„Samsono“ mėsos gaminių reklama galėjo klaidinti vartotojus: bendrovei skirta bauda | Diena.lt

„SAMSONO“ MĖSOS GAMINIŲ REKLAMA GALĖJO KLAIDINTI VARTOTOJUS: BENDROVEI SKIRTA BAUDA

Vilniaus apygardos administracinis teismas atmetė pareiškėjos bendrovės „Samsonas“ skundą, kuriame buvo prašoma panaikinti Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos (VVTAT) priimtą nutarimą dėl Reklamos įstatymo nuostatų pažeidimo ir paskirtą 1 tūkst. eurų baudą.

Praėjusių metų rugsėjį VVTAT skyrė bendrovei „Samsonas“ baudą už tai, kad bendrovė, reklamoje naudodama teiginius „Be mėsos pakaitalų“ ir „Mėsos pakaitalams ne!“, vartotojams galėjo sukelti klaidinamą ir galimai ekonominį vartotojų elgesį iškreipiantį įspūdį, kad mėsos pakaitalų nebuvimas yra savybė, būdinga tik šios bendrovės aukščiausios rūšies mėsos gaminiams, nors iš tiesų tokia savybe pasižymi visi aukščiausios rūšies mėsos gaminiai.  

Kaip teigiama teismo sprendime, teisės aktuose reglamentuota, kad aukščiausios rūšies termiškai apdorotų mėsos gaminių grupei priskirtinuose produktuose negali būti baltyminių mėsos pakaitalų, todėl  pareiškėjos teiginiai „Be mėsos pakaitalų“ ir „Mėsos pakaitalams ne!“ žymi tokias pareiškėjos prekiaujamos produkcijos savybes, kurias ši produkcija turi atitikti pagal teisės aktų reikalavimus, t. y. bet kuri mėsos produkcija, priskirta aukščiausios rūšies mėsos gaminiams, turi atitikti reikalavimą, jog tokios mėsos sudėtyje nebūtų baltyminių mėsos pakaitalų.

Teismas nustatė, kad bendrovė, skelbdama reklamą apie savo produkciją produkcijos ženklinime vartojamu teiginiu „Mėsos pakaitalams ne!“, interneto tinklalapyje www.samsonas.lt bei elektroninėje parduotuvėje www.barbora.lt bendrovės mėsos gaminių aprašymuose vartotu teiginiu „Be mėsos pakaitalų“, pabrėžė gaminio savybę, kuri nėra išskirtinė iš visų kitų panašių maisto produktų ir visi šiai grupei priskirti produktai šią savybę turi turėti.

Aplinkybė, kad maisto produktas turi kokių nors ypatingų savybių, nors iš tikrųjų tokios savybės būdingos visiems panašiems gaminiams, yra pakankama, kad būtų pripažinta, jog  apie maisto produktą teikiama informacija yra klaidinama.

Šis teismo sprendimas per 30 dienų gali būti skundžiamas Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Idomu

Koks klaidinimas? Jei nera tai ir nera pakaitalu.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS