Supainiojus sklypus buvo iškirsti 755 medžiai: žala aplinkai – 23 tūkst. eurų | Diena.lt

SUPAINIOJUS SKLYPUS BUVO IŠKIRSTI 755 MEDŽIAI: ŽALA APLINKAI – 23 TŪKST. EURŲ

  • 0

Supainiojusios sklypus ir 755 medžius iškirtusios bendrovės turės atlyginti daugiau kaip 22 tūkst. eurų siekiančią žalą, trečiadienį pranešė Aplinkos apsaugos departamentas (AAD).

Pasak aplinkosaugininkų, Šiaulių apygardos teismas spalio pradžioje galutine ir neskundžiama nutartimi atmetė mažosios bendrijos „Drangė“ apeliacinį skundą dėl 22 tūkst. 582 eurų žalos atlyginimo jai ir kitai mažajai bendrijai „Miško zona“, palikęs nepakeistą Kelmės rūmų kovo mėnesį priimtą nutartį. 

Pasak AAD pranešimo, 2021 metų lapkritį privataus miško žemės sklype Kelmės rajone Degučių kaime atlikę neplaninį patikrinimą pareigūnai nustatė, kad 2,22 ha ploto bendrovei „Aunola“ priklausančiame privačiame miško sklype įvykdytas neteisėtas plynas kirtimas.

Neturint nustatyta tvarka išduoto leidimo kirsti mišką ar pranešimo apie ketinimą kirsti mišką buvo nukirsta 755 žali sveiki medžiai ir neteisėtai kertant mišką padaryta per 22 tūkst. eurų žala, nurodo departamentas.

45 metų amžiaus beržynas, kuriame  neteisėtai kirsti medžiai, buvo priskirtas ūkiniams miškams. Miško sklype medžių ligų židinių, vėjavartų, vėjalaužų ir kitų augusių medžių pažeidimų nebuvo.

Tiriant neteisėto miško kirtimo aplinkybes nustatyta, kad Valstybinė miškų tarnyba 2021 metų rugpjūtį išdavė leidimą privataus miško savininkui R. G.  2,8 ha plote vykdyti plyną miško kirtimą miško žemės sklype.

Miško savininkas savo mišką išsikirtimui 2021 metais rugpjūtį pardavė mažajai bendrijai „Drangė“, kuri sudarė miško kirtimo paslaugų teikimo sutartį su „Miško zona“. Pastaroji bendrija įsipareigojo vykdyti miško ruošos darbus.

Pasak aplinkosaugininkų, baigus darbus paaiškėjo, kad iškirstas ne tas sklypas, kuriam buvo gautas leidimas, o gretimas „Aunola“ priklausantis sklypas.

Aplinkos apsaugos departamentas padarytą žalą prašė iš abiejų bendrijų priteisti solidariai, bet „Miško zona“ siekė, kad visa suma būtų priteista iš „Drangė“, motyvuodama tuo, kad ši mažoji bendrija pateikė netikslų biržės planą, todėl visa finansinė atsakomybė turi kristi ant jos pečių. 

Šiaulių apylinkės teismo Kelmės rūmai nurodė aplinkai padarytą žalą abiem bendrijoms atlyginti lygiomis dalimis, apeliacinį skundą nagrinėjęs Šiaulių apygardos teismas Kelmės rūmų sprendimą paliko nepakeistą. Tai yra galutinis nuosprendis.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS