Teisme – šiurpūs Sausio 13-osios įvykių liudijimai | Diena.lt

TEISME – ŠIURPŪS SAUSIO 13-OSIOS ĮVYKIŲ LIUDIJIMAI

  • 9

Vilniaus apygardos teismas pirmadienį pradėjo nukentėjusiųjų apklausą Sausio 13-osios byloje. Nukentėjusiųjų šioje byloje yra beveik 500.

Pirmasis buvo apklaustas Vitoldas Ivaško. Vyras pasakojo nukentėjęs 1991 metų sausio 11 dieną prie Spaudos rūmų.

„Tankas tiesiai važiavo, mušė žmones, šaudė su automatais. Buvo šalia manęs sužeistų žmonių. Buvo kalti šitie omonininkai, jie mušė ir labai žiauriai elgėsi su žmonėmis“, – teismui pasakojo V.Ivaško.

Vyras neramumų metu patyrė akustinę traumą.

„Po įvykio atėmė klausą. Paėmiau telefoną – nieko negirdžiu“, – išgyvenimais dalijosi nukentėjusysis. Jis pasakojo, kad po traumos buvo sunku vaikščioti laiptais, ūžė ausyse. Po traumos jis nebegalėjo dirbti mokykloje.

„Mes buvom beginkliai žmonės, o mus mušė“, – sakė V.Ivaško. Vyras su teismu bendravo raštu – sekretorė užrašydavo teismo klausimus, juos perskaitęs nukentėjusysis atsakydavo.

Į posėdį pirmoje dienos pusėje atvyko penki nukentėjusieji, patyrę įvairius sužalojimus kruvinų įvykių metu. Į po pietinį posėdį teismas pakvietė dar dešimt nukentėjusiųjų.

Atvykę nukentėjusieji teismui pasakojo, kad iš veidų medikai jiems traukė plastmasines skeveldras, jiems trūko ausų būgneliai, į Spaudos rūmus patekti bandę sovietų kariai beginklius žmones mušė automatų buožėmis. Per grumtynes vienam vyrui pavyko iš kariškio rakų išmušti automatą. Pasak nukentėjusiųjų, kariai tyčiojosi iš žmonių, kurie nesitraukė nuo objektų, dainavo juo saugodami.

Dėl karo nusikaltimų ir nusikaltimų žmoniškumui teisiami 65 asmenys, teisiamųjų suole sėdi tik du iš jų, kitų atžvilgiu procesas vyksta už akių. Dauguma teisiamųjų – Rusijos piliečiai. Pernai spalį teismas priėmė sprendimą liudytoju byloje apklausti buvusį Sovietų sąjungos vadovą Michailą Gorbačiovą.

Bylos nagrinėjimą teismas pradėjo prieš metus – 2015 metų sausio 27 dieną.

1991 metų sausio 13-osios naktį dėl sovietų karių vykdytų veiksmų prie Spaudos rūmų, Televizijos bokšto bei Lietuvos radijo ir televizijos pastato nužudyta 14 civilių. Šimtai žmonių buvo sužeisti.

Rašyti komentarą
Komentarai (9)

Vladas

Kazkas cia neaisku.Cituoju;,, po ivykio paemiau telefona ir nieko negirdziu".Man atrodo dar mobileku nebuvo.Ir isvis,kuo toliau nuo tos dienos,tuo daugiau,,nukentejusiu"

Dalyvis

Sausio 13-os nukentėjusiūjų draugijos pirmininkas Arnoldas Barysas, joks nukentėjęs. Buvo aršus Lietuvos nepriklausomybės priešininkas. ,,Nukentėjo" atsitiktinai pravažiuodamas pro šalį su savi- varčiu ir sustojo pažioplinėti į tai kas vyksta. Tankas, važinėdamas žalia juosta iššovė, ir nuo to, jam sėdint mašinoje, trūko ausies būgnelis. ( O gal jau buvo trūkęs iki to.) Jeigu ką sudomins šita infor- macija, parašykit. Patvirtins keli liūdytojai.

jankis

gerbemi lietuvos žmonės,kupriukas buvo prie lango apsisiusiojęs,bet kur bestija buvo,kodėl gi ji neatsako,burokevičius gi sėdėjo,o bestija,kodėl ne
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS