Teismas: prokuroras J. Laucius nepažeidė R. Kurlianskio garbės ir orumo | Diena.lt

TEISMAS: PROKURORAS J. LAUCIUS NEPAŽEIDĖ R. KURLIANSKIO GARBĖS IR ORUMO

Vilniaus miesto apylinkės ketvirtadienį nusprendė, kad prokuroras Justas Laucius nepažeidė korupcija įtariamo koncerno „MG Baltic“ viceprezidento Raimondo Kurlianskio garbės ir orumo.

Teismas savo sprendime akcentuoja, kad prokuroras išsakė savo nuomonę apie viešą asmenį, o pagal užimamų pareigų skaičiu viešu asmeniu esantis R.Kurlianskis turėtų būti pakantesnis kritikai. Teismas tai pat atkreipė dėmesį, kad ikiteisminis tyrimas, kuriame įtarimai pareikšti ieškovui, yra susijęs su Seimo nariu.

„Ieškinys visiškai atmestas“, – sakė teisėja Lijana Visokavičienė.

Verslininkas prašė, kad teismas įvertintų prokuroro viešas pastabas apie jį kaip apie ligotą turtuolį ir konstatuotų, kad šie teiginiai netinkami, tačiau kompensacijų nesiekia. Pats J.Laucius teigė išsakęs nuomonę, už kurią neturi būti persekiojamas, ir teigia, kad R.Kurlianskis skundą pateikė siekdamas jo nušalinimo nuo baudžiamosios bylos. Už piktnaudžiavimą teise prokuroras prašė R.Kurlianskiui skirti baudą. Šis prašymas nepatenkintas, nes tesimas nenustatė akivaizdžių piktnaudžiavimo pagrindų.

Teismo vertinimu, prokuroro žodžiai nebuvo pasakyti žeminančiu tonu, tai buvo nuomonė. Teismas taip pat nustatė, kad J.Lauciaus žodžiai neperžengė visuomenės tolerancijos ribų. Prokuroro žodžiai vartojami bendrinėje kalboje.

„Pirmiausia svarbiausia buvo atriboti, ar tai buvo žinia ar nuomonė. Teismas, įvertinęs tiek lingvistine, tiek sistemine prasme, kokiame kontekste buvo išsakyta atsakovo nuomonė, nustatė, kad iš tikrųjų buvo pasakyta nuomonė, buvo pavartota žodis „mano supratimu“. Tai sustiprino pasakymą ir teismas jį įvertino visame kontekste, neišimdamas atskirų dalių. Taip pat vertino, kaip bendrinėje kalboje buvo pavartoti šie žodžiai. Buvo teigiama, kad žodžiai buvo pasakyti su ironija ir pašaipa. Buvo išklausytas garso įrašas, teismas tokių aplinkybių nenustatė“, – žurnalistams sakė teisėja L.Visokavičienė.

R.Kurlianskis teisme sakė, kad prokuroras buvo nepatenkintas jo paleidimu iš suėmimo, todėl pasirinko „buitinę terminiją, kuri įaudrina visuomenę“.

Vilniaus miesto apylinkės teismo sprendimas nėra galutinis ir gali būti skundžiamas Vilniaus apygardos teismui. Nei R.Kurlianskis, nei J.Laucius į teismo posėdį neatvyko.

Vykstant politinės korupcijos tyrimui R.Kurlianskis ir jo gynėjai jau kelis kartus nesėkmingai bandė nušalinti tyrimui vadovaujantį prokurorą J.Laucių. Šią savaitę Vilniaus miesto apylinkės teismas atmetė jau trečią kyšininkavimu įtariamo „MG Baltic“ viceprezidento R.Kurlianskio ir jo gynėjų bandymą nušalinti J.Laucių nuo tyrimo.

J.Lauciaus teigimu, R.Kurlianskis nori ne ginti savo garbę ir orumą, o siekia būtent jo nušalinimo politinės korupcijos byloje.

Anot J.Lauciaus, R.Kurlianskis dėl garbės ir orumo įžeidimo į teismą kreipėsi 2016-ųjų gruodžio 19 dieną, o jau po dviejų savaičių - 2017-ųjų sausio 5-ąją kreipėsi dėl J.Lauciaus nušalinimo nuo politinės korupcijos bylos.

Iš viso dėl šioje byloje tiriamų nusikaltimų pranešimai apie įtarimus yra įteikti penkiems asmenims: buvusiam Seimo nariui Šarūnui Gustainiui, buvusiam liberalų vadovui ir parlamentarui Eligijui Masiuliui, „darbiečiui“, buvusiam Seimo nariui Vytautui Gapšiui, taip pat dabartiniam parlamentarui Gintarui Steponavičiui ir R.Kurlianskiui. Tyrime dėl papirkimo ir prekybos poveikiu įtariamas ir pats koncernas kaip juridinis asmuo.

Teisėsauga sako turinti duomenų, kad buvęs Liberalų sąjūdžio pirmininkas E.Masiulis iš R.Kurlianskio yra paėmęs 106 tūkstančių eurų kyšį už politinės partijos veikimą koncerno naudai. Tyrėjai įtaria, kad E.Masiulis kyšį gavo už įtaką parenkant vietą Jono Basanavičiaus paminklui Vilniuje, Seime svarstant Vartojimo kreditų įstatymo pataisas ir nutarimą dėl kelio Vilnius - Utena.

Pareigūnai įtaria, kad G.Steponavičius su „MG Baltic“ viceprezidentu tarėsi dėl neteisėto Liberalų sąjūdžio finansavimo. Prokurorams įtarimų sukėlė „MG Baltic“ 15 tūkst. eurų parama dviem organizacijoms – G.Steponavičiaus vardo paramos fondui ir „Laisvės studijų centrui“. Pasak pareigūnų, susitaręs dėl paramos šioms organizacijoms, G.Steponavičius balsavo dėl koncernui naudingų teisės aktų priėmimo. Konkrečių teisės aktų projektų teisėsauga neįvardija.

Prokurorai taip pat įtaria, kad R.Kurlianskis per tuometį Seimo narį, buvusį „darbietį“ V.Gapšį už politinėmis reklamos nuolaidomis gautą 25 tūkst. eurų kyšį siekė paveikti Darbo partijos narius, kad šie taip pat veiktų „MG Baltic“ interesų naudai.

Teisėsauga teigia, kad V.Gapšys galėjo veikti koncerno naudai Seime svarstant Pelno mokesčio įstatymo pataisas bei balsuojant dėl kelio Vilnius - Utena projekto. R.Kurlianskio advokatai teigia, kad įtarimai verslininkui ir V.Gapšiui taip pat yra susiję su buvusios kandidatės į generalinio prokuroro postą Editos Dambrauskienės skyrimo procedūra.

Prokuratūra skelbia, kad politinės korupcijos ikiteisminis tyrimas dėl stambaus masto korupcinių nusikaltimų artėja į pabaigą.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS