B. Dvariono konkursas: didžiausią jaunųjų atlikėjų „desantą“ į Lietuvą atsiuntė tolimoji Australija | Diena.lt

B. DVARIONO KONKURSAS: DIDŽIAUSIĄ JAUNŲJŲ ATLIKĖJŲ „DESANTĄ“ Į LIETUVĄ ATSIUNTĖ TOLIMOJI AUSTRALIJA

  • 0

Lietuvą jau netrukus pripildys žymaus kompozitoriaus Balio Dvariono melodijos – atlikėjai beveik iš 20 šalių rungsis dėl nugalėtojo vardo XII-ame Tarptautiniame Balio Dvariono jaunųjų pianistų ir smuikininkų konkurse. Pirmą kartą šis tarptautinis konkursas vyks ne tik Vilniuje, bet ir Kaune.

Tarptautinio – jau dvyliktojo – konkurso startui Laikinoji Lietuvos sostinėje pasirinkta neatsitiktinai. „Kaune kompozitorius Balys Dvarionas daug kūrė, tad šis miestas buvo reikšmingas jo gyvenime. Be to norisi, kad kuo daugiau Lietuvos galėtų išgirsti ir pamatyti bei susipažinti su tarptautinio konkurso dalyviais, su jų grojimu ir melodijomis, nuo to Lietuva bus turtingesnė“, – kalba B. Dvariono jaunųjų pianistų ir smuikininkų konkurso, smuikų kategorijos komisijos pirmininkas, profesorius dr. Jurgis Dvarionas.

Pirmieji konkurso turai – balandžio 13–18 d. vyks Vytauto Didžiojo universiteto Muzikos akademijoje Kaune, o finalinis konkurso turas, kur atlikėjai pasirodys kartu su Lietuvos nacionaliniu simfoniniu orkestru vyks balandžio 19–20 d. Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje Vilniuje, diriguos Martynas Staškus.

Šiemet laukiama 60 dalyvių iš viso pasaulio – Australijos, Kinijos, Taivano, Jungtinės Karalystės, JAV, Japonijos, Kazachstano, Sakartvelo, Azerbajdžano, Ukrainos, Italijos, Prancūzijos ir kitų šalių. Jauniausiųjų pianistų kategorijoje pasirodys net 5 australai. Be to konkurse pasirodys atlikėjas iš Prancūzijos nusprendęs dalyvauti abiejose kategorijose, ir smuikininkų, ir pianistų.

Jurgis Dvarionas. Ž. Gedvilos nuotr.

Šių metų konkurso prizinis fondas – beveik 30 tūkst. eurų. Taip pat bus skiriami specialieji ir koncertiniai prizai. Tačiau iki apdovanojimų jaunųjų atlikėjų laukia ilgas kelias ir tarptautinės žiuri vertinimas. Abi komisijos – tiek smuikininkų, tiek pianistų – sudaro pripažinti atlikėjai. Pianistų komisijos pirmininkė – Barbara Szczepanska iš Vokietijos. Jai talkins Justas Dvarionas (Lietuva), William Fong (Jungtinė Karalystė), Irena Gulzarova (Šveicarija–Uzbekistanas), Yurii Kot (Ukraina), Paul Rickard-Ford (Australija), Albert Tiu (Singapūras).

Smuikininkų komisijai pirmininkaus profesorius dr. Jurgis Dvarionas. Jaunuosius talentus vertins: Bartosz Bryła (Lenkija), Fox Chan (Australija), Aistė Dvarionaitė (Lietuva–Jungtinė Karalystė), Manana Kantaria (Sakartvelas), František Novotný (Čekijos Respublika), Dmitry Sitkovetsky (Jungtinė Karalystė–JAV).

Justas Dvarionas. Asmeninio archyvo nuotr.

„Manau, kad labai svarbu, kad su Balio Dvariono kūryba susipažįsta atlikėjai iš tolimiausių pasaulio šalių. Juk šios melodijos garsina Lietuvos vardą nuo Australijos iki Taivano, juolab, kad šiemet turėsime ypatingą progą, nes birželio 19 d. bus minimos 120-osios kompozitoriaus gimimo metinės“, – kalbėjo profesorius dr. J. Dvarionas.

Tarptautinis Balio Dvariono konkursas yra Europos jaunimo muzikos konkursų sąjungos narys (EMCY)

Bilietus į finalą platina: kakava.lt. Daugiau informacijos apie konkursą rasite čia.

GALERIJA

  • Justas Dvarionas.
  • Jurgis Dvarionas.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS