Pirmajame teismo posėdyje korupcija kaltinamas V. Bavėjanas savo kaltės nepripažino | Diena.lt

PIRMAJAME TEISMO POSĖDYJE KORUPCIJA KALTINAMAS V. BAVĖJANAS SAVO KALTĖS NEPRIPAŽINO

  • 3

Šiaulių apygardos teismui trečiadienį atvertus prekyba poveikiu ir piktnaudžiavimu kaltinamo buvusio Lietuvos apeliacinio teismo teisėjo Valdimaro Bavėjano bylą, jis davė parodymus ir teigė nepripažįstantis savo kaltės.

Kaip BNS informavo teismo atstovas Vytautas Jončas, posėdyje buvo perskaitytas kaltinamasis aktas ir pradėtas įrodymų tyrimas, o abu kaltinamieji – V. Bavėjanas ir jo vaikystės draugas Valys Venslovas – sutiko duoti parodymus.

V. Jončo teigimu, abu vyrai savo kaltės nepripažįsta. Jie davė parodymus apie epizodus, dėl kurių yra kaltinami, tačiau neatsakinėjo į klausimus apie kriminalinės žvalgybos metu užfiksuotus pokalbius. Tai kaltinamieji turėtų padaryti teisme visus juos perklausius.

Generalinė prokuratūra pernai lapkričio pradžioje pranešė apie baigtą ikiteisminį tyrimą šioje byloje, ją nagrinėti Šiaulių teismui paskyrė Lietuvos apeliacinis teismas.

Prekyba poveikiu ir piktnaudžiavimu šioje byloje taip pat kaltinamas V. Bavėjano vaikystės draugas V. Venslovas.

Bylos duomenimis, tuometinis Apeliacinio teismo Baudžiamųjų bylų skyriaus teisėjas 2015–2016 metais susitikinėjo ir kitaip bendravo su savo vaikystės draugu, savivaldybės įmonėje „Kauno vandenys“ dirbusiu V. Venslovu, kuris tuo metu buvo teisiamas Kauno apygardos teisme dėl piktnaudžiavimo tarnyba ir kitų nusikaltimų.

Specialiųjų tyrimų tarnybos vykdyto ikiteisminio tyrimo metu nustatyta, kad V. Venslovas ir V. Bavėjanas galėjo ne kartą tartis, planuoti ir derinti, kaip galėtų pasiūlyti, pažadėti, susitarti duoti ir vėliau duoti 10 tūkst. eurų kyšį Kauno apygardos teismo Baudžiamųjų bylų skyriaus teisėjui, kad šis neteisėtai paveiktų V. Venslovo bylą nagrinėjusį teisėją Algerdą Urbšį dėl švelnesnės bausmės skyrimo.

Nors šio tikslo bendrininkams pasiekti ir nepavyko, nes Kauno teismas V. Venslovą nuteisė lygtine trejų metų laisvės atėmimo bausme ir skyrė beveik 38 tūkst. eurų baudą, ši byla buvo perduota nagrinėti Lietuvos apeliaciniam teismui. STT teigimu, abu kaltinamieji tuomet siekė, kad byla būtų skirta nagrinėti tokiam teisėjui, kurį V. Bavėjanas galėjo tikėtis paveikti.

Pernai gruodį Apeliacinis teismas baigė nagrinėti V. Venslovo bylą ir pripažino jį kaltu dėl 10 iš 14 jam inkriminuotų veikų bei sumažino jam skirtą baudą iki 30 tūkst. eurų.

Tai yra dešimtoji iš didelės apimties ikiteisminio tyrimo, susijusio su aukšto rango teisėjų, advokatų ir kitų asmenų galimai padarytomis korupcinio pobūdžio nusikalstamomis veikomis atskirta byla, ir pirmoji, kurioje kaltinimai pateikti vienam iš buvusių teisėjų.

Teisėjų korupcijos byloje įtarimai pateikti daugiau nei 50 asmenų, tarp jų – aštuoniems teisėjams ir trims advokatams. Tiriama daugiau nei 110 nusikaltimų.

V. Bavėjanas iš pareigų atleistas 2019-ųjų rudenį, kai teisėsauga pateikė jam įtarimus korupcija.

Sprendimą dėl atleidimo V. Bavėjanas yra apskundęs, Vilniaus apygardos teismas jo ieškinį pernai atmetė, tačiau buvęs teisėjas pateikė ir apeliacinį skundą.

Kitas posėdis šioje byloje numatytas kovo 15 dieną. Jame ketinama tęsti kaltinamųjų apklausą.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Iki gyvos galvos.

Kaip tai nekaltas?Vien tik už tai,kad staiga paleidai vieną iš didžiausios kontrabandos kiekio vadeivą ir jis tą pačią dieną dingo,turėtum pūti kalėjime iki gyvos galvos.Tai pasakyk teismui kodėl ir už kiek tai padarei.Nekaltas mat vargšelis.

Kopustas.

Nu va, kaip sakoma ir GUDRI VISTA PYZ-DA Nusidilgina cha, cha , cha...

O kur

MASIULIS

SUSIJUSIOS NAUJIENOS