Šuo surado senuką sumušusį vaikiną | Diena.lt

ŠUO SURADO SENUKĄ SUMUŠUSĮ VAIKINĄ

Šalčininkų rajone pasieniečių šuo Lika aptiko devyniasdešimtmetį kaimo gyventoją sumušusį ir jį apiplėšti bandžiusį vaikiną. Trečiadienį į VSAT Varėnos rinktinės Purvėnų užkardą kreipėsi Šalčininkų rajono policijos pareigūnai. Jie paprašė pasieniečių kinologo ir tarnybinio šuns pagalbos aiškinantis paryčiais Purvėnų kaime įvykdytą nusikaltimą.

Tąryt į devyniasdešimtmečio Purvėnų kaimo gyventojo sodybą išlaužę lango rėmą įsibrovė keli jaunuoliai. Turėta informacijos, kad plėšikai reikalavo pinigų, taip pat sumušė senolį. Iš namo esą nieko nebuvo pavogta.

Į įvykio vietą nedelsiant buvo pasiųstas Purvėnų užkardos pasienietis kinologas Zenonas Molis su savo augintiniu septynerių metų vokiečių aviganiu Lika.

Purvėnų kaimas ir čia esanti užkarda yra prie pat sienos su Baltarusija.

Atvykęs prie nusikaltimo vietos kinologas ištyrė sodybos prieigas, patikslino faktus su ten jo laukusiais policijos pareigūnais, apžiūrėjo langą, pro kurį buvo įsibrauta. Paties sodybos šeimininko nebuvo, nes jis dėl sužalojimų buvo išvežtas į ligoninę.

Tuomet pasienietis prie pat namo atvedė Liką ir davė komandą ieškoti pėdsakų. Patyręs keturkojis netruko užuosti kelių įtariamųjų paliktus pėdsakus ir ėmė jais sekti per Purvėnų kaimą. Sumušę senuką ir nieko nepešę jo skriaudėjai, įtariama, paryčiais sprukdami galėjo turėti daugiau panašių planų - Lika nuo kelio kelissyk jų pėdsakais buvo nuvedusi iki kitų kaimo sodybų. Ten įtariamųjų pasisukiota, tačiau vėliau vėl grįžta į tą pačią kaimo gatvę.

Paliktais pėdsakais keturkojis kinologą ir iš paskos automobiliu važiavusį Eišiškių policijos pareigūną vedė apie valandą. Po maždaug 3 km paieškos Lika priėjo Šniūrų kaimą. Čia ji sekė tol, kol atsirėmė į vienos iš nuošalesnių sodybų duris. Vokiečių aviganis savo elgesiu aiškiai parodė, kad joje gali būti tas ieškomasis, kurio pėdsakai liko nusikaltimo vietoje.

Į namo vidų įėjo jau policijos pareigūnas. Ten buvo 19-metis vietinis gyventojas, kuris iš pradžių teigė nieko nežinąs, tačiau vėliau nebeslėpė su dviem bendrais įsibrovęs į senolio namą.

Įtariamasis buvo sulaikytas ir surakintas antrankiais. Jį išsivežė Eišiškių policijos pareigūnas.

Tuo metu pasienietis kinologas Z.Molis su vokiečių aviganiu Lika nuvyko į užkardą ir vėliau tęsė patruliavimą prie sienos su Baltarusija.

VSAT tarnybiniai šunys ne kartą yra pasižymėję ne tik vykdydami savo tiesioginį darbą susekant ir sulaikant sienos pažeidėjus, nelegalius imigrantus, narkotikų ir kitos kontrabandos krovinius.

Pasieniečių kinologai ir jų šunys nuolat yra kviečiami, kai reikia rasti dingusius žmones, sulaikyti plėšikus, aptikti pasiklydusius gyvulius.

Pavyzdžiui, vien pernai pasieniečiai ir jų augintiniai į pagalbą kitoms teisėsaugos institucijoms skubėjo 201 kartą.

Pernai keturkojai pasieniečiai padėjo sulaikyti 23 valstybės sienos ir pasienio teisinio režimo taisyklių pažeidėjus, 19 kartų šunų uoslė pasitarnavo aptinkant paslėptas narkotines medžiagas, 22 kartus - kitas paslėptas vertybes, kontrabandinį alkoholį, cigaretes.

Šiuo metu pasieniečiams talkina beveik 160 tarnybinių šunų. Populiariausia veislė - vokiečių aviganiai. Jie sudaro apie 80 procentų visų tarnybinių keturkojų. Vis labiau populiarėja belgų aviganiai malinua - 17 procentų. Likusieji tarnybiniai šunys - labradorų retriveriai. 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS