Už rinkėjų papirkimą savivaldos rinkimuose Rokiškyje kaltu pripažintas dar vienas žmogus | Diena.lt

UŽ RINKĖJŲ PAPIRKIMĄ SAVIVALDOS RINKIMUOSE ROKIŠKYJE KALTU PRIPAŽINTAS DAR VIENAS ŽMOGUS

  • 0

Už rinkėjų papirkinėjimą savivaldos rinkimuose Rokiškyje kaltu pripažintas dar vienas žmogus, pirmadienį pranešė Panevėžio apygardos teismas.

Rokiškėnės N. G. išteisinimą teismui apskundė prokurorė. Bylą apeliacine instancija išnagrinėjęs Panevėžio apygardos teismas skyrė jai laisvės apribojimą vieneriems metams, įpareigojant per bausmės vykdymo laikotarpį neatlygintinai išdirbti 120 valandų sveikatos priežiūros, socialinių paslaugų įstaigose ar nevalstybinėse organizacijose, kurios rūpinasi senyvo amžiaus asmenimis, neįgaliaisiais ar kitais pagalbos reikalingais žmonėmis.

„Byloje surinktų įrodymų visetu neginčijamai įrodyta, kad N. G. nuo 2019 m. vasario mėnesio pabaigos, bet ne vėliau kaip iki 2019 m. kovo 3 d., Rokiškio rajone papirko D. V. ir R. V., sumokėdama jiems po 10 eurų, siekdama paveikti jų valią realizuojant savo teisę rinkti atstovus į Tarybą 2019 m. kovo 3 d. rinkimuose,“ – konstatavo teisėjų kolegija.

Trys Rokiškio gyventojai Panevėžio apylinkės teismo apkaltinamąjį nuosprendį dėl trukdymo pasinaudoti rinkimų teise paperkant rinkėjus išgirdo pernai rugsėjį.

Griežčiausiai buvo nubaustas rinkėjų papirkimo organizatoriumi teismo pripažintas buvęs Rokiškio rajono tarybos narys „darbietis“ Vidmantas Maželis  – jam skirta 30 tūkst. eurų dydžio bauda.

Jis bausmę taip pat apskundė, tačiau antros instancijos teismas skundą atmetė. Pernai kalta pripažinta ir V. Maželio pažįstama, rokiškėnė D. G. bei jos į nusikalstamą veiką įtrauktas rokiškėnas E. J.

D. G. teismas pripažino kalta dėl trukdymo rinkėjams pasinaudoti rinkimų teise ir skyrė jai laisvės apribojimą vieniems metams ir trims mėnesiams, įpareigojant ją per bausmės vykdymo laikotarpį neatlygintinai išdirbti 120 valandų sveikatos priežiūros, socialinių paslaugų įstaigose ar nevalstybinėse organizacijose, kurios rūpinasi senyvo amžiaus asmenimis, neįgaliaisiais ar kitais pagalbos reikalingais žmonėmis.

Analogiška bausmė, tik bausmės vykdymą atidedant metams, skirta rokiškėnui E. J.

Per ikiteisminį tyrimą nustatyta, kad rinkėjų papirkimas organizuotas prieš 2019 metų kovo 3 dienos rinkimus į Rokiškio rajono savivaldybės tarybą bei kovo 17 dieną vykusius Rokiškio rajono savivaldybės mero rinkimus.

Bylos duomenimis, savivaldybės tarybos rinkimuose kandidatavęs Darbo partijos Rokiškio skyriaus pirmininkas V. Maželis prieš rinkimus pasiūlė pažįstamai D. G. rasti žmonių, kurie už dešimties eurų atlygį balsuotų už jo atstovaujamą partiją ir reitinguotų jos sąraše V. Maželį pirmu numeriu.

Vėliau per Rokiškio rajono mero rinkimų antrąjį turą D. G. turėjo ieškoti rinkėjų, kurie už penkių eurų atlygį balsuotų V. Maželio palaikomo kandidato naudai.

Į nusikalstamą veiką D. G. įtraukė ir Rokiškyje gyvenantį E. J. Vyras ne tik už pažadėtą atlygį balsavo, kaip nurodė D. G., tačiau ir pats ėmė ieškoti rinkėjų, kuriuos galėtų papirkti.

Teismas, išnagrinėjęs bylą, tuomet konstatavo, kad visiškai įrodytas devynių rinkėjų papirkimas per minėtus dvejus rinkimus.

Apygardos teismo nutartis per tris mėnesius gali būti skundžiama kasacine tvarka Lietuvos Aukščiausiajam Teismui.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS