Sukčiai nusitaikė į „Viber“ programėlę: paspaudę nuorodą galite likti be pinigų | Diena.lt

SUKČIAI NUSITAIKĖ Į „VIBER“ PROGRAMĖLĘ: PASPAUDĘ NUORODĄ GALITE LIKTI BE PINIGŲ

  • 2

Policija pradėjo fiksuoti naują sukčiavimo būdą, kai sukčiai susisiekia su auka per „Viber“ programėlę.

Kaip skelbia Vilnaius apskrities pareigūnai, sukčiai, siekdami sudaryti tinkamą įvaizdį ir įgauti pasitikėjimą, profilį iliustruojančią nuotrauką dažnu atveju pasirenka tokią, kurioje nufotografuota moteris su vaiku.

Tada jie susisiekia su asmenimis, kurie ilgai negali parduoti savo siūlomos prekės – parašo būsimai aukai, kad susidomėjo parduodama preke ir nori ją įsigyti, tačiau gyvena kitame mieste ir pirkinį norėtų gauti per kurjerį.

Sukčiai paaiškina, kad patys suorganizuos prekės pristatymą. Pardavėjai dažnai susigundo tokiu pirkėjo paslaugumu, nes jiems patiems nereikia rūpintis kurjerio paslaugomis.

Pagal „scenarijų“ toliau viskas klostosi taip: sukčiai per „Viber“ programėlę atsiunčia nuorodą, kuri yra labai panaši į žinomų Lietuvos pardavimų portalų ar kurjerio paslaugas teikiančių įmonių rekvizitus (Lietuvos pašto kurjerio, „DPD“, skelbiu.lt, – aut. past.) bei nurodo pardavėjui paspausti šią nuorodą ir suvesti elektroninės bankininkystės duomenis – prisijungimo ID, asmens kodą, slaptažodžius arba mokėjimo kortelės ilgąjį numerį, galiojimo terminą ir apsauginį CVC kodą. Atlikus šiuos veiksmus, iš pardavėjo sąskaitos yra nuskaičiuojamos lėšos, kurios dažniausiai nukeliauja į kitų šalių bankus.

Policija įspėja gyventojus nesusigundyti tokiomis paslaugomis, niekam neatskleisti savo asmens ar elektroninės bankininkystės prisijungimo duomenų  – ID, asmens kodų, banko prisijungimo duomenų, mokėjimo kortelių duomenų ir kitų.

Jei jau taip įvyko, kad nežinomi asmenys nuskaičiavo pinigus, patariama nedelsiant kreiptis į savo banką dėl perlaidos sustabdymo ir informuoti apie tai policiją skubios pagalbos telefonu 112.

Patarimai, kaip saugiai naudotis programėle „Viber“

Norėdami informuoti naudotojus, kaip saugiai naudotis šia programėle, pareigūnai pateikia kelis patarimų, padėsiančius išvengti saugumo ir privatumo pažeidimų.

Bendro pobūdžio patarimai:

– visada naudokite naujausią programėlės versiją, nes tik naujausios versijos užtikrina visišką žinučių šifravimą;

– naudokite funkciją „patikimas kontaktas“ (angl. trust contact – aut. past.) pažymint žmones, kuriuos gerai pažįstate ir bendraujate nuolat;

– blokuokite pranešimus iš nežinomų numerių. Įsitikinę, kad pranešimas nėra apgaulingas, visada numerį galėsite atblokuoti;

– nespauskite ant įtartinų nuorodų, ypač jeigu jas gavote iš nepažįstamo kontakto.

GALERIJA

  • Sukčiai nusitaikė į „Viber“ programėlę: paspaudę nuorodą galite likti be pinigų
  • Sukčiai nusitaikė į „Viber“ programėlę: paspaudę nuorodą galite likti be pinigų
Vilniaus apskr. VPK nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (2)

AFERISTAI

+37067084377 iš šito numerio per viber rašinėja aferistai, atsargiai!

tas jausmas

Geriausias būdas juos sustabdyti yra švietimas, vizualiai per televizoriu ar per reklamas portaluose rodyti į ką reikia atkrepti dėmesy, ką tikrinti du ar tris kartus, jei kyla abejoniu skambinti oficialias kanalais, o ne įsūlomais, kažką užblokavus jie ras kaip apeiti, o naivių žmonių pas mus netrūksta...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS