Amsterdamo muziejus pradeda Rembrandto šedevro restauravimą | Diena.lt

AMSTERDAMO MUZIEJUS PRADEDA REMBRANDTO ŠEDEVRO RESTAURAVIMĄ

  • 0

Garsusis Amsterdamo Valstybinis muziejus (Rijksmuseum) pirmadienį pradėjo istorinį Rembrandto (Rembranto) „Nakties sargybos“ restauravimą, kuriam aplink paveikslą pastatė didžiulį stiklinį narvą, kad visuomenė galėtų tiesiogiai stebėti vykdomus darbus.

Ne vieną milijoną eurų atsieisiantys didžiulio 1642 metų šedevro restauravimo darbai taip pat bus transliuojami internetu.

„Nakties sargyba“ yra vienas garsiausių paveikslų pasaulyje, – spaudos konferencijoje priešais stiklinį narvą sakė muziejaus direktorius Taco Dibbitsas (Takas Dibitsas). – Pasižiūrėti jo kasmet ateina daugiau kaip pustrečio milijono žmonių. Jis priklauso visiems, kas gyvena Nyderlanduose, ir pasauliui. Pagalvojome, kad visuomenė turi teisę matyti, kas nutinka šiam paveikslui.“

Projektas yra „didžiausias ir visapusiškiausias Rembrandto šedevro tyrimas per visą istoriją“, priduriama muziejaus pareiškime.

Per pastaruosius tris šimtmečius paveikslas patyrė nemažai išbandymų, įskaitant pabėgimą nuo nacių, kurio metu buvo prarasti nemaži gabalai iš abiejų šonų, ir tris vandalų išpuolius.

Praėjusį kartą rimti restauravimo darbai buvo atlikti prieš 40 metų, po to, kai psichiškai nesveikas vyras suraižė paveikslą peiliu.

Tačiau neseniai ekspertai pastebėjo pokyčius – kai kuriose paveikslo dalyse ėmė rastis tarsi balta migla, ypač suraižymo vietoje, kur blunka šunelio figūra.

Muziejus nori „suprasti, kaip vyksta šie pokyčiai ir kaip geriausia restauruoti“ paveikslą, spalio mėnesį pristatydamas projektą sakė T. Dibbitsas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS