STT pasigenda skaidrumo bylų skirstyme teismuose: tai – terpė korupcijai? | Diena.lt

STT PASIGENDA SKAIDRUMO BYLŲ SKIRSTYME TEISMUOSE: TAI – TERPĖ KORUPCIJAI?

  • 2

Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) atliko korupcijos rizikos analizę bylų paskirstymo teisėjams ir teisėjų kolegijų sudarymo srityse bei nustatė veiksnius, galinčius sudaryti prielaidas korupcijai.

„Bylų paskirstyme atliekamas tik vienas automatizuotas veiksmas iš kelių, informacija koreguojama rankiniu būdu bei neužtikrinama efektyvi kontrolė“, – teigiama ketvirtadienį paskelbtame STT pranešime.

Tarnyba nustatė, kad naudojantis Lietuvos teismų informacine sistema LITEKO, automatizuotai atliekama tik viena bylų paskirstymo procedūra – teisėjų eilės suformavimas. Tačiau STT konstatuoja, kad tai funkcionuoja netobulai.

Dar iki teisėjų eilės sudarymo, pirminiai duomenys yra suvedami ir koreguojami rankiniu būdu. Todėl sistemoje pakeitus pirminę informaciją, teisėjas gali būti pašalintas iš automatizuotos atrankos iki eilės sudarymo.

Automatizuotai sudarant teisėjų eilę nėra vertinamas teisėjui priskirtų bylų skaičius, jų sudėtingumas ir teisėjo užimtumas. Dėl to dažnai rankiniu būdu paskiriamas ne pirmasis ar antrasis, o žemiau sudarytoje eilėje esantis teisėjas.

Dar daugiau rizikos kelia Lietuvos apeliacinio teismo Baudžiamųjų bylų skyriaus taikoma bylų paskirstymo teisėjams praktika, teigiama STT pranešime.

Tarnyba atkreipė dėmesį ir į nepakankamai efektyvią aukštesniųjų teismų atliekamą bylų teisėjams paskirstymo kontrolę žemesniuose teismuose. Ne visada buvo patikrinami visi rizikingi šios procedūros aspektai, teismų veikla buvo vertinama fragmentiškai, neapimant viso laikotarpio, nuo paskutinio patikrinimo.

„Siekiant sukurti korupcijai atsparią aplinką teismuose, siūloma užtikrinti funkcijų atskyrimą, dirbant su LITEKO sistema ir atliekant pirminę bylų paskirstymo kontrolę, mažinti bylas paskirstančių ir sprendimus dėl teisėjo paskyrimo priimančių asmenų galimybes veikti savo nuožiūra, labiau formalizuoti ir dokumentuoti visus bylų paskirstymo teisėjams ir teisėjų kolegijų sudarymo procedūrų etapus bei vertinti bylų paskirstymo procedūras pagal papildomus rizikingus kriterijus“, – tvirtina STT.

Nacionalinei teismų administracijai pateiktos rekomendacijos dėl LITEKO tobulinimo mažinant žmogiškųjų veiksnių įtakas, labiau automatizuoti bylų paskirstymo ir teisėjų kolegijų sudarymo procedūras.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

durniu gauja

jeigu zmones yra bagoti ir nori moketi 25 metus bankui ,tai kas cia kaltas,durnius visada isnaudoja visokie aferistai ,tai nebaudziama,nes pati valdzia is toturi pelno ,nera mastysano,,,,,,

KLP

baisus dalykai su daugiabuciu renovacijomis 5 aukscio namo silutes pl. 10 renovacija 1000 000 eur ,kai nauja nama pastate socialiniams gyventojams uz 2000 000 .Jur teisybe ? kur atkatai ? Stabdykite kas galite

SUSIJUSIOS NAUJIENOS