Teisėja: M. Sinkevičiaus kaltė visiškai įrodyta, nors joje nebuvo nė vieno liudytojo | Diena.lt

TEISĖJA: M. SINKEVIČIAUS KALTĖ VISIŠKAI ĮRODYTA, NORS JOJE NEBUVO NĖ VIENO LIUDYTOJO

Jonavos merui Mindaugui Sinkevičiui pareikštas kaltinimas dėl trijų nusikaltimų – dėl piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi, dokumentų suklastojimo ir turto pasisavinimo – pasitvirtino visiškai, sako jo bylą nagrinėjusi teisėja.

Šie nusikaltimai buvo įvykdyti siekiant asmeninių lėšų panaudojimo – politikas nenorėjo už mobiliojo ryšio paslaugas mokėti iš savo kišenės.

„Didelė žala nustatyta įvertinus kaltinamojo asmenybę – vis dėl to tai yra neeilinis politikas, jam inkriminuojamu laikotarpiu jis buvo ne tik Jonavos rajono savivaldybės tarybos narys, bet ėjo ir mero pareigas, buvo Savivaldybių asociacijos prezidentas, vienas iš įtakingiausių partijų – socialdemokratų – pirmininko pavaduotojas. Todėl jam keliami ypatingai aukšti elgesio standartai ir toks net ketverius metus trunkantis neteisėtas elgesys, padarant net tris nusikalstamas veikas, besitęsiant ketverius metus, visą jo kadenciją, nesilaikant Konstitucijoje įtvirtino teisinės valstybės principo, politiko elgesio kodekso reikalavimų, akivaizdu, kad padarė didelę neturtinio pobūdžio žalą tiek pačiai valstybei, tiek Jonavos rajono savivaldybės administracijai“, – žurnalistams po nuosprendžio sakė M. Sinkevičiaus bylą išnagrinėjusi teisėja L. Šeputienė.

Pasak teisėjo, M. Sinkevičiaus elgesys pakirto pasitikėjimą juo ir savivaldybe, sudarė įspūdį apie savivalę bei deklaravo nuostatą nesilaikyti įstatymu, tuo buvo sumenkintas savivaldybės autoritetas.

M. Sinkevičius teisme išgirdo nuosprendį

E. Ovčarenko/BNS nuotr.

Teisme M. Sinkevičius tikinio, kad telefono naudojosi tik jis.

Tačiau teisėja sakė, kad viešųjų registrų teikti duomenys padėjo nustatyti, kad ne kaltinamasis, o jo sutuoktinė inkriminuojamu laikotarpiu telefoną, už kurio ryšio paslaugas buvo apmokėta iš tarybos nario lėšų, mero sutuoktinė deklaravo sutuoktinė kaip savo asmeninį telefoną, tai nurodė visuose savo kontaktuose – Registrų centro, Sodros ir kt.

Teisėja bylą kaip išskirtine įvardijo dėl to, kad joje nebuvo apklaustas nė vienas liudytojas, buvo tiriamai tik rašytiniai įrodymai. Teisėja pažymėjo, kad į bylą pateikti rašytiniai įrodymai buvo objektyvūs ir vieni kitiems neprieštaravo.

M. Sinkevičiaus kaltės neigimą teismas įvertino kaip gynybinę poziciją, siekiant išvengti baudžiamosios atsakomybės.

Kauno apygardos teismas pirmadienį Jonavos merą M. Sinkevičių pripažino kaltu byloje dėl piktnaudžiavimo tarybos nario veiklai skirtomis lėšomis. Šis nuosprendis dar gali būti skundžiamas.

Politikas nuteistas dėl piktnaudžiavimo, dokumentų suklastojimo ar disponavimo suklastotu dokumentu, turto pasisavinimo, jam skirta 12,5 tūkst. eurų baudą, trejiems metams atimti galimybę dirbti valstybės tarnyboje.

Prokuroras siūlė skirti beveik dvigubai griežtesnę bausmę – 30 tūkstančių eurų dydžio baudą, o teisę būti išrinktam ir paskirtam į savivaldybės ar valstybės institucijų renkamas, skiriamas pareigas atėmimą skirti penkerių metų laikotarpiui. Bausmė skirta mažesnė todėl, kad nuteistasis atlygino žalą, anksčiau nebuvo teistas, charakterizuojamas teigiamai, augina du mažamečius vaikus, dirba ir gauna pajamas. Jo atsakomybę sunkinančių aplinkybių nebuvo nustatyta.

Specialiųjų tyrimų tarnybos pareigūnų ikiteisminio tyrimo metu surinktų duomenų pagrindu M. Sinkevičiui pateikti kaltinimai dėl 2019–2023 m. Jonavos rajono savivaldybės administracijai galimai padarytos 1 tūkst. 487 eurų turtinės žalos.

Didelė žala nustatyta įvertinus kaltinamojo asmenybę – vis dėl to tai yra neeilinis politikas

Kaip teisme anksčiau paskelbė prokuroras Darius Valkavičius, siekdamas išvengti asmeninių lėšų panaudojimo, tarybos narys M. Sinkevičius suklastojo 16 vienetų finansinių apskaitų, pateikė jas Jonavos rajono savivaldybės administracijai, piktnaudžiavo tarnybine padėtimi, padarė didelę neturtinę žalą savivaldybei, nes buvo pakirstas pasitikėjimas šia institucija.

Bylos duomenimis, į avanso apskaitas buvo įtrauktas mėnesinis mokestis už „Telia Lietuva“ suteiktas ryšių paslaugas, susijusias su sutuoktinės realiai naudoto abonentinio numerio išlaidas, mėnesinis mokestis už „Telia Play“ internetinės televizijos išlaidas ir mėnesinis mokestis už savo asmeninėms reikmėms įsigytos įrangos – televizoriaus „Samsung“ – išlaidas. Minėti dokumentai buvo pateikti Jonavos rajono administracijai, siekiant pagrįsti avansu gautą išmoką, skirtą išlaidoms, susijusioms su tarybos nario veikla, kurios negalėjo būti atlyginamos.

Jonavos meras M. Sinkevičius, pernai kilus įtarimams dėl savivaldybės tarybos nario veiklai skirtų lėšų panaudojimo skaidrumo, paskelbė stabdantis narystę Lietuvos socialdemokratų partijoje. Lietuvos savivaldybių asociacija yra laikinai sustabdžiusi M. Sinkevičiaus vadovo šioje asociacijoje pareigas.

ELTA primena, kad visuomenininkui Andriui Tapinui inicijavus savivaldos politikų lėšų įsisavinimo tyrimą „Skaidrinam“ ir dėl to kilus skandalui dėl galimo politikų piktnaudžiavimo kanceliarinėmis lėšomis, į teisėsaugos akiratį pakliuvo daugybė savivaldybių.

GALERIJA

  • M. Sinkevičiaus teismas.
Rašyti komentarą
Komentarai (16)

PAGARBA

Didziule pagarba teisejai uz nuosirdu ir labai sazininga darba Tikiu kad nera taip paprasta priimti teisinga sprendima tokiu ,,SIURBELIU'' is Valstybes biudzeto bylose

O

Šlykščiausia, kad įžūliai meluoja. Aukšto rango politikas, vadinasi.

sovietinis teisingumas

"ministrams" čekistams bylos net nekeliamos...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS