„Baltijos bangos“ kinas – Klaipėdos krante (programa) | Diena.lt

„BALTIJOS BANGOS“ KINAS – KLAIPĖDOS KRANTE (PROGRAMA)

  • 0

Nuo penktadienio tris dienas uostamiestyje bus rodomi 5-ojo tarptautinio kino festivalio „Baltijos banga“ filmai. Rugpjūčio 30 – rugsėjo 1 d. Klaipėdos krantą pasieksiantis festivalis uostamiesčio gyventojus kviečia pamatyti naujausius vaidybinius ir dokumentinius filmus iš Baltijos šalių. Klaipėdos kultūrų komunikacijų centro (KKKC) Parodų rūmuose bus parodytos šešios šiemečio festivalio programos juostos.

Amplitudė plečiasi

Vienintelio mūsų šalyje vykstančio trijų Baltijos šalių kino festivalio, kurį Lietuvos kinematografininkų sąjunga bei Nidos kultūros ir turizmo informacijos centras „Agila“ rengia drauge su Latvijos ir Estijos kinematografininkų sąjungomis, geografinė amplitudė plečiasi.

Šių metų programoje – iš viso 19 kino filmų iš penkių šalių – Lietuvos, Latvijos, Estijos, Danijos bei Suomijos.
Filmai rodomi originalo kalbomis su lietuviškais subtitrais, seansai – nemokami.

Nuo rugpjūčio 22-osios tradiciškai Nidoje vykstantis 5-asis festivalis ketvirtadienį baigsis, o nuo penktadienio trims dienoms „Baltijos banga“ užsuks ir į uostamiestį.

Šiltai ir jautriai

„Baltijos bangos“ programą uostamiestyje atidarys poetinės dokumentikos ir eksperimentinio kino režisieriaus iš Latvijos Davio Simanio dokumentinis filmas „Paskutinės šventovės metraščiai“ (2012). Poetiška filmo operatoriaus kamera stebėjo ir įamžino daugiausia ginčų bei diskusijų sukėlusio naujojo Latvijos bibliotekos pastato statybas.

Po to bus parodytas šiltas ir jautrus Juozo Matonio dokumentinis pasakojimas „Baltajam skersgatvy“, kuris nuves į pasaulį, regimą šiek tiek kitokių žmonių nei dauguma.

Taip pat publika išvys latvių režisierės Inaros Kolmanės, kuri drauge su scenarijaus autoriumi Arviu Kolmaniu dalyvaus renginyje, šiuolaikinę pasaką „Mona“ (2012), kurios herojė – jauna ir naivi mergina iš kaimo, tikras gamtos vaikas – išves iš proto net tris ją įsimylėjusius vyrus. Vieną iš jų, verslininką Tomą, suvaidino lietuvių aktorius Saulius Balandis.

Už kameros

Rytoj festivalio programą pradės latvių dokumentinis filmas „Dokumentininkas“ (rež. Ivars Zviedris, Inesa Klava, 2012), siūlantis pažvelgti į visiškai naujus, neįprastus, net šokiruojančius santykius tarp kameros ir žmogaus, tarp režisieriaus ir jo filmuojamo herojaus.

Vėliau bus parodyta istorinė estų drama „Gyvieji vaizdeliai“ (rež. Hardis Volmeras, 2013). Juostoje, išradingai supintoje iš groteskinių ir melodraminių nebyliojo bei aukso amžiaus kino vaizdų, įterptų į dabarties pasakojimą, atsiskleidžia vieno ypatingo Talino senamiestyje stūksančio namo istorija, kurioje savo pėdsakus paliko ir didieji XX a. įvykiai, savų bei svetimų žmonių likimai, ir meilės gija, nenutrūkusi per visą garbaus amžiaus sulaukusio kino mechaniko gyvenimą.

Visai šeimai

Sekmadienį festivalis pakvies į šeimos dieną: bus surengta „Baltijos bangos“ animacijos mokyklėlės vaikų sukurto filmuko premjera bei parodyta spalvinga animacinių filmų programa, o vėliau vakare bus demonstruojama visai šeimai skirta latvių vaidybinė juosta „Mama, aš tave myliu“ (2013). Šis režisieriaus Janio Nordo filmas šiemet Berlyno kino festivalyje pelnė tarptautinės komisijos pagrindinį prizą jaunimui skirtų filmų kategorijoje. Tikroviška drama mėgina praverti duris į savyje užsisklendusio paauglio jausmų pasaulį, analizuoja iš pažiūros trapius, tačiau drauge esminius ir niekuo nepakeičiamus bręstančio žmogaus santykius su motina.

Į visus filmus įėjimas – laisvas.

Festivalio programa uostamiestyje

KKKC Parodų rūmuose (Didžioji Vandens g. 2)

Rugpjūčio 30 d.

17 val. –„Paskutinės šventovės metraščiai“ (Latvija, 2012, rež. D.Simanis, dokumentinis, 58’)

18.15 val. – „Baltam skersgatvy“ (Lietuva, 2012, rež. J.Matonis, dokumentinis, 38’)

19 val. – „Mona“ (Latvija, 2012, rež. I.Kolmanė, vaidybinis, 93’). Filmą pristatys jo režisierė I.Kolmanė ir scenarijaus autorius A.Kolmanis.

Rugpjūčio 31 d.

17 val. – „Dokumentininkas“ (Latvija, 2012, rež. I.Zviedris, I.Klava, dokumentinis, 52’)

19 val. – „Gyvieji vaizdeliai“ (Estija, 2013, rež. H.Volmeris, vaidybinis, 135’)

Rugsėjo 1 d. – šeimos diena

17 val. – animacijos mokyklėlės filmukas „Kuršių sakmės“, Baltijos šalių animacijos programa

19 val. – „Mama, aš tave myliu“ (Latvija, 2013, rež. J.Nordas, vaidybinis šeimai, 83’).

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS