Klaipėdos teatre „Be durų“ – jubiliejinis maratonas | Diena.lt

KLAIPĖDOS TEATRE „BE DURŲ“ – JUBILIEJINIS MARATONAS

Kovo savaitgaliais uostamiesčio teatras „Be durų“, įsikūręs po Žvejų rūmų stogu, ten pat rodo savo turtingo repertuaro spektaklius. Tarp jų – net dvi premjeros. Taip teatras švenčia savo 50-metį.

Investuoja į reginį

25 metus teatrui „Be durų“ vadovaujanti ir per tą laiką 40 spektaklių jame pastačiusi režisierė Angelė Juškevičienė pasakojo, kad šio kolektyvo ištakos siekia tuos laikus, kai jis dar buvo vaikų lėlių teatras ir jam vadovavo Romualdas Grincevičius. Po maestro mirties ji perėmė vadovavimą, atnaujino kelis jo spektaklius, pastatė kelis naujus lėlių vaidinimus. Bet aktoriai panoro išeiti iš už širmos. Taip palaipsniui drauge visi atėjo prie dramos teatro idėjos. Tuomet šis teatras dar vadinosi „Vaje“, tik nuo 2005-ųjų pakeitė pavadinimą į „Be durų“.

Dabar jame vaidina maždaug 20 pačių įvairiausių žmonių. Kadrų kaita labai maža. Etatinės darbuotojos tik dvi – meno vadovė ir režisierė A.Juškevičienė ir visų šio teatro spektaklių dailininkė, kostiumų siuvėja ir dekoracijų gamintoja Olga Ronkaitienė.

Šio teatro artistų amžius dabar – nuo septynerių iki 50 metų. Dominuoja jaunimas. Tai įvairių profesijų žmonės, studentai, moksleiviai... Štai kompozitorius Haroldas Šlikas čia vaidina 13 metų ir rašo muziką „Be durų“ spektakliams. Jau tapo taisykle, kad teatras, statydamas spektaklius, daug investuoja į reginį, todėl į talką kviečiasi profesionalus. Su jo artistais dirbo choreografai Jolanta Milčienė ir Arūnas Peštenis, muziką ne vienam spektakliui sukūrė Audronis Trakumas.

Dažniausiai – muzikinės pasakos

„Be durų“ vaidina Žvejų rūmų teatro salėje. Spektaklius rodo gana dažnai. Nuo 2007-ųjų vaidina kiekvieną sekmadienį devynis mėnesius per metus. Todėl šis – 50-asis sezonas, nors šio teatro ištakos siekia 1962-uosius.

Jie nuoširdūs, stengiasi pajusti, ką publika vertina. O jų publika – tėvai su vaikais, pastaruoju metu – vis mažesniais. Todėl dažniausiai stato pasakas. Ne pjeses. Inscenizacijas. A.Juškevičienė pati ima literatūros kūrinius ir rašo scenarijus. Spektakliai būtinai turi būti su muzika, dainomis ir šokiais. Dažniausiai tai – muzikinės pasakos. „Be durų“ turi spektaklių ir mažesniems – nuo trejų ketverių metų, ir tokių, kurie įdomūs pradinukams, net septintokams. Du spektaklius yra pastatę suaugusiesiems: „Žvangutį“ pagal K.Sajos apysaką apie meilę ir „Margas šuo, bėgantis palei jūrą“ Č.Aitmatovo kūrybos motyvais. Pastarasis spektaklis gyvuoja nuo 2003-iųjų, pernai jį teatras atnaujino. Jis jam labai brangus. Už jį gavo daugybę apdovanojimų, tarp jų – ir „Aukso paukštę“.

Dar „Be durų“ ruošia teatralizuotus koncertus. Dainuoja itališkas, čigonų dainas, šoka jų šokius. Ne kartą su jais yra pasirodęs Jūros šventėse. Šio teatro žmonės – dainuojantys, grojantys. Kiti jame vaidina, dainuoja ir šoka dešimt ir daugiau metų.

Taip „Be durų“ gali išsaugoti repertuarą. Jame turi 10 skirtingų spektaklių. Per sezoną jų suvaidina 40–50. Kasmet atnaujina po vieną spektaklį ir dar vieną ar du naujus pastato.

Vaidins „Raganiukę“ ir „Mikę Pūkuotuką“

Jubiliejinių renginių maratoną teatras „Be durų“ uostamiesčio Žvejų rūmuose pradėjo pirmąjį kovo savaitgalį premjeriniu spektakliu vaikams „Varniukas, kuris buvo kitoks“ ir „Buratino nuotykiais“.

Šį savaitgalį jubiliatai parodys dar du savo spektaklius mažiesiems: kovo 9 d., šeštadienį, – „Raganiukę“ ir kovo 10 d., sekmadienį, – „Mikę Pūkuotuką“.

„Raganiukė“ (nuotraukoje – scena iš spektaklio) – spektaklis vaikams pagal Otfrydo Proislerio apysaką. Jis pasakoja, kaip kartą gyveno tokia ragana, net ne ragana, o raganiukė, mat jai buvo tik 127 metai, o toks amžius raganai – vienas juokas. Raganiukė kasdien po šešias valandas mokėsi burti. Bet tai šis, tai tas imdavo ir nepavykdavo. Be to, Valpurgijos naktį nenuorama raganiukė užsitraukė senų raganų nemalonę ir per metus turės išpirkti savo kaltę – tapti gera ragana. Kaip sekėsi raganiukei – publika sužinos pažiūrėjusi šį spalvingą muzikinį teatro spektaklį.

Pernai teatro „Be durų“ pastatytas spektaklis „Mikė Pūkuotukas“ – linksmos istorijos vaikams ir suaugusiesiems. Mikė Pūkuotukas – nesenstantis ir neprarandantis savo žavumo A.Milno vaikiškų knygelių personažas. Ne viena karta žavisi mielomis ir smagiomis istorijomis apie Mikės ir jo draugų gyvenimą paslaptingoje girioje. Klaipėdiečių teatro „Be durų“ spektaklyje vaidinamos pačios smagiausios istorijos, kuriuose dalyvauja geriausi Mikės draugai – Paršelis, Triušis, Tigras, Asiliukas Nulėpausis ir, žinoma, išmintingoji Pelėda. Mielame, smagiame ir spalvingame spektaklyje daug smagios muzikos, šokių ir dainų.

Toliau teatro „Be durų“ jubiliejinėje programoje: kovo 16 d. – „Karalaitės nori žaisti“, kovo 17 d. – „Gandras Kalifas“. O šventinį maratoną kovo 23 d. užbaigs pasakos „Nykštukas Nosis“ premjera.

Spektaklių pradžia – 12 val., bilietai – po 12 litų.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS