Paveiksluose – vidinio gyvenimo akordai | Diena.lt

PAVEIKSLUOSE – VIDINIO GYVENIMO AKORDAI

Ketvirtadienį "Klaipėdos galerija" savo filiale Herkaus Manto gatvėje meno gerbėjams pristatys autorinę Eglės Velaniškytės naujausių tapybos darbų parodą "Belaukiant paveikslo".

Tapytojos E.Velaniškytės darbus atpažinsi iš karto, jie išsiskiria keliafigūrėmis kompozicijomis, paženklintomis netradiciniu koloritu. Paveikslai byloja apie individualumo ženklų prisodrintą pasaulį, nenuvertėjusius egzistencijos idealus.

Apie E.Velaniškytės kūrybą Rasa Andriušytė rašė: "Tapyba įdomi ir savo temomis, ir siužetais. Iš pirmo žvilgsnio atrodo, kad tų dalykų Eglės tapyboje nėra iš viso. Pirmiausia į akis krinta aksominis jos pamėgtų spalvų tamsumas, gilūs koloritai, vibruojantis erdviškumas ir sunkokų, grubokų, lyg iš medžio tašytų kūnų - žmonių, daiktų - apimtys. E.Velaniškytė akademiškai tiksliai konstruoja figūras, kūnus tapybiškai jautriai modeliuoja spalvomis ir atspalviais. Lietuvos tapyboje ne taip jau daug dailininkų, kuriems klasikinis raiškos būdas - tvirtas piešinys, daugiasluoksnis lesiruojantis tapymas - būtų natūrali jų savastis. E.Velaniškytė visa tai turi, išmano ir gali. Žmogaus figūra ir realybė nesitraukia iš jos kūrybos. Visa tai yra nebanalios ir labai rimtos jos tapybos temos, sprendžiamos tapybos profesionalo mostais. Tai yra E.Velaniškytės asmenybės savitumas ir jos kūrybos pasaulio išskirtinumas".

Besidomintiems lietuvių tapyba E.Velaniškytės darbai turėtų būti pažįstami. Pirmiausia patraukia dėmesį artimos mūsų XX a. tradicijai tapybinės vertybės. Paveikslai pasižymi spalvos, tono pajautimu, labai apgalvotu šviesos ir šešėlio panaudojimu bei atviru, tiksliu potėpiu. Tapytojos kūriniai - tai apibendrintų ženklų ieškojimas, poetinė metafora, vidinio gyvenimo akordas.

E.Velaniškytės tapybos darbų parodos "Belaukiant paveikslo" atidarymas - balandžio 22 d. 17.30 val. Klaipėdos galerijos filiale prekybos centro "Herkaus galerija" antrajame aukšte (Herkaus Manto g. 22).

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS