Trys tarptautinės grupuotės nuslėpė 39 mln. litų mokesčių | Diena.lt

TRYS TARPTAUTINĖS GRUPUOTĖS NUSLĖPĖ 39 MLN. LITŲ MOKESČIŲ

  • 1

Finansinius nusikaltimus tiriantys pareigūnai išaiškino tris tarptautines nusikalstamas grupuotes, kurios nuo valstybių biudžetų nuslėpė 33 mln. litų mokesčių, iš viso buvo sulaikyti 39 įtariamieji.

Finansinius nusikaltimus tiriantys pareigūnai išaiškino tris tarptautines nusikalstamas grupuotes, kurios nuo valstybių biudžetų nuslėpė 33 mln. litų mokesčių, iš viso buvo sulaikyti 39 įtariamieji.

Apie tai per spaudos konferenciją antradienį pranešė vidaus reikalų ministras Alfonsas Dailis Barakauskas.

Kartu su kolegomis iš Latvijos išaiškinta tarptautinė sukčių grupuotė, kuri, prekiaudama cukrumi, nuslėpė ir į Lietuvos bei Latvijos biudžetus nesumokėjo beveik 18 mln. litų pridėtinės vertės mokesčio (PVM).

Taip pat išaiškinta šešėlinę prekybą drabužiais, avalyne ir galanterijos prekėmis Lietuvoje vykdžiusi 18-kos asmenų grupuotė. Pirminiais skaičiavimais, grupuotė nuslėpė ir į valstybės biudžetą nesumokėjo apie 750 tūkst. litų mokesčių. Rastos milijonus siekiančios grynųjų sumos. Įtariama, kad dalis prekių buvo parduodama Gariūnų turgavietėje.

Tuo metu vagonų nuoma užsiimantys verslininkai įtariami nuslėpę daugiau kaip 14 mln. litų pelno mokesčio.

FNTT teigia, kad tyrimas dėl šešėlinės prekybos cukrumi yra vienas iš sudėtingiausių pastarojo meto tyrimų, nes sukčių grupė, kurią sudarė devynis Lietuvos piliečiai ir dešimt asmenų iš Latvijos, sukūrė išskirtinai sudėtingą ir painią tarpusavio mokėjimų ir fiktyvių įmonių grandinę. Naudojant šias ir kitas nusikalstamas priemones, į Latvijos biudžetą nesumokėta beveik 3 mln. eurų (10,35 mln. litų), o į Lietuvos – apie 8 mln. litų PVM.

Kaip skelbė FNTT, 19 asmenų vykdė šešėlinę maisto produktų prekybą. Grupuotei vadovavo trys asmenys – 43 metų Rusijos pilietis O.S., turintis leidimą gyventi Latvijoje, ir Latvijos piliečiai 37 metų N.H. bei 42 metų S.J. Iš viso organizuotą grupę sudarė devyni Lietuvos piliečiai ir dešimt asmenų iš Latvijos.

Tiriant tarptautinę PVM sukčiavimo schemą atskleista, kad sukčiai cukrų, augalinį aliejų, šaldytą sviestą, sūrius ir panašius maisto produktus parduodavo Estijoje, Lenkijoje, Latvijoje registruotoms bendrovėms, o vėliau per dviejų–trijų Lietuvos ir Latvijos įmonių grandinę produktai buvo tiekiami realiems gavėjams – Lietuvos prekybos centrams ir įmonėms.

Tarpininkių vaidmenį atlikusios Lietuvos ir Latvijos bendrovės, kurios privalėjo PVM pervesti į Lietuvos biudžetą, po 3–6 mėnesių nustodavo vykdyti ūkinę veiklą, nesumokėdavo valstybei privalomų mokesčių, o gautas pajamas už parduotas prekes kartu su pridėtinės vertės mokesčiu pervesdavo į Latvijos, Estijos ar lengvatinio apmokestinimo įmonių (offshore) sąskaitas, esančias užsienio bankuose, kurias vėliau legalizuodavo ar išgrynindavo.

Pirminiais duomenimis, atskleistoje sukčiavimo schemoje Lietuvoje panaudota 11 įmonių tarpininkių, Latvijoje – 42.

Trims įtariamiems tarptautinės organizuotos grupės bendrininkams Lietuvos piliečiams Vilniaus miesto apylinkės teismas skyrė kardomąją priemonę – suėmimą dešimčiai dienų, o grupuotės organizatoriai Latvijoje suimti dviem mėnesiams.

FNTT vadovas Kęstutis Jucevičius antradienį per spaudos konferenciją sakė, kad cukrus tiektas prekybos centrams ir perdirbimo įmonėms, kurios naudojama cukrų savo gamyboje.

„Galbūt visi įsivaizdavo, kad šešėliniu cukrumi po kaimo parduotuves prekiauta. Nieko panašaus - tas cukrus eidavo į didžiuosius prekybos centrus, į pramonės įmones. Norint apyvartos, einama tik per didžiuosius prekybos centrus. Vis dėlto prekybos centrai, pramonės įmonės, kurios perka cukrų, atrodo, supranta, kai perka mažiau nei rinkos kaina - galima įtarti, kad kažkas ne taip. Iš stambiųjų verslininkų norėtųsi daugiau atsakomybės, kad nebūtų skatinamas šešėlis,“ - sakė K.Jucevičius.

Vidaus reikalų ministerijoje apdovanoti finansinius nusikaltimus išaiškinę Latvijos ir Lietuvos pareigūnai.

Latvijos valstybės pajamų tarnybos Finansų policijos valdybos Finansinės žvalgybos skyriaus viršininkui Mariui Vitolui vidaus reikalų ministras A.D.Barakauskas įteikė VRM antrojo laipsnio pasižymėjimo ženklą „Tėvynės labui“.

M.Vitolui apdovanojimas skirtas už tarptautinę paramą VRM statutinėms įstaigoms ir pareigūnams bei tarptautinio bendradarbiavimo plėtojimą.

Ceremonijoje pasižymėjimo ženklais, padėkomis iš viso buvo apdovanoti keturi Latvijos ir šeši Lietuvos pareigūnai.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

„Teroristai“ ir „mailiaus“ byla

2010 m. (pradėjo „bylą“ ir tęsė beveik 5 metus) "teroristai" iš valstybinių institucijų sužlugdė 7 labai gerai paruoštus pasaulinio lygio akvakultūros projektus, kuriuos jie - „teroristai“ kažkodėl pavadino "mailiaus" (bylos) vardu. Bet jie ("teroristai") patys net negalėtų pretenduoti į garbingą "mailiaus" vardą, jie gal tik galėtų pretenduoti į "blusų" arba "kandžių", na, dar gal nebent į garbingesnį - „asilų“ vardus?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS