Klaipėdoje – naujos D.Kauno knygos sutiktuvės | Diena.lt

KLAIPĖDOJE – NAUJOS D.KAUNO KNYGOS SUTIKTUVĖS

Šeštadienį 13 val. Klaipėdos apskrities viešosios Ievos Simonaitytės bibliotekos konferencijų salėje vyks  prof. Domo Kauno knygos „Jurgio Platerio biblioteka – Lietuvos knygos kultūros ir mokslo paminklas“ sutiktuvės.

Dalyvaus knygos autorius, Klaipėdos universiteto prof. Roma Bončkutė doc. Aleksandras Žalys ir Vilniaus universiteto doktorantas Tomas Petreikis. Renginį ves Klaipėdos universiteto prof. Rimantas Balsys.

Grafas J.Plateris (1810–1836) buvo vokiečių kilmės sulenkėjusios Žemaitijos dvarininkijos atstovas. Jo gyvenimo ištakos – Švėkšnoje. Įgijęs filologo išsilavinimą senajame Vilniaus universitete, grafas tapo vienu svarbiausių XIX a. pirmosios pusės Lietuvos bajoriškojo lituanistinio sąjūdžio dalyvių, lietuvių mokslo apie knygą pradininkų. Savo darbuose jis taikė neformalaus bendravimo, išvykų į Lietuvos ir kaimyninių šalių bibliotekas, knygų analizės de visu ir archyvinio tyrimo metodus.

Iš tėvų paveldėtame dvare Gedminaičiuose J.Plateris sukūrė mokslinės paskirties tyrimo bazę – asmeninę biblioteką, joje formavo lituanistikos rinkinį, kurį sudarė ne tik spaudiniai, bet ir rankraščiai, grafikos kūriniai, muzealijos, numizmatika. Jis buvo gausus, universalaus turinio, traukė kitus tyrėjus. Dėl materialiai aprūpintos ir profesionalios plėtros šis rinkinys įgijo didelę informacinę, mokslinę ir kultūrinę vertę. Jį tvarkė dvare gyventi ir kurti pakviestas rašytojas Simonas Stanevičius.

Savo pastangomis ir įžvalgumu grafas pagrindė nelaisvės sąlygomis gyvenančios tautos mokslinio darbo galimybę, prasmę ir perspektyvą.

Po ankstyvos J.Platerio mirties rinkinys atiteko įpėdiniams ir per Pirmąjį ir Antrąjį pasaulinius karus buvo išsklaidytas, didesnioji jo dalis pražuvo.

Atskleisdamas rinkinio 200 metų istoriją, knygos autorius prof. D.Kaunas vaizdžiai parodė su rinkiniu susijusių asmenų sudėtingus likimus ir didžiulį Lietuvos kultūros bei mokslo paveldo naikinimo mastą.

Veikalas išleistas pavyzdingai: atspausdintas ant gero popieriaus, didelio formato, meniškai apipavidalintas, įdėta apie 100 spalvotų iliustracijų, kurių dauguma – dvaro istorinių relikvijų vaizdai.

Renginio metu šią. knygą bus galima įsigyti leidėjo kainomis.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS