Teisėsauga: Lenkijos pilietis įtariamas bandęs duoti 100 tūkst. eurų kyšį „Enefit Green“ | Diena.lt

TEISĖSAUGA: LENKIJOS PILIETIS ĮTARIAMAS BANDĘS DUOTI 100 TŪKST. EURŲ KYŠĮ „ENEFIT GREEN“

Lenkijos pilietis įtariamas bandęs 100 tūkst. eurų kyšiu papirkti vieną įmonės „Enefit Green“ vadovų, kad jo atstovaujamas koncernas laimėtų vėjo jėgainių parko statybas Kelmės rajone, pirmadienį pranešė prokuratūra.

„Tyrimas atliekamas dėl to, kad Lenkijos Respublikos pilietis, atstovaudamas Lenkijos koncernui, pasiūlė 100 tūkst. eurų vertės kyšį Lietuvos įmonės vienam iš vadovų, o tos įmonės savininkė yra Estijos valstybė“, – per spaudos konferenciją pranešė Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokuroras Rimas Juodis.

Anot jo, kyšis buvo pasiūlytas už tai, kad Lenkijos koncernas laimėtų projektą vėjo energetikos įgyvendinime, kurį organizavo „Enefit Green“.

„Ta suma yra dėl vėjo jėgainių parko statybos Kelmės rajone, kad Lenkijos koncernas laimėtų projektą“, – patvirtino prokuroras.

Įtariamojo galimai atstovauto Lenkijos koncerno prokuratūra kol kas neįvardija.

„Priimtas sprendimas neįvardinti, kadangi pats koncernas neturi jokio statuso byloje“, – teigė R. Juodis.

Paklaustas, ar Lenkijos pilietis atstovavo Lenkijos energetikos koncerno „Orlen“ interesams, prokuroras atsakė, jog šis koncernas nefigūruoja tyrime.

Tyrimą atliekančios specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) direktoriaus pavaduotoja Rūta Kaziliūnaitė patvirtino, kad ikiteisminis tyrimas buvo pradėtas po „Enefit Green“ kreipimosi.

„Tyrimas vyksta dėl bendradarbiavimo su verslo įmone, kurios atstovas, kurį siekta papirkti, nepriėmė šio kyšio, priėmė sprendimą principingą, ir ryžosi bendradarbiauti su teisėsauga“, – per spaudos konferenciją sakė R. Kaziliūnaitė.

Prokuroras R. Juodis teigė, kad dalis kyšio buvo ne tik pasiūlyta, bet ir perduota, bet tai yra ikiteisminio tyrimo duomenys, kurie neviešinami.

Anot prokuroro, „ir pasiūlymas, ir perdavimas įvyko Lietuvoj“.

STT direktoriaus pavaduotoja teigė, kad vėjo jėgainės statybos dėl tyrimo sutrikdytos nebus.

„Pirkimas yra iš kelių dalių, tarpusavyje susiję objektai, stadija pirkimų procedūrų prasme šiek tiek skirtinga, labai į detales eiti šiandien irgi negaliu, tačiau projektai vyksta, nemanom, kad tai turės esminės neigiamos įtakos Lietuvos energetikai“, – klausiama, ar konkursas jau yra įvykęs, atsakė R. Kaziliūnaitė.

Prokuratūros pranešime spaudai teigiama, kad, įtariama, kyšis buvo siūlomas už tai, jog Lenkijos koncernas, dalyvaujantis konkurse dėl vėjo jėgainių parkų statybos Kelmės rajone ir pateikęs daugiau nei 100 mln. eurų vertės pasiūlymą, būtų pripažintas nugalėtoju.

Pasak prokuroro, praėjusią savaitę Lenkijos įmonės atstovas buvo sulaikytas, šiuo metu paleistas už 75 tūkst. eurų užstatą. Jis pasirašė pasižadėjimą neišvykti iš Lietuvos.

Ikiteisminio tyrimo duomenimis, įtariamasis, galimai perduodamas dalį siūlyto didelės vertės kyšio, prašė pritarti papildomiems darbams minėtame projekte, taip pat norėjo gauti vidinės informacijos apie projektus ir siekė palankumo atstovaujamai įmonei ateityje.

GALERIJA

  • R. Kaziliūnaitė <span style=color:red;>(kairėje)</span> ir R. Juodis.
  • R. Kaziliūnaitė <span style=color:red;>(kairėje)</span> ir R. Juodis.
  • R. Kaziliūnaitė <span style=color:red;>(kairėje)</span> ir R. Juodis.
  • Teisėsauga: Lenkijos pilietis įtariamas bandęs duoti 100 tūkst. eurų kyšį „Enefit Green“
S. Lisausko / BNS nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (2)

kam tiek daug lenkas dave

musiskes prostitutes pigiau kainuoja ....

tik už 100 procentinę valstybinę energetiką

negali būti . Lenkijoj kyšininkų nėr...Vnž.būtinos stiprios antikorupcinės ,o ne mokesčių reformos Lietuvoje.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS