„Disko metikas“ liks Italijoje | Diena.lt

„DISKO METIKAS“ LIKS ITALIJOJE

  • 1

Italijos kultūros ministras atmetė Vokietijos valstybinės senienų kolekcijos atstovų iš Miuncheno prašymą grąžinti vokiečiams senovės romėnų statulą „Disko metikas“, įkūnijusią Adolfo Hitlerio arijų estetiką, ir pavadino ją nacionaliniu lobiu.

„Disko metikas“, arba Discobolus Palombara, yra II amžiaus romėniška seniai prarasto graikiško bronzinio originalo kopija.

A. Hitleris nupirko šią romėnišką kopiją iš privataus savininko italo 1938 m. ir išsivežė į Vokietiją, nepaisant Italijos diktatoriaus Benito Musolinio bei tuomečių kultūros pareigūnų prieštaravimų.

1781 m. romėnų viloje atkasta statula buvo grąžinta Italijai po dešimtmečio, 1948 m., kaip dalis nacių nelegaliai įgytų kūrinių.

Dabartinis ginčas kilo, kai Nacionalinio Romos muziejaus direktorius paprašė grąžinti statulos XVII amžiaus marmurinį pagrindą iš Antikensammlungen senienų kolekcijos.

Anot laikraščio „Corriere della Sera“, vietoj to Vokietijos muziejaus atstovai paprašė grąžinti „Disko metiką“, teigdami, kad skulptūra 1948 m. buvo nelegaliai nugabenta į Italiją.

Italijos kultūros ministras Gennaro Sangiuliano Vokietijos prašymą grąžinti skulptūrą pavadino nepriimtinu.

„Šį darbą apgaule gavo naciai, ir tai yra mūsų nacionalinio paveldo dalis“, – teigė G. Sangiuliano.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Rimantas.V

Į ką pavirto. O senovės graikai, matyt, varžydavosi, kas toliau numes vertingą daiktą - varinį dubenėlį. Paskui jis išvirto į beprasmišką diską. Panašiai andainykštėse olimpiadose, kaip rašoma, prizas būdavo labai brangus ir vertingas tada graikuose varinis katilas, kuris ilgainiui išvirto į niekam nereikalingą kiaurą "taurę".

SUSIJUSIOS NAUJIENOS