Alternatyvios muzikos festivalis „Rumshk'14“: atlikėjų triumfas ir naujokų sėkmė | Diena.lt

ALTERNATYVIOS MUZIKOS FESTIVALIS „RUMSHK'14“: ATLIKĖJŲ TRIUMFAS IR NAUJOKŲ SĖKMĖ

  • 0

Birželio 28-29 d. Šiaulių centrą užliejo gyvai atliekamos muzikos garsai – nušurmuliavo atgimstantis muzikos festivalis-konkursas „Rumshk'14“ ir šią vasarą džiuginantis alternatyvios, kokybiškos muzikos mėgėjus, šiauliečius ir miesto svečius.

4-tą kartą vyksiantis renginys konkursinę programą skelbė antrą kartą. Pirmosios festivalio dienos metu paaiškėjo šeši konkurso prizininkai. Atlikėjas Mantas Daujotas džiaugėsi pirma vieta ir 800 eurų vertės premija, kurią įsteigė asociacija LATGA. Scenoje pasirodė ne tik žinomi atlikėjai, grupės, bet ir savo muzikinę karjerą pradedantys muzikantai. Dėmesio sulaukė jaunoji atlikėja Elzė Urbietytė, kuri su grupe pristatė pirmąjį savo albumą „Bitės skrydis“. Renginio formatas – neapsiribojantis muzikine programa. Festivalio dalyviai turėjo galimybę klausytis viešų paskaitų, stebėti filmų peržiūras, pasinaudoti tatuiruočių salonų meistrų paslaugomis, dalyvauti Šiaulių baikerių klubo specialiose rungtyse. Veikė šunų baras, viešėjo svečias iš Šiaulių jaunųjų gamtininkų stoties – ponis, kuris tapo linksmu teminiu akcentu imant interviu iš atlikėjų užkulisiuose. Festivalio teritorijoje ir aplink veikė maisto ir gėrimų kioskai.

Alternatyvios muzikos festivalio-konkurso akcentai 

Per abi festivalio dienas nuskambėjo 13-os grupių, atlikėjų, projektų pasirodymai. Konkursinėje programoje dalyvavo ir prizines vietas išsidalijo net 6 atlikėjai. Komisijos, kurią sudarė 12 narių, profesionalių, muzikos srities žinovų, sprendimu nugalėtoju tapo atlikėjas Mantas Daujotas (21 komisijos balas), antros vietos apdovanojimais džiaugėsi 2 grupės – „Fire it up“ (19 komisijos balų), „Clockwork Creep“ (19 komisijos balų), trečiosios vietos pozicijas užėmė 3 konkurse dalyvavę projektai – „Iris Tempest“ (18 komisijos balų), Robertas Semeniukas (18 komisijos balų), „Paliekant žemę“ (18 komisijos balų). Du antros vietos atlikėjai gavo po 400 eurų vertės premijas, kurias įsteigė asociacija LATGA, net trims trečių vietų atlikėjams įteikti 200 eurų vertės čekiai.

Muzika tarsi kraujas cirkuliuoja visame kūne. Be jos vargu ar išgyvenčiau – man ji labai svarbi.

Muzikos festivalio-konkurso „Rumshk'14“ nugalėtojas M. Daujotas pelnė asociacijos LATGA 800 eurų vertės premiją. Atlikėjui buvo įteikta laimėtojo statulėlė. Simboliška, kad apdovanojimą įteikė vienas šių metų konkurso komisijos narių, grupės „Pekla“ muzikantas Justinas Jakubauskas (šis kolektyvas praėjusiais metais konkurse laimėjo antrą vietą). M. Daujotui tai buvo pirmas tokio pobūdžio renginys, kuriame jis dalyvavo ne kaip grupės sudedamoji dalis, bet kaip pagrindinis solistas. Pasitikėjimas savo jėgomis ir nusiteikimas leido vaikinui scenoje jaustis užtikrintai ir ramiai.

Atlikėjas pasakojo, kad šis laimėjimas jam yra paskata judėti pirmyn: „Mintys sukosi ne apie konkursinę poziciją, kurią laimėsiu, o apie patį atlikimą – visgi pirmas koncertas. Tačiau jaučiau pasitikėjimą savimi ir komanda. Turbūt todėl laimėjus pirmą vietą nebuvo šoko ir nuostabos, tarsi nepelnytai būtų atitekęs šis prizas. Man tai stipri paskata judant pirmyn. Labai malonu, kai pirmi žingsniai pasitinkami tokiu palaikymu. Pinigų gauti irgi labai tinkamas metas – galėsiu komandai atsidėkoti už triūsą“, – džiaugėsi atlikėjas.

Žodžių kišenėje neieškantis ir nuoširdžiai mintimis besidalijantis atlikėjas pasakojo, kad muzika jo gyvenime svarbi nuo mažų dieną, joje jis randa dėkingumą aplinkai, kurioje yra ir savirealizacija: „Muzika tarsi kraujas cirkuliuoja visame kūne. Be jos vargu ar išgyvenčiau – man ji labai svarbi. Tuo pačiu metu tai ir visiškas kosmosas, kažkokia garsų kontroliavimo medija, kuri turi tokį gilų emocinį poveikį praktiškai kiekvienam gyvam žmogui. Muzika nuo pat mažų dienų man davė labai daug. Šio festivalio metu mintyse dėkojau muzikai už susikirtusius kelius su nuostabiais žmonėmis – esu jiems ir viskam dėkingas“, – neslėpė atlikėjas.

Atlikėjas M. Daujotas / V. Novikovaitės nuotr.

Festivalyje laukiami ne tik profesionalai, bet ir scenos naujokai

Antros vietos prizininkai tapo grupė „Fire it up“. Kompanijai atiteko festivalio statulėlė ir 400 eurų vertės premija, kurią įsteigė asociacija LATGA. Premiją atlikėjams įteikė Gintas Gascevičius. Deja, festivalyje šių vaikinų programa truko trumpiau nei buvo numatyta. Taip atsitiko dėl nepilnos grupės sudėties. Tačiau buvę grupės nariai, padedami „Good time boys“ atlikėjų, visgi sugrojo kelis kūrinius iš savo albumo. Dar vienais antros vietos prizininkais tapo „Clockwork creep“ – atlikėjams taip pat įteikta statulėlė, 400 eurų vertės premija, kurią įsteigė asociacija LATGA. Prizininkus pasveikino komisijos pirmininkas Paulius Jasiūnas.

Niekada nebūčiau nė pasvajojusi, kad būdama tokio amžiaus turėsiu išleidusi savo debiutinį albumą. Vertinu tai kaip didžiulį žingsnį į priekį.

Trečios vietos prizininkams „Iris tempest“ įteikta 200 eurų premija, taip pat muzikantams atiteko 150 eurų dovanų čekis. Atlikėjui Robertui Semeniukui įteikta 200 eurų vertės premija ir 100 eurų kuponas. Grupė „Paliekant žemę“ taip pat gavo 200 eurų premiją. Šį apdovanojimą kolektyvui įteikė vienas festivalio organizatorių Remigijus Ruokis. Grupės nariams atiteko ausinės.

Šiemet festivalio konkurso komisiją sudarė net 12 muzikos, meno sričių profesionalai – Nėrius Pečiūra, Mindaugas Peleckis, Gintautas Rakauskas, Dovydas Bluvšteinas, Šarūnas Mačiulis, Vytautas Kišvinas, Justinas Jakubauskas, Robertas Kančius, Arvydas Skernevičius, Martynas Kuliavas, Solveiga Rusytė. Komisijos pirmininko pareigos patikėtos muzikos ir vaizdo klipų autoriui, prodiuseriui, garso režisieriui Pauliui Jasiūnui.

Festivalio scena atvira ne tik žinomiems atlikėjams, grupėms, bet ir savo muzikinę karjerą pradedantiems muzikantams. Tad svarbiu festivalio pirmos dienos akcentu tapo jaunos atlikėjos Elzės Urbietytės ir grupės albumo „Bitės skrydis“ pristatymas. Renginio organizatoriai, puoselėjantys kokybišką, alternatyvią muziką džiaugiasi, kad turi galimybę palaikyti ir prisidėti prie pirmuosius žingsnius į sceną žengiančių, perspektyvių atlikėjų muzikinės karjeros. Galimybė išleisti savo autorinių dainų albumą –  kiekvieno atlikėjo svajonė, reikalaujanti daug pastangų ir kūrybinio darbo. E. Urbietytei tik 17 m., o pasidžiaugti tikrai yra kuo –  debiutinis albumas „Bitės skrydis“ jau jos rankose: „Tai didelis pasiekimas, –  sako mergina, – niekada nebūčiau nė pasvajojusi, kad būdama tokio amžiaus turėsiu išleidusi savo debiutinį albumą. Vertinu tai kaip didžiulį žingsnį į priekį. Jaučiuosi keistai, nes vis dar sunku patikėti, kad viskas vyksta taip ir, kad tai mano pačios sukurtas kūrinys“, – samprotavo atlikėja.

Atlikėja E. Urbietytė / V. Novikovaitės nuotr.

Mergina pripažįsta, kad už svajonės išsipildymo slepiasi ne tik jos, bet ir daugybės kitų žmonių darbas, skirtas laikas ir pastangos. Vaikinų kompanija padėjusi įrašyti albumą – Aivaras Špokas (gitara), Teodoras Balčiauskis (bosinė gitara), Dominykas Zabokas (būgnai), Eligijus Žilinskas (gitara), Aušvydas Kupčinskas (fortepionas), Paulius Trijonis (klavišiniai, gitara).

Renginio programą papildė ir prie renginio kokybės, įvairovės ir alternatyvios muzikos puoselėjimo prisidėjo kitų šaunių atlikėjų pasirodymai. Festivalis „Rumshk“ skatina ir palaiko jaunus atlikėjus, todėl šiemet festivalį atidarė jauna šiauliečių moksleivių grupė „5:05“. Pirmąją dieną festivalį užbaigusioms charizmatiškosioms „Shishi“ grupės merginoms įteiktos festivalio statulėlės. Renginį uždariusi grupė „Cunabula“ apdovanota festivalio statulėle, kuponu batams ir 100 Eur dovanų čekiu.

Festivalyje daug veiklų – paskaitos, kinas, įvairios rungtys 

Šiais metais alternatyvios muzikos festivalis „Rumshk'14“ pasiūlė dar daugiau papildomų veiklų – viešos paskaitos, kino seansai, specialiai festivaliui baikerių organizuotos rungtys – kurios padarė renginį dar universalesniu ir atviresniu visuomenei. Zubovų rūmų erdvėse veikė kino salė, kurioje renginio dalyviai turėjo galimybę pamatyti filmų seansus.

Pristatyta Henriko Gulbino filmų programa, vyko filmo „Sa–Sa“ (filmas apie legendinę undergroundo grupę) premjera su Nėrijumi Atsuktuvu-Pečiūra, žiūrovų dėmesio sulaukė tarptautinio animacinių filmų festivalio „Tindirindis“ programa suaugusiems.

Viešose paskaitose savo žiniomis dalijosi Laura Samulionytė, sportininkė, aktyvistė, „Rimanto Kaukėno paramos fondo“ narė ir atstovė Šiauliuose, pristačiusi paskaitą apie jaunimo motyvaciją kalbėti, menininko, animatoriaus Aivaro Gončio paskaita „Nuo ko mirė Flash'as. Skrodimas“, prof. dr. Remigijus Venckus, medijų menininkas ir kritikas kalbėjo apie eksperimentinę fotografiją, medijas ir vizualiką. Festivalio paskaitų ciklą užbaigė daug dėmesio sulaukusi filosofo prof. Gintauto Mažeikio paskaita „Bafometo vaizdas sunkiojo roko subkultūrose ir okultizmo perversijos“.

Renginio organizatoriai originalumo ieškojo ne tik alternatyvios muzikos atlikėjų pasirodymuose. Netikėti festivalio realizavimo sprendimai ir eksperimentai – iššūkiai patiems projekto iniciatoriams. Šiais metais žiūrovai turėjo galimybę stebėti ypatingą transliaciją „Atgal 30 metų“.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS