Politikui – grėsmingi įtarimai: iš Č. Sugiharos fondo pasisavino ukrainiečiams skirtus pinigus? | Diena.lt

POLITIKUI – GRĖSMINGI ĮTARIMAI: IŠ Č. SUGIHAROS FONDO PASISAVINO UKRAINIEČIAMS SKIRTUS PINIGUS?

Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) penktadienį pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl Šiaulių tarybos nario Simono Strelcovo galimo piktnaudžiavimo, dokumento suklastojimo ar disponavimo suklastotu dokumentu bei turto pasisavinimo teikiant paramą ukrainiečiams Lietuvoje.

Kaip pranešė STT, tyrimas pradėtas išnagrinėjus Šiaulių rajono savivaldybės mero pranešimą ir turint pakankamai duomenų, kad galimai buvo pasisavinti Čiunės Sugiharos fondo pinigai, skirti ukrainiečių integracijai Lietuvoje.

„Fondo valdytojai buvo pasirinkę bendradarbiauti su Šiaulių miesto savivaldybe, taip pat buvo išsirinkę viešąją įstaigą, kuri rūpinsis paramos suteikimo organizavimu. Sutartimi tarp savivaldybės ir viešosios įstaigos, buvo susitarta bendradarbiauti teikiant pabėgėliams iš Ukrainos integracijos mokymų paslaugų paketą 2022 metų birželio–gruodžio mėnesiais“, – nurodė STT.

Tyrimo duomenimis, teikiant ataskaitas dėl Japonijoje įkurto fondo lėšų panaudojimo, S. Strelcovas galimai pateikė suklastotą dokumentą su neva savivaldybės administracijos darbuotojo parašu. Organizuodamas mokymų paslaugų teikimą galimai sutartis sudarė su susijusiais asmenimis, siekdamas pasisavinti pinigines fondo lėšas.

Anot STT, tiriamos aplinkybės dėl 35 tūkst. eurų iš fondo, skirtų ukrainiečių mokymams, panaudojimo. Įtarimai šiuo metu nėra niekam pareikšti.

Ikiteisminiam tyrimui vadovauja Šiaulių apygardos prokuratūra.

STT pažymi, kad vadovaujantis nekaltumo prezumpcija, asmenys yra nekalti, kol teismas nepatvirtina jų kaltės.

Nieko apie tai nežinau.

S. Strelcovas BNS penktadienį teigė su tyrimu nesusipažinęs ir apie jį nieko nežinantis.

„Nieko apie tai nežinau“, – teigė jis.

Kaip anksčiau skelbė naujienų portalas „Delfi“, S. Strelcovas ir jo vadovaujama viešoji įstaiga praėjusiais metais gavo 35 tūkst. eurų paramos lėšų, skirtų Lietuvoje esančių ukrainiečių mokymams.

Tačiau tiek Šiaulių rajono savivaldybės meras, tiek paramą suteikęs Japonijos profesorius Inaba Chiharu išreiškė abejonių, ar mokymai iš tikrųjų įvyko, klausimai kelti ir dėl galimo interesų konflikto.

S. Strelcovas ir jo įstaiga pati mokymų nerengė, o šiais paslaugas pirko. Jos buvo įsigytos ir iš politiko sutuoktinės Živilės Strelcovienės bei kito tarybos politiko Vaclovo Motiejūno žmonos Renatos Motiejūnės.

S. Strelcovas, taip pat vadovaujantis Vilniaus Gaono žydų istorijos muziejui, portalui sakė, kad mokymai įvyko ir buvo kokybiški.

Kilus minėtoms abejonėms rugpjūčio pabaigoje S. Strelcovą ir V. Motiejūną Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai pašalino iš partijos.

Kultūros ministras žada kviestis pokalbiui S. Strelcovą

STT pradėjus ikiteisminį tyrimą dėl S. Strelcovo, kultūros ministras žada jį kviestis pokalbiui.

„Kadangi tai nėra klausimas, tiesiogiai susijęs su jo, kaip ministerijai pavaldžios įstaigos direktoriaus veikla, teisinis aspektas yra šiek tiek kitoks. Čia daugiau klausimas yra apie reputaciją ir apie tos informacijos, tyrimų trukdymą ar netrukdymą eiti pareigas. Manau, kad kitą savaitę ir pasikalbėsime su juo apie tai“, – BNS penktadienį sakė Simonas Kairys.

Jis priminė, kad dėl tų pačių dalykų, dėl ko STT pradėjo tyrimą, Kultūros ministerija jau anksčiau kreipėsi į Vyriausiąją tarnybinės etikos komisiją (VTEK).

„Akivaizdu, kad situacija rutuliojasi apie tą patį klausimą, dėl kurio ministerija yra kreipusis į VTEK. VTEK yra pradėjusi tyrimą, nuo jo priklausys ir kiti žingsniai. Tai, ką šiandien girdime iš Specialiųjų tyrimų tarnybos, irgi yra iš esmės apie tą pačią situaciją, kuri nėra susijusi nei kaip su ministerijai pavaldžios įstaigos vadovu, nei su laikotarpiu, kuomet jis yra tos įstaigos vadovas. Tačiau fonas susidaro“, – kalbėjo ministras.

Rašyti komentarą
Komentarai (54)

Kęstutis

Kaip greit kažkokį sukčių pavadiname politiku ir suteikiame pasitikėjimą didžiulį-dalyvauk valstybės valdyme, o mes dar tau algą mokėsime. Kas jį delegavo kaip vagys ir sukčiai lengvaai užima tokius valstybinius postus?

Nuomonė

Čia tik viršųnėlės. Pelnosi visi. Todėl nereikia tos ukrainos remti, nes visvien viskas išvagiama. Čia ne mūsų karas ir nėra ko ten kištis.

Cah cha cha Taigi

JUk jis koncervašunaujos narys partinis.OZio pedopartyja kgb partyjai.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS