Tarptautinė operacija: sulaikyti apie 100 tūkst. eurų iš lietuvių pasisavinę sukčiai | Diena.lt

TARPTAUTINĖ OPERACIJA: SULAIKYTI APIE 100 TŪKST. EURŲ IŠ LIETUVIŲ PASISAVINĘ SUKČIAI

  • 2

Tarptautinės operacijos metu Rumunijoje buvo sulaikyti trys asmenys, įtariami iš Lietuvos piliečių ir įmonių pasisavinę apie 100 tūkst. eurų, antradienį pranešė Generalinė prokuratūra.

Anot prokuratūros, operacijoje dalyvavo Lietuvos, Estijos ir Rumunijos teisėsaugos institucijos bei Eurojustas. Manoma, kad nuo sukčių Lietuvoje nukentėjo per 80 žmonių ir apie 20 įmonių, dar apie 500 nukentėjusiųjų buvo nustatyta Estijoje.

Ilgalaikio tyrimo metu buvo nustatyta, kad sukčiai žmonėms siųsdavo elektroninius laiškus, kuriuose buvo pateikiami melagingi siūlymai atnaujinti paskyrą banke ar siunčiamos nuorodos, kurios nuvesdavo į netikras bankų elektroninės bankininkystės paskyras.

Nukentėjusieji įvesdavo savo paskyrų prisijungimo duomenis, tam naudodami programėlę „Smart-ID“, o sukčiai šiuos duomenis iškart panaudodavo prisijungdami prie tikrųjų nukentėjusių asmenų ir įmonių paskyrų bei pervesdavo pinigus į sąskaitas Lietuvos, Lenkijos, Airijos, Anglijos, Liuksemburgo, Olandijos, Ispanijos, Maltos ir Prancūzijos bankuose ar elektroninių pinigų paslaugas teikiančiose įmonėse.

Manoma, kad nuo šiame tyrime sulaikytų asmenų Lietuvoje nukentėjo ne mažiau kaip 101 fizinis ir juridinis asmuo, kurie prarado apie 100 tūkst. eurų. Viso iš nukentėjusiųjų sąskaitų buvo pasisavinta daugiau kaip 250 tūkst. eurų, tačiau dalį pavedimų bankams pavyko sustabdyti ir grąžinti lėšas nukentėjusiesiems.

Teisėsaugos teigimu, Lietuvoje tokio tipo nusikaltimų pradėjo daugėti pernai birželį, ši apgaulės schema aktyvi iki šiol.

Tiriant tokio tipo nusikaltimus buvo nustatyta, kad identiški sukčiavimai plinta ir Estijoje. Bendradarbiaujant su šios šalies teisėsauga pareigūnams pavyko nustatyti, kad nusikaltimus gali daryti ta pati organizuota grupė Rumunijoje.

Generalinės prokuratūros ir Lietuvos Kriminalinės policijos biuro iniciatyva šį pavasarį Eurojuste buvo sudaryta jungtinė Lietuvos, Estijos ir Rumunijos tyrimų grupė. Pagal šios grupės pateiktus įrodymus įtariamieji ir buvo sulaikyti.

Ikiteisminis tyrimas šiuo metu yra vykdomas dėl sukčiavimo ir penkių skirtingų finansinių bei elektroninių nusikaltimų. Tyrimui vadovauja Generalinės prokuratūros Baudžiamojo persekiojimo departamento prokuroras, jį vykdo Kriminalinės policijos biuro pareigūnai. 

 

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Onanistui

Tai kapok, ko nekapoji?

Anonimas

Užkapot čigonus kastuvais ir užkast šiukšlyne.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS