Afrikos dienos Juodojo žemyno kultūrą skleis Vilniuje ir Kaune | Diena.lt

AFRIKOS DIENOS JUODOJO ŽEMYNO KULTŪRĄ SKLEIS VILNIUJE IR KAUNE

  • 1

Gegužės 25 d. UNESCO paskelbta - Afrikos išsilaisvinimo diena, kuri nūdien jau vadinama Tarptautine Afrikos diena ir švenčiama daugybėje šalių. Lietuva – ne išimtis.

2011 m. Vilniuje pirmą kartą buvo suorganizuotos Afrikos dienos, kurios skyrė dėmesį Juodojo žemyno kultūrai bei įvairioms meno šakoms: muzikai, dailei, literatūrai, maistui. Po penkerių metų Afrikos dienos sugrįžta ir kviečia vėl visus susitikti su pažįstamais, draugais, su keliavusiais po Afriką, susipažinti su šokiu, muzika ir išgirsti bei paklausyti puikaus koncertą, kelsiančio norą nuvykti ar sugrįžti, ten kur visada karšta, daug šypsenų ir ryškios spalvos!

Susitikimai:

Gegužės 25 d. 17 val. Kaune Įvairių tautų kultūrų centre (Šv. Gertrūdos 58) - pokalbis apie Keniją. Projekto “Žiniasklaida vystymuisi” atstovė Giedrė Biržyte vaizdingais įspūdžiais nukels į Rytų Afrikos perlu vadinamą Keniją, kur 4 moterys - fotografė, rašytoja, žurnalistė ir keliautoja iš arčiau susipažino su Samburu moterų kasdienybe, Ol Pajeta gamtos rezervato puoselėjama laukine gamta, ŽIV kamuojamų žmonių iššūkiais ir Nairobio lūšnyno žmonių bendruomeniškumu ir kova su kasdieniu trūkumu.

Gegužės 26 d. nuo 18 val Vilniuje kavinėje „Green Cafe“ (Vilniaus g. 29) vyks “Afrikos virtuvė” - gyvi pokalbiai apie Afriką su ten keliavusiais: muzikantais, žurnalistais, keliautojais, afrikanistais.

Skirtingais tikslais lankęsi įvairiose Afrikos šalyse, keliautojaisavo akimis galėjo patikrinti mitus, apraizgiusius šį žemyną. Kokius mitus išsklaidė keliautojai? Ateikite ir sužinosite! Pasisotinę gurmaniškomis mintimis, skanausime ir afrikietiškos kavos iš įvairių šalių!

Gegužės 26 d. 10 val. LR Užsienio reikalų ministerijoje (J.Tumo - Vaižganto 2) konsultacijų ir tyrimų centras „AfriKo“ kartu su Lietuvos Respublikos Užsienio reikalų ministerija bei asociacija „Infobalt“ kviečia į nemokamą diskusiją apie informacinių ir ryšių technologijų (ICT) įtaką Afrikos žemynui bei ten egzistuojančias galimybes Lietuvos ICT sektoriui.  Norint dalyvauti renginyje, būtina registracija. Renginys vyks anglų kalba.

Nemokamas koncertas:

Gegužės 28 d. 21 val. Daukanto aikštėje vilniečių ir miesto svečių laukia ypatingas potyris – tarptautinio festivalio „Skamba skamba kankliai“ programoje gyvai ant scenos skambėsiantis projektas „Africa Night“.

Pirmą kartą Lietuvoje suskambėjęs pernai su pasaulinio lygio žvaigždėmis iš Vakarų Afrikos, šiemet „Africa night“ žada dar daugiau energijos – į Vilnių sugrįžta tradicinio bene žinomiausio afrikietiško būgno – djembe – virtuozas Babara Bangoura iš Gvinėjos. Charizmatišką atlikėją, pastaruosius kelerius metus graibstomą visame pasaulyje, į Lietuvą atlydės jo perkusininkų komanda – Amara Toure ir Aboubacar Toure – bei gvinėjietė šokėja ir dainininkė Fatoumata Yansane. 

Atlikėjai parodys tai, kas unikalu jų gimtosios šalies muzikinėje kultūroje: gyvai atliekamos muzikos ir energingo tradicinio šokio sintezę, dialogą, kuris suprantamas be žodžių bet kuriame pasaulio kampelyje kiekvienam, besidominčiam autentiškomis Vakarų Afrikos muzikos tradicijomis.

O kad Afrika artima lietuviams, ant scenos įrodys šiemet penkerių metų sukaktį minėsianti perkusijos studija „Afrikos būgnai“. Pasak jos įkūrėjo, perkusininko Gedimino Mačiulskio, projektą „Africa night“ verta išvysti vien dėl kitokios kultūros pažinimo bei progos sugriauti stereotipus apie muziką bei svečias šalis:„ Kelionės – turbūt niekas nesiginčys – mus praturtina. Šis vakaras su „Africa night“ bus muzikinė kelionė į daugeliui mitais apipintą žemyną. Koks jis iš tiesų? Ko ten galbūt bijome ir ko nesitikime išvysti? Galbūt vieni išvys egzotiką, o kiti – tokius pačius žmones, tik gimusius labai toli nuo mūsų?“

Į vieną projektą susivieniję lietuviai ir gvinėjiečiai atliks tradicinių afrikietiškų ritmų modernias aranžuotes. Skambės tradiciniai Vakarų Afrikos instrumentai: djembe, dunun būgnai, melodingasis balafonas.

Daugiau informacijos – Afrikos dienų feisbuko paskyroje. 

GALERIJA

  • Afrikos dienos Juodojo žemyno kultūrą skleis Vilniuje ir Kaune
  • Afrikos dienos Juodojo žemyno kultūrą skleis Vilniuje ir Kaune
  • Afrikos dienos Juodojo žemyno kultūrą skleis Vilniuje ir Kaune
  • Afrikos dienos Juodojo žemyno kultūrą skleis Vilniuje ir Kaune
Organizatorių archyvo / Facebook nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Anonimas

Iškrype šūdo gabalai.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS