Savo aukų elektroniniai sukčiai tyko ir „Vinted“ platformoje | Diena.lt

SAVO AUKŲ ELEKTRONINIAI SUKČIAI TYKO IR „VINTED“ PLATFORMOJE

  • 0

Norintys pasipelnyti kitų sąskaita asmenys elektroninėje erdvėje gudrauja vis labiau. Pareigūnai pateikė informaciją apie dažniausiai pasitaikančius sukčiavimo būdus ir pasidalijo patarimais, kaip netapti sukčių auka.

Kaip rašoma, dažnais atvejais skelbimų portale www.skelbiu.lt vykdoma tariama prekyba brangių veislių keturkojais, kai už būsimo augintinio rezervaciją sukčiai prašo pervesti 200-300 eurų.

Taip pat tame pačiame skelbimų portale arba socialiniame tinkle „Facebook“ įmanoma pakliūti į sukčių spąstus, kai prekės pardavėjas yra įtikinamas perduoti prekę kurjeriams, teikiantiems pavežėjų paslaugas, arba yra paprašomas siuntą išsiųsti paštomatu. Šiais atvejais tariamas pirkėjas, siekdamas sudaryti patikimą įvaizdį pardavėjui siunčia kito asmens dokumentų nuotraukas. Jei metodas suveikia, pardavėjas praranda savo prekę ir pinigus.

Pamačius norimą įsigyti prekę, pasak pareigūnų, neįsitikinus jos pardavėjo sąžiningumu nereikia suskubti pervesti už ją pinigų. Dažnu atveju galima prarasti brangius daiktus. Tokius kaip: kompiuterius, kompiuterinius žaidimus ir pan., kurių kaina siekia, pavyzdžiui, 300-1600 eurų.

Ypač, pabrėžia pareigūnai, suaktyvėjo sukčiavimas „Vinted“ platformoje, kur siūloma pirkti drabužius, galanteriją. Pastebima, kad nesąžiningi asmenys čia susikuria fiktyvias anketas, o pervedus pinigus pardavėjui, pirkėjas savo prekės negauna. Negana to, net ir fiziškai susitikus su pirkėju galima nukentėti finansiškai. Būta atvejų, kai atsiskaitoma netikromis kupiūromis.

Elektroninėje erdvėje pasitaiko ir fiktyvių skelbimų, siūlančių paskolas ar investicijas. Šiais atvejais sukčiai neretai naudojasi kitos įmonės rekvizitais, apsimesdami jos darbuotojais, naudojamos ir užsienio šalių banko sąskaitos.

Kaip netapti sukčių auka?

Pareigūnai pataria prieš išsiunčiant ar perduodant prekę palaukti, kol į banko sąskaitą bus gauti pinigai. Taip pat svarbu pasidomėti tariamo pirkėjo ar pardavėjo asmenybe pagal jo pateiktas asmens dokumentų nuotraukas. „Dažnai asmenys tik tapę nusikaltimo aukomis socialiniame tinkle „Facebook“ susiranda asmenis ir su jais sukontaktavę sužino, kad jau ne pirmas atvejis, kai sukčiavimo metu buvo pateiktos asmens prarasto dokumento nuotraukos“, – pabrėžia Kauno apskrities pareigūnai.

Būtina neprarasti akylumo tikrinant atlikto mokėjimo nurodymus, nes kai kuriais atvejais jie gali būti suklastoti Esą pasitaiko, kad nesutampa duomenus –mokėjimo data ar pinigų suma.

„„Vinted“ platformoje nerekomenduojame pirkti ar parduoti prekes vartotojų paskyroms, kurios neturi jokių atsiliepimų arba jie yra pavieniai. O jei vis dėlto norima įsigyti ar parduoti prekę, elektroninėje erdvėje būtina pasidomėti apie pateikto tariamo pirkėjo, pardavėjo sąskaitos naudotoją – vardą, pavardę“, – akcentuoja pareigūnai.

Taip pat itin svarbu elektroninėje erdvėje paieškoti informacijos apie pirkėjo ar pardavėjo reputaciją. Patariama būti ypač atsargiems, jei pirkti ar parduoti prekę norintys asmenys naudoja užsienio šalių sąskaitas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS