baudžiamoji byla susijusi su Darbo partijos neoficialios buhalterijos bylos nagrinėjimu Aukščiausiajame Teisme. Generalinė prokuratūra teigia, kad ikiteisminio tyrimo metu surinkti duomenys leidžia pagrįstai manyti, jog Vilniaus apygardos prokuratūroje dirbusi R. Aliukonienė 2016 metų pabaigoje, veikdama kartu su Arūnu Cicėnu, nurodydama, kad neva gali pasinaudoti savo pažintimi su Lietuvos Aukščiausiojo Teismo teisėju, galbūt susitarė per A. Cicėną priimti kyšį, didesnį negu 250 MGL (9,5 tūkst. eurų). Pinigai neva turėjo būti skirti teisėjų kolegijos pirmininkui kasacine tvarka nagrinėjamoje rezonansinėje Darbo partijos byloje.

Antradienį liudytojais buvo apklausti buvęs „darbietis“ Seimo narys Vytautas Gapšys bei buvęs Aukščiausiojo Teismo teisėjas Viktoras Aidukas. Manoma, kad V. Gapšio naudai siekiant išteisinimo galėjo būti tariamasi dėl kyšio.

V. Gapšys teismui sakė, kad A. Cicėną pažįsta, o V. Aiduko – ne. V. Gapšys tikino apie byloje minimus pinigus jis nieko nežinojo, nieko nežinojo apie A. Cicėno ir R. Aliukonienės veiksmus. Su A. Cicėnu bendravo tik artėjančių Kalėdų proga. Verdiktas Darbo partijos byloje buvo priimtas pernai gruodžio pabaigoje.

V. Aidukas sakė, kad R. Aliukonienę pažįsta nuo 2015 metų, ji jam pažįstama kaip tuometinė Vilniaus universiteto Teisės fakulteto docentė ir prokurorė. Įvyko keli teisėjo ir prokurorės susitikimai, tačiau nei pirmo, nei antro susitikimo metu nieko nebuvo prašyta.

Kartu su R. Aliukoniene teisiamas ir kelių ženklinimo bendrovės „Kasandros grupė“ savininkas A. Cicėnas.

Teisėjas V. Aidukas kaip specialusis liudytojas byloje apklaustas vasario mėnesį. Vėliau prokuratūra padarė išvadą, kad jis neatliko jokių veiksmų, leidžiančių jį įtarti šališkumu nagrinėjant bylą. V. Aidukas jau buvo pasitraukęs iš Aukščiausiojo Teismo. Iš pareigų teisėjas atsistatydino kovo mėnesį.

Teigta, kad Darbo partijos byloje galėjo būti siekiama paveikti Aukščiausiojo Teismo sprendimą V. Gapšio naudai, siekiant jo išteisinimo.

Birželio pabaigoje Generalinė prokuratūra skelbė, kad buvęs Seimo narys V. Gapšys byloje liko liudytoju, tačiau jo atžvilgiu „duomenys yra šiek tiek kitokie“.

„Mūsų nuomone, V. Gapšys, pagal turimas aplinkybes, turėjo žinoti apie daromą nusikalstamą veiką, tačiau įstatymas jo neįpareigojo pranešti teisėsaugos institucijoms apie tai. Sakykime, veika gal ne tokio sunkumo“, – yra sakęs Generalinės prokuratūros prokuroras Tomas Meškauskas.

Anot jo, įtariamasis verslininkas „yra laikomas Vytauto Gapšio pažįstamu“, tačiau, prokuratūros žiniomis, nėra susijęs su Darbo partija.

Pernai gruodį Aukščiausiasis Teismas pripažino, kad Darbo partija vedė neoficialią buhalteriją, ir paliko galioti Darbo partijos įkūrėjui Viktorui Uspaskichui anksčiau skirtą 6,8 tūkst. eurų baudą, V. Gapšys liko nubaustas 3,6 tūkst. eurų, buvusi finansininkė Marina Liutkevičienė – 5,7 tūkst. eurų baudomis.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS