Iš nuo gaisro išgelbėto M.Jankaus archyvo – į knygą | Diena.lt

IŠ NUO GAISRO IŠGELBĖTO M.JANKAUS ARCHYVO – Į KNYGĄ

Šeštadienį Klaipėdoje bus pristatytas naujas kultūros istorijos leidinys „Auszros“ archyvas: Martyno Jankaus rinkinys“.

Renginyje dalyvaus knygos sudarytojas ir rengėjas Vilniaus universiteto Komunikacijos fakulteto profesorius Domas Kaunas, Vilniaus universiteto Komunikacijos fakulteto docentė Alma Braziūnienė, Klaipėdos universiteto Humanitarinių mokslų fakulteto docentė literatūrologė Roma Bončkutė. Pristatymą ves Klaipėdos universiteto Baltijos regiono istorijos ir archeologijos instituto istorikė dr. Silva Pocytė.

Kaip pasakojo D.Kaunas, jeigu ne gaisras, 2008 m. ištikęs vieną Dionizo Poškos gatvės Kaune namą, šio leidinio nebūtų. Po gaisro pradėjus remontuoti namo stogą, netikėtai pabiro popieriai – laiškai, atvirlaiškiai, daugiausia adresuoti Martynui Jankui ir žymėti XIX a. pabaigos datomis, su G.Sauerweino, Petro Vileišio, Andriaus Vištelio-Višteliausko, Kristupo Voskos, Juozapo Miliausko-Miglovaros ir kitų to laikmečio tautinio sąjūdžio veikėjų parašais. Tai buvo „Auszros“ archyvo dalis.

Bendrovės „Kauno švara“ vairuotojo Prano Matijošiaus dėka neįkainojamos istorinės vertės radinys pateko į prof. D.Kauno rankas. D.Kaunas drauge su Audrone Matijošiene per keletą metų parengė šaltiniotyrinį leidinį „Auszros“ archyvas: Martyno Jankaus rinkinys“.

Veikale skelbiama XIX a. pabaigos tautinio atgimimo sąjūdžio pirmojo periodinio leidinio – mėnraščio „Auszra“ (1883–1886) archyvinė medžiaga. Ji buvo sukaupta M.Jankaus (1858–1946) leidykloje ir spaustuvėje Bitėnuose ir iki pasitraukimo į Vakarus 1944 m. saugota jos savininko. Publikaciją sudaro „Auszros“ bendradarbių ir prenumeratorių laiškai, publicistika, M.Jankaus 1915 m. dienoraštiniai užrašai, dokumentai lietuvių ir vokiečių kalba, kai kurie jų su intarpais lenkų, lotynų, prancūzų ir rusų kalbomis. Knygos informatyvumą ir panaudojimo galimybes didina straipsnis apie archyvo susiformavimą ir likimą, publikuojamos medžiagos turinio komentarai, asmenvardžių ir vietovardžių rodyklės, turinį papildančios nuotraukos ir rankraščių faksimilės, santrauka anglų kalba.

Leidinio pristatymas – gruodžio 17 d. 14 val. I.Simonaitytės bibliotekos konferencijų salėje (Herkaus Manto g. 25).

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS