Šiauliečius šiurpinusiai katalizatorių vagių gaujai – skaudus Temidės smūgis | Diena.lt

ŠIAULIEČIUS ŠIURPINUSIAI KATALIZATORIŲ VAGIŲ GAUJAI – SKAUDUS TEMIDĖS SMŪGIS

Teismo verdikto sulaukė trys jaunuoliai, pernai pavasarį naktimis išpjaudavę ir pagrobdavę automobilių dujų išmetimo sistemos katalizatorius, ketvirtadienį pranešė Šiaulių apylinkės teismas.

Teismas kaltinamiesiems skyrė laisvės apribojimo bausmes: nepilnamečiui – vienerių metų, pilnamečiams – po metus ir keturis mėnesius. Kaltinamieji turės padengti nukentėjusiesiems padarytą žalą, kuri siekia daugiau nei 12 400 eurų.

Teismo pranešime rašoma, jog pernai pavasarį jaunuoliai išpjovė vienuolika dujų išmetimo sistemos katalizatorių  iš „Toyota“ ir „Lexus“ markės automobilių. Devyniolikmetis padarė vienuolika nusikalstamų veikų, aštuoniolikmetis – dešimt, o šešiolikos metų kaltinamasis padarė tris nusikalstamas veikas.

Nusikaltimo metu visi jie buvo metais jaunesni. Nė vienas iš kaltinamųjų nėra anksčiau teistas, du iš jų nusikalto būdami nepilnamečiai.

Teismas konstatavo, kad kaltinamųjų padarytos nusikalstamos veikos nebuvo planuotos iš anksto, o padarytos susiklosčius tam tikroms aplinkybėms, t. y. pasitaikius tinkamoms galimybėms. Jauniausiojo nusikaltimo dalyvio vaidmuo bendrininkų grupėje buvo antraeilis – stovėdavo ir stebėdavo aplinką, kad niekas nepamatytų.

Visi trys kaltinamieji prisipažino ir nuoširdžiai gailėjosi, rašoma teismo pranešime. Sunkinanti aplinkybė – nusikalstamas veikas padarė bendrininkų grupėje. Kaltinamiesiems bausmės sumažintos trečdaliu, kadangi jie prisipažino, buvo taikytas supaprastintas įrodymų tyrimas.

Vienas kaltinamųjų pasakojo, jog grįžo iš Norvegijos, kur mokėsi automechaniku ir remontavo automobilius. Jaunuolis dirbo Lietuvoje, vėliau išėjo iš darbo, pardavė savo automobilį ir išsinuomojo BMW. Besibaigiant pinigams, sugalvojo vogti ir pardavinėti katalizatorius. Tai daryti pasiūlė ir pažįstamam. Dalį įrankių turėjo, kitus nusipirko. Jaunuolis nurodė, kad katalizatorius pjovė iš hibridinių automobilių, nes jų kaina didesnė.

Katalizatorius jaunuoliai priduodavo supirktuvėje, o gautus pinigus pasidalindavo, rašoma teismo pranešime.

Nuosprendis per 20 dienų gali būti skundžiamas Šiaulių apygardos teismui per Šiaulių apylinkės teismo Šiaulių rūmus.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Mari

Bučiau davus kokia penkis m.Per mažai davė,nes išėję i laisvę vėl ta patį darys.

O kokią

bausmę gavo tas katalizatorių "supirkėjas" - juk tai irgi nusikaltimo bendrininkas....

SUSIJUSIOS NAUJIENOS