Seksualine prievarta migrantų centre įtariamas psichologas dirbo ir su vaikais | Diena.lt

SEKSUALINE PRIEVARTA MIGRANTŲ CENTRE ĮTARIAMAS PSICHOLOGAS DIRBO IR SU VAIKAIS

  • 10

Aiškėja, kad Lietuvos Raudonojo Kryžiaus draugijoje ir migrantų stovyklose dirbusio psichologo Tomo Kelpšos galimų aukų gali būti ir daugiau. Nevyriausybinės organizacijos šokiruotos – nepriekaištingą reputaciją galėjęs pasigirti psichologas dirbo ir švietimo įstaigose – vaikų darželiuose, mokyklose. Tad jos ragina nukentėjusius atsiliepti. Dabar psichologo savo gretose nepageidauja matyti nei kolegos Raudonajame kryžiuje, nei psichologų sąjungoje. Užbėgant įvykiams už akių – pasibaigė ir dešimtmetį trukusi politinė karjera, praneša LNK.

Daugėja neteisėtų migrantų, kurie skundžiasi Medininkuose nukentėję nuo nederamo psichologo T. Kelpšos elgesio. Nukentėjusiais jau pripažinti trys svetimšaliai.

„Ikiteisminis tyrimas dėl įtariamo seksualinio pobūdžio nusikaltimo buvo pradėtas šių metų balandžio mėnesio pradžioje. Tyrimas yra atliekamas siekiant tiksliai nustatyti galimai padarytas nusikalstamos veikos aplinkybes. Šiuo metu tyrime vienam asmeniui yra pareikšti įtarimai pagal baudžiamojo kodekso 151 straipsnio 1 dalį. Trys asmenys yra pripažinti nukentėjusiais“, – teigė generalinės prokuratūros atstovė Gintarė Vitkauskaitė-Šatkauskienė.

Pagal prokuratūros pareikštus įtarimus už seksualinės prievartos nusikaltimus gali grėsti laisvės atėmimas iki aštuonerių metų. Psichologo nelegaliems migrantams prireikė pernai metų rugsėjį, esą, tada stovykloje nuotaika buvo slogi. Migrantai buvo sulaukę Migracijos departamento neigiamų sprendimų dėl prieglobsčio suteikimo, nežinojo apskundimo tvarkos.

Užsieniečių registracijos centruose pradėjo dirbti mobiliosios pagalbos komandos, kurių sudėtyje: medikai, socialiniai darbuotojai ir psichologai. Šiuo metu tokioms brigadoms išlaikyti skirta beveik pusė mln. eurų. Iš jų buvo mokamas atlyginimas ir psichologui. Centre jis išdirbo vos kelias savaites kol sulaukė įtarimų.

„Turėjom galbūt tris psichologus ir šis asmuo buvo vienas jų. Pas mus dirbo nuo spalio mėnesio“, – sakė Raudonojo Kryžiaus atstovė Luka Lesauskaitė.

Mums, kaip organizacijai, nebuvo jokių šauktukų, kad tai galėtų būti žmogus, turintis piktų kėslų.

Raudonojo Kryžiaus atstovė tikina, kad komanda buvo šokiruota sužinojusi apie įtarimus T. Kelpšai, nes per pusę metų bendro darbo nebuvo sulaukta jokių nusiskundimų ar pastebėjimų, o priimant į darbą psichologo reputacija atrodė nepriekaištinga.

„Priklausė ir psichologų sąjungai, ir dirbęs švietimo įstaigose, rekomendacijos įvairios. Mums, kaip organizacijai, nebuvo jokių šauktukų, kad tai galėtų būti žmogus, turintis piktų kėslų“, – teigė L. Lesauskaitė.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Sulaukęs įtarimų T. Kelpša neteko pareigų centre. Dabar psichologo savo gretose nepageidauja matyti ir kiti kolegos. Kol vyksta tyrimas Lietuvos psichologų sąjunga jo narystę sustabdė. 

Įtariamasis bandė daryti ir politiko karjerą, priklausė liberalų sąjūdžio partijai, kandidatavo į Vilniaus miesto tarybą. 

Vilniaus skyriaus pirmininkas pasakoja, kad dešimt metų trukusi įtariamojo narystė partijoje nutraukta jo paties iniciatyva.

„Paskutiniu metu jį matydavom tikrai retai, jis neužėmė kažkokių atsakingų pareigų, turbūt nedalyvavo ir Seimo rinkimuose. Aktyvumo ar prisidėjimo prie partijos veiklos paskutiniu metu iš jo nebuvo“, – pasakojo liberalų sąjūdžio Vilniaus skyriaus pirmininkas Vytautas Tamošiūnas.

Kovos su prekyba žmonėmis centro vadovė nesulaiko ašarų ir pasakoja, kad yra mačiusi ne vieną panašų atvejį.

Klausimas yra ne kodėl tai išviešinote, o ką darysime, kad to daugiau nebūtų.

„Jeigu mes turim prievartautoją, ateinantį iš humanitarinės organizacijos gretų, tai mes galim kabinti kiek norim plakatų ir sakyti „kalbėk, netylėk, būk drąsus“, tačiau žmogus labai gerai žinos, kur yra galia“, – kalbėjo Kristina Mišinienė.

Nevyriausybininkė sako, kad labiausiai liūdina tai, kad situacija metai iš metų į gerą nesikeičia.

„Šiandien dienotvarkėje klausimas yra ne kodėl tai išviešinote, o ką darysime, kad to daugiau nebūtų“, – sakė prekyba žmonėmis centro vadovė.

34-erių T. Kelpša dirbo ir sostinės ugdymo įstaigose. Viešai rastoje informacijoje yra duomenų apie jo darbą psichologu ne viename Vilniaus miesto vaikų darželyje, gimnazijose, pedagoginėje psichologinėje tarnyboje. Su įtariamuoju bandyta susisiekti, tačiau atsakymas negautas.

Rašyti komentarą
Komentarai (10)

Zinau kaip ten buvo

I viskas buvo taip atejo pabegelis ir sako zinai as blogai jauciuosi sitam pabegeliu sulaikymo centre taigi as noriu gero kambario geresnio maisto 200€ dienpinigiu ir buti isleistas I miesta papramogaut o psichologas buvo paprastas zmogus tai ir pasake nu mustafa tu cia visai jau achujelini ko dar uzsimanysi gal tau dar ir gyby reikes paciulpt tai negaves ko prases mustafa ir pasiskunde del seksualunio priekabevimo :DDD

eik ant byb** liberalu laive

tai juk šitos partijos nariai ne kalti ,šitas bus irgi pripažintas masažuotoju. juk čmilytė sakė kad jie advokatai

Tarp eilučių

Mėtomi pinigai. Ką veikia net 3 psichologai, jei migrantai su jais nesusišneka, nes nemoka normaliai anglų kalbos nei psichologai nei migrantai?... ir su mokslais ta pati situacija - atsieit moko lietuvių kalbos. Palyginkit lietuvių klb mokytojo mokykloje darbą ir migrantus mokančio lituanisto. Dirbant su migrantais gruoės mažesnės, mokai žodžius, šiaip paleliakini, pasišypsai, prastumi laiką ir gauni atlyginimą su priedu. Pasaka, ne darbas, ar ne taip?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS