Teisme vėl atversta 15-metės paauglės nužudymo byla, nuteistųjų pageidavimas – patenkintas | Diena.lt

TEISME VĖL ATVERSTA 15-METĖS PAAUGLĖS NUŽUDYMO BYLA, NUTEISTŲJŲ PAGEIDAVIMAS – PATENKINTAS

Apeliacinis teismas ketvirtadienį uždarame posėdyje išnagrinėjo beveik prieš dvejus metus Šiauliuose 15-metės paauglės nužudymo bylą. Joje prokuratūra prašo griežtesnių bausmių nuteistiems jaunuoliams.

Šioje byloje už nepilnametės nužudymą kalėti yra nuteisti trys jaunuoliai – nepilnametė I. Z. yra nuteista kalėti aštuonerius metus, prokuratūra Apeliacinio teismo prašo jai skirti dešimties metų laisvės atėmimo bausmę. Tokia bausmė, kokios prašo prokuratūra, yra maksimali bausmė, kokia Lietuvoje gali būti skiriama nepilnametei.

Nuteistosios advokatė Irma Bekerė prašė surengti uždarą teismo posėdį, nes jos ginamoji I. Z. yra nepilnametė, nepilnamete buvo ir nusikaltimo padarymo metu, ir dabar dar nėra sulaukusi pilnametystės.

„Uždaras posėdis reikalingas, kad apsaugoti nepilnametės asmens duomenis, įskaitant medicininius”, – sakė advokatė. Anksčiau balandį Apeliacinis teismas svarstė dėl I. Z. taikomos kardomosios priemonės – apykojės – sąlygų, tada taip pat buvo surengtas neviešas teismo posėdis.

Uždaram posėdžiui neprieštaravo ir Generalinės prokuratūros prokurorė Jolita Urbelienė.

„Nuteista nepilnametė, gali būti paviešinti duomenys apie privatų procesų dalyvių gyvenimą, ne tik  nuteistoji, bet ir nužudytoji bei nukentėjusieji yra nepilnamečiai”, – sakė teisėjas Linas Šiukšta.

Prieš tai šią bylą nagrinėjęs Šiaulių apygardos teismas rengė viešus posėdžius.

Lietuvos apeliacinis teismas surengė nuotolinį teismo posėdį, visi proceso dalyviai posėdyje dalyvavo nuotoliniu būdu. Dėl sveikatos būklės negalėjo dalyvauti tik dėl nepranešimo apie nusikaltimą išteisintas Edvinas Žvirgždas, jam atstovavo advokatas. Posėdyje taip pat dalyvauja vaiko teisių apsaugos specialistė, Šiaulių miesto šeimos centro, kur turėjo gyventi nužudytoji, atstovas.

E. Žvirgždo brolis Osvaldas Žvirgždas šioje byloje yra nuteistas kalėti 15 metų, o Edvinas Braziulis – 16 metų. Prokuratūra prašo bausmes sugriežtinti ir vaikinus įkalinti 20-čiai metų. O. Žvirgždas ir E. Braziulis yra suimt ir laikomi Šiaulių kalėjime. E. Braziulis anksčiau jau buvo teistas du kartus.

Tuo metu nuteistieji taip pat apskundė nuosprendį ir prašo jiems skirti švelnesnes bausmes bei sumažinti priteistus civilinius ieškinius. Trims nužudytosios artimiesiems Šiaulių apygardos teismas priteisė po 10 tūkst. eurų neturtinės žalos atlyginimo, 1 tūkst. eurų priteista merginą palaidojusiems tuometiniams vaikų globos namams. 15-metė turėjo gyventi šiuose vaikų globos namuose, tačiau juose nepasirodė.

Prokuratūra apeliaciniu skundu taip pat prašo E. Žvirgždą pripažinti kaltu dėl nusikaltimo slėpimo ir už tai skirti devynių mėnesių laisvės atėmimo bausmę, jos vykdymą atidedant 2 metams.

Visuomenėje itin didelio atgarsio sulaukęs nusikaltimas įvykdytas 2022 metų liepos 4 dieną Šiaulių mieste, Gegužių gatvėje esančiame viename butų.

Apeliaciniame skunde prokurorė nurodo, kad vakare nuteistieji pasikvietė pažįstamą paauglę atvykti į Žvirgždų butą, kuriame ją mirtinai sužalojo. Iš paauglės buvo atimtas telefonas ir neleidžiama jai išeiti.

Šiaulių apygardos teismas konstatavo, kad nusikaltimas padarytas itin ciniškai, žiauriai, auka patyrė kančias, smūgiai suduoti į itin svarbią vietą – galvą. Nuo sužalojimų 15-metė mirė įvykio vietoje.

Šiaulietės nužudymo byloje apklaustas teismo medicinos ekspertas patvirtino, kad auka mirė nuo smūgių visumos – anot jo, į įvairias aukos kūno vietas merginai suduota mažiausiai 16 smūgių, septyni iš jų – į galvą.

Jaunuoliai nusikaltimą bandė nuslėpti, išnešdami nužudytosios kūną ir padėdami jį prie konteinerių. Policijai gavus pranešimą apie rastą radinį prie konteinerių, jaunuoliai ėmė išsisukinėti.

Pasak prokurorės, išteisintas E. Žvirgždas turi būti pripažintas kaltu, nes slėpė itin žiauriai nužudyto žmogaus kūną veikdamas sąmoningai, nežinodamas apie tai, jog nusikaltimo padaryme dalyvavo ir jo brolis O. Žvirgždas.

I. Z. ir du jaunuoliai buvo kaltinti tuo, kad, veikdami kaip bendrininkai ir vieninga tyčia apsvaigę nuo narkotinių medžiagų kartu įvykdė nusikaltimą.

Tačiau Šiaulių apygardos teismas pašalino aplinkybę, kad jaunuoliai nusikaltimą įvykdė būdami apsvaigę – byloje nėra duomenų, kokius, kada ir kaip kvaišalus jie vartojo.

Visus apeliacinius skundus Lietuvos apeliacinis teismas išnagrinėjo per vienintelį surengtą posėdį, išklausė šalių pasisakymų.

Nuosprendis šioje byloje bus skelbiamas birželio 20 dieną.

GALERIJA

  • Teisme vėl atversta 15-metės paauglės nužudymo byla, nuteistųjų pageidavimas – patenkintas
Ž. Gedvilos/ELTOS nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS