Aukštaitijoje kuriamas pirmas regioninis kultūros kelias, skirtas penkiems kūrėjams | Diena.lt

AUKŠTAITIJOJE KURIAMAS PIRMAS REGIONINIS KULTŪROS KELIAS, SKIRTAS PENKIEMS KŪRĖJAMS

  • 0

Šiaurės Lietuvoje kuriamas pirmas regioninis kultūros kelias, skirtas penkiems iš čia kilusiems kūrėjams.

Jis skirtas avangardinio kino kūrėjui, poetui Jonui Mekui, rašytojui, kino režisieriui Adolfui Mekui, teatro režisieriui Juozui Miltiniui, žurnalistui ir vertėjui Juozui Keliuočiui bei literatui, pedagogui Alfonsui Keliuočiui.

Biržų rajono savivaldybės Jurgio Bielinio viešoji biblioteka projektą „Penkių kūrėjų kelias“ pateikė sertifikuoti ekspertų komisijai.

Juo siekiama Biržų, Rokiškio rajonų ir Panevėžio miesto savivaldybėse esančių centrų veiklą bei lankytinus objektus, susijusius su J. ir A. Mekais, J. Miltiniu, J. ir A. Keliuočiais, apjungti į visumą.

Į kultūros kelio maršrutą būtų įtrauktas Biržų rajono savivaldybės Jurgio Bielinio viešojoje bibliotekoje veikiantis J. ir A. Mekų palikimo studijų centras, J. Miltinio memorialinis butas, priklausantis Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešajai bibliotekai, bei J. ir A. Keliuočių palikimo studijų centras Rokiškyje.

„Tikriausiai Lietuvoje nėra kito tokio regiono, kuriame greta esančiose savivaldybėse būtų įsikūrę panašaus pobūdžio institucijos, puoselėjančios penkių kūrėjų atminimą ir užsiimančios jo sklaida“, – teigiama projekto pristatyme.

Kultūros kelio kūrėjai pabrėžia, kad skatinama susipažinti su šiuolaikiniais kūrėjais, turėjusiais lemiamos įtakos Lietuvos kultūrai ir menui bei jo sklaidai užsienyje.

„Jonas ir Adolfas Mekai yra pasaulinio garso kino menininkai. Juozas ir Alfonsas Keliuočiai – žymūs tarpukario Lietuvos kultūros veikėjai ir leidėjai, Juozas Miltinis – šiuolaikinio Lietuvos teatro pradininkas ir puoselėtojas“, – nurodoma pristatyme.

Šiuo metu Lietuvoje yra sertifikuoti du nacionaliniai kultūros keliai – Mikalojaus Konstantino Čiurlionio kultūros kelias ir Vėtrungių kelias.

Tuo metu nėra nė vieno regioninio kultūros kelio.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS