Teismas: „SW Traffic“ neturi mokėti 61 mln. eurų „Via Lietuvai“ dėl e.tollingo projekto | Diena.lt

TEISMAS: „SW TRAFFIC“ NETURI MOKĖTI 61 MLN. EURŲ „VIA LIETUVAI“ DĖL E.TOLLINGO PROJEKTO

Latvijos išmaniųjų transporto sistemų kūrimo įmonė „SW Traffic“ neturi sumokėti 61 mln. eurų valstybės valdomai įmonei „Via Lietuva“ (buvusi Lietuvos automobilių kelių direkcijai) už laiku neįgyvendintą elektroninės kelių rinkliavos sistemos, vadinamojo e. tollingo, diegimo projektą.

Lietuvos apeliacinis teismas pirmadienį atmetė „Via Lietuvos“ skundą ir paliko galioti Vilniaus apygardos teismo pernai lapkritį priimtą sprendimą, antradienį pranešė teismas.

Anot jo, „Via Lietuva“ neįrodė, jog e. tollingo diegimo konkurse dalyvavusios „SW Traffic“ prašymo laikinai stabdyti konkursą patirs 61 mln. eurų nuostolių. Teismo vertinimu, bylos aplinkybės neleidžia daryti išvados, kad „Via Lietuva“ patyrė nuostolių išskirtinai tik dėl „SW Traffic“ kaltės.

„Ieškovė („Via Lietuva“ – BNS) neįrodė priežastinio ryšio ir žalos“, – rašoma Apeliacinio teismo balandžio 8 dienos nutartyje.

Teismo teigimu, „Via Lietuvos“ reikalaujamos negautos pajamos yra hipotetinės, nes e. tollingo sistemos įdiegimas vis tiek nebūtų baigtas iki 2023 metų pradžios dėl su kitais tiekėjais kilusių teisminių ginčų.

Pasak teisėjų, skelbiant būtinus elektroninės kelių rinkliavos sistemos sukūrimo ir eismo kontrolės įrangos pirkimus „Via Lietuva“ ne kartą gavo tiek „SW Traffic“, tiek kitų tiekėjų pretenzijas, atidėjo konkursus, juos nutraukė ir vėl paskelbė iš naujo.

„VIA Lietuva“ skunde Apeliaciniam teismui teigė, kad dėl pritaikytų laikinųjų apsaugos priemonių e. tollingo sistema nepradėjo veikti laiku – nuo 2023-iųjų, jos pradžia buvo nukelta iki šių metų liepos, o dėl to esą bendrovė neteks 60,91 mln. eurų pajamų.

Apeliacinio teismo sprendimą „VIA Lietuva“ per tris mėnesius dar gali skųsti.

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT) šių metų sausį laikinai sustabdė e. tollingo diegimo konkursą ir uždraudė „Via Lietuvai“ pasirašyti sutartį su laimėtoja – Vilniaus programinės įrangos kūrimo įmone „ProIT“, o kovo pabaigoje atmetė „Via Lietuvos“ prašymą leisti pasirašyti sutartį.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Nebėr kantrybės

Kas čia per maklės?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS