Baltijos šalių Nepriklausomybės šimtmečio proga vienoje scenoje gros trys orkestrai | Diena.lt

BALTIJOS ŠALIŲ NEPRIKLAUSOMYBĖS ŠIMTMEČIO PROGA VIENOJE SCENOJE GROS TRYS ORKESTRAI

  • 0

Ateinantį šeštadienį, lapkričio 24 dieną, Latvijos, Estijos ir Lietuvos nepriklausomybės 100-mečiui skirtame Baltijos šalių orkestrų festivalio koncerte Rygoje vienoje scenoje pasirodys trys simfoniniai orkestrai - Latvijos nacionalinis, Estijos nacionalinis ir Lietuvos valstybinis, kuriems diriguos Andris Poga, Mihhailas Gertsas ir Gintaras Rinkevičius.

Didžiojoje gildijos salėje jie atliks vieno žymiausių šiuolaikinių kompozitorių Michaelo Daugherty kūrinį „Laiko mašina“ trims dirigentams ir orkestrui. Baltijos šalių orkestrų festivalio koncerte skambės ir nacionalinių kompozitorių kūriniai.

Amerikiečių kompozitorius M. Daugherty šiuo metu yra vienas geriausiai apmokamų, dažniausiai atliekamų ir įrašinėjamų gyvų kompozitorių JAV. Kūrinys „Laiko mašina“ trims dirigentams ir orkestrui 2003 m. buvo parašytas Pitsburgo simfoninio orkestro užsakymu. Dvidešimties minučių trukmės kompozicija yra suskirstyta į dvi dalis - „Praeitis“ ir „Ateitis“.

„Tai ritmo, garso ir erdvės nuotykis trims dirigentams ir orkestrui, - yra sakęs M. Daugherty. - Suskirstydamas orkestrą į tris erdvėje atskirtus orkestrus, reprezentuoju tris erdvės matmenis: pirmyn-atgal, kairėn-dešinėn ir aukštyn-žemyn. Sukūriau muziką, kurioje trys orkestrai tuo pačiu metu groja trimis skirtingais tempais, todėl reikalingi trys dirigentai. Kai trys orkestrai groja vienu metu, jie sukuria trimatę muziką, kuri leidžia keliauti ketvirtuoju - laiko matmeniu“.

Koncerte Rygoje taip pat skambės nacionalinių kompozitorių kūriniai: latvių kompozitoriaus Kristapso Ptersono kūrinio „Muzika dideliam simfoniniam orkestrui“ premjera, Mikalojaus Konstantino Čiurlionio simfoninė poema „Jūra“ ir esto Erkki-Sveno Tuuro kompozicija „Pasėti vėją“.

GALERIJA

  • Baltijos šalių Nepriklausomybės šimtmečio proga vienoje scenoje gros trys orkestrai
  • Baltijos šalių Nepriklausomybės šimtmečio proga vienoje scenoje gros trys orkestrai
LVSO nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS