Amsterdamo festivalyje – pasaulinė A. Stonio „Moteris ir ledynas“ premjera | Diena.lt

AMSTERDAMO FESTIVALYJE – PASAULINĖ A. STONIO „MOTERIS IR LEDYNAS“ PREMJERA

  • 0

Šiandien prasideda vienas svarbiausių dokumentinio kino renginių – Amsterdamo tarptautinis dokumentinių filmų festivalis (IDFA) ir forumas. Čia dalyvauja ir trys lietuviai.

Festivalio programoje bus parodytas lietuvių režisieriaus Audriaus Stonio filmas „Moteris ir ledynas“, forume režisierė Giedrė Žickytė pristatys kino projektą „Šuolis“, o festivalio rengiamoje akademijoje su kino projektu „Švelnūs kariai“ dalyvaus Marija Stonytė.

Amsterdamo dokumentinis kino festivalis yra didžiausias pasaulyje dokumentinio kino renginys organizuojamas kasmet nuo 1988 metų. Per devynias festivalio dienas bus parodyti daugiau nei 300 dokumentinių filmų bei surengtos 104 pasaulinės filmų premjeros. Viena jų – A. Stonio „Moteris ir Ledynas“.

Juosta pasakoja apie lietuvę mokslininkę, kuri jau trisdešimt metų viena gyvena ir dirba Tian Šanio kalnuose ant milžiniško Tuiuksu ledyno. Anot režisieriaus, filmavimai vyko nepaprasto atšiaurumo ir grožio pasaulyje, kuriame gali išlikti tik tapęs to pasaulio dalimi. Filmas bus rodomas konkursinėje vidutinio ilgio filmų programoje ir kartu su penkiolika kitų filmų varžysis dėl dviejų prizų: geriausio dokumentinio filmo bei specialaus IDFA tarptautinės žiūri prizo. Iš viso festivalio metu bus surengti penki filmo seansai. Filmas sukurtas bendradarbiaujant kino kompanijoms „Ūkų studija“ (Lietuva) ir „OU Vesilind“ (Estija).

A. Stonys laikomas vienu kūrybingiausių, meistriškiausių ir produktyviausių Lietuvos režisierių, kurio kinas priskiriamas poetinės dokumentikos žanrui. Šių metų rugsėjį kūrėjas už nuopelnus Lietuvos kultūrai ir menui, bendruomeniškumo stiprinimu bei asmenine atsakomybe kuriant kultūrinę ir dvasinę aplinką buvo apdovanotas aukščiausiu Kultūros ministerijos Garbės ženklu „Nešk savo šviesą ir tikėk”.

Festivalio organizuojamas IDFA forumas yra svarbiausias dokumentinių filmų projektų pristatymų industrijos renginys, į kurį suvažiuoja pagrindiniai dokumentinių filmų transliuotojai, finansuotojai, gamintojai, festivalių atstovai bei pardavimo agentai. Šiemet renginyje bus pristatyti 60 kino projektų iš 25 šalių. Vienas jų – G. Žickytės kino projektas „Šuolis“, kuriame pasakojama apie lietuvį jūreivį Simą Kudirką ir jo dramatiškas laisvės paieškas. „Labai vertiname, kad mus atrinko, turėjome pereiti kelis konkurso etapus ir atsakingai tam ruošėmės. Taip pat džiaugiamės, kad prie filmo bendros gamybos prisideda Lietuvos televizija, tad forume mūsų nacionalinis transliuotojas atsidurs šalia „Arte“, „HBO“ bei kitų žinomiausių pasaulio televizijų,“ – teigia filmo kūrėja.

Kaip ir kasmet, tarptautiniame Amsterdamo dokumentinių filmų festivalyje yra organizuojama IDFA akademija, kurios tikslas skatinti naujus talentus ir siekti kokybiškos dokumentikos kūrimo. Jos metu organizuojami seminarai bei mokymai studentams ir turintiems patirties kūrėjams. Lietuvos kino centras bendradarbiauja su IDFA akademija ir kiekvienais metais pasiūlo jaunųjų Lietuvos režisierių filmų projektus. Šiais metais su dokumentiniu kino projektu „Švelnūs kariai“ IDFA akademijoje dalyvauja režisierė Marija Stonytė. „Švelnūs kariai“ pasakoja apie penkių jaunų savanorių merginų patirtį karinėje tarnyboje.

„Lietuvių dalyvavimas šių metų Amsterdamo dokumentinių filmų festivalio programose puikiai atskleidžia tęsiamą stiprią šalies dokumentinio kino tradiciją ir gebėjimą naujomis idėjomis patraukti pasaulio dėmesį: konkurse varžosi vieno ryškiausių mūsų kūrėjų Audriaus Stonio naujausias filmas, režisierės Giedrės Žickytės įgyvendinamas kūrybinis sumanymas pripažintas turinčiu tarptautinės auditorijos potencialą ir bus pristatytas IDFA forume, o jaunosios režisierės Marijos Stonytės idėja papasakoti apie jaunas savanores Lietuvos kariuomenėje tapo galimybe prisijungti prie IDFA akademijoje atrinktų perspektyvių Europos dokumentikos talentų“, – teigia Lietuvos kino centro direktorius Rolandas Kvietkauskas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS